Chinese Geneeskunde & de geneeskracht van klaproos: omgaan met yang-energie
Door Sandra VoetelinkOm je heen zie je nu velden vol met wilde bloemen. Klaproos, margrieten en korenbloemen. Het maakt mij altijd heel blij, de kleuren, vrolijkheid en de vrijheid die deze bloemen uitstralen. Klaproos houdt er niet van om geplukt te worden, dan verwelken ze snel. Deze symboliek betekent voor mij dat ze graag buiten zijn en niet beknot willen worden in hun vrijheid. Dit blog gaat over de geneeskracht van klaproos en geef ik tips hoe je meer energie krijgt.
De spirituele betekenis van de klaproos
Klaproos past bij iemand die zichzelf niet genoeg laat zien. De geneeskracht van klaproos leert om emoties beter te uiten en jezelf meer te laten zien. Niet alles oppotten, maar ‘gewoon’ jezelf kunnen en durven zijn. Klaproos helpt om te kalmeren en balans te brengen in een onrustige geest. Ook wordt hij ingezet bij het oplossen van slijm, bij hoesten en heesheid. Emotioneel gezien horen deze klachten bij iemand die zijn stem niet genoeg laat horen. Klaproos maakt deze weg vrij.
Geneeskrachtig gezien wordt klaproos ingezet bij het oplossen van slijm, bij hoesten en heesheid. Emotioneel gezien horen deze klachten bij iemand die zijn stem niet genoeg laat horen. Klaproos maakt deze weg vrij. Klaproos houdt er niet van om geplukt te worden, dan verwelken ze snel. Deze symboliek betekent voor mij dat ze graag buiten zijn en niet beknot willen worden in hun vrijheid.
De Papaver rhoas
De botanische naam voor de gewone klaproos is Papaver rhoas. Papaver rhoas wordt al duizenden jaren geneeskrachtig ingezet. De Grieken en Romeinen gebruikten de zaden (bekend als maanzaad) al in hun eten en aten de jonge blaadjes in salades. De kleur werd gebruikt om de thee te verfraaien.
Het Keltische woord voor Papa betekent pap of brij. Rhoas verwijst naar ‘snel verwelken’, de kortstondige bloei. Het werd gebruikt in de pap van baby’s zodat ze beter konden slapen (dat zou ik nu wel afraden). Daarnaast heeft klaproos positieve werking op de luchtwegen en wordt het verwerkt in hoestdranken. Het helpt bij het losmaken van slijm en het herstelt de slijmvliezen. Het wordt ingezet bij astma, bronchitis en pseudokroep.
Chinese geneeskunde
De klaproos is een pioniersplant, hij groeit op kale grond en stelt weinig eisen aan zijn omgeving. Hij heeft een dunne penwortel en kan niet goed tegen verplaatsen. De stengel en blad zijn behaard en dat duidt op werking op de slijmvliezen. Het plotseling openspringen van de bloemblaadjes verwijst naar hulp bij acute ziektes en plotseling opkomende infecties. De kleur rood geeft aan dat het een werking heeft op het hart, het bloed en de energie.
De plant en de mens
De klaproos past bij een introvert mens die zijn emoties niet makkelijk uit. Deze emoties hopen zich op en komen dan plotseling naar buiten. Een driftbui of een acute ziekte is dan het gevolg. Klaproos helpt om deze energie in balans te brengen. Meer rust te nemen en emoties eerder te uiten.
Geneeskrachtige werking
Het is goed voor de luchtwegen. Werkt ontkrampend, verzachtend en slijmoplossend. Voor het bloed is het reinigend en ontstekingsremmend. Ook werkt klaproos koorts verlagend.
Klaproos kalmeert het zenuwstelsel en helpt bij nerveuze hoest. Ook helpt het goed bij milde slaapproblemen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en prikkelbaarheid.
Bij hoest en heesheid heeft het een kalmerende werking.
Gebruik
Je kan de bloemen, het blad en de zaden van de klaproos eten. Het blad is bitter en de bloem is zoet. Je kunt de bladeren en bloemen gebruiken voor verschillende toepassingen, van thee tot limonade.
Het jonge blad kun je rauw (of gegaard) eten. Dit eet je (met mate) door een salade. De zaden zijn wel bekend als maanzaad
Natuurlijk kun je er ook heerlijke thee van drinken. Neem voor het slapengaan een kopje thee om rustig te slapen. Je kan ook de tinctuur gebruiken.
Contra indicatie
Het is geen kinderkruid. Kinderen reageren vaak heftig, dus vraag altijd advies aan iemand die zich heeft gespecialiseerd in kruidengeneeskunde. Bij normaal gebruik is het een veilig kruid.
Wat geeft jou energie?
Wil jij bij de yang energie van de zomer komen? Zorg dan dat je in balans komt en daarna ook blijft. Je kan alleen energie vrijmaken als je die ook daadwerkelijk hebt. Ben je continu actief, geestelijk en/of lichamelijk, dan raak je langzaam oververmoeid. Of nog erger, je brandt helemaal op. Dit proces kan heel lang duren en is per mens verschillend. Dus wat voor de één teveel is, kan voor de ander een goede balans zijn. Al zijn er wel een aantal factoren die voor elk mens belangrijk zijn.
Energievreters
Er zijn veel omstandigheden die energie kunnen kosten. Werk, gezin, zelfs je vrienden of jouw relatie kunnen soms veel energie kosten. Het leven bestaat de hele dag uit het zoeken van een goede balans. Ben je die balans eenmaal kwijt, dan raakt jouw batterij langzaam leeg. De kans is groot dat je uiteindelijk uitgeput raakt of je brandt helemaal op. Je energie weer aanvullen is van belang, maar het liefst op de juiste manier.
De kunst is om je eigen energievoorraad aan te blijven vullen op een gezonde manier.
Anders blijf je namelijk afhankelijk van jouw omgeving en de omstandigheden waarin je zit. En blijf je in hetzelfde patroon. Het is de kunst om elke keer je eigen energievoorraad aan te vullen. Hoe dan? Eigenlijk heel simpel. Je moet je leren verbinden met jezelf, de aarde en de kosmos, oftewel jouw ziel (waar jouw wijsheid, innerlijk weten, dromen en verlangens zitten). Stel jezelf vragen. Waar word ik blij van? Wie ben ik eigenlijk? En wat zijn mijn belangrijke waarden in het leven? En maak ook gebruik van de energie van de aarde. Doe veel aardse dingen, loop op blote voeten, ga tuinieren en beweeg in de natuur.
Wat kost energie?
- Met mensen omgaan die jou te veel energie kosten. Je voelt je na afloop moe en leeg.
- Werk wat te veel energie kost.
- Te vaak (ongezonde) voeding eten zonder voldoende voedingswaarden.
- Te weinig beweging, te veel zitten.
- Te veel activiteiten doen (geestelijk en/of fysiek) en dus te weinig rust nemen.
- Je kunt jezelf niet zijn, je laat je ware ik niet zien.
Energiegevers
Het is belangrijk om het ritme van de natuur te volgen. Kijk hoe de natuur ontwaakt. In de ochtend start je op en langzaam verhoog je jouw energieniveau. De dag is actief, yang, met regelmatig even een rustmomentje. Vanaf de namiddag ga je terug in energie en bouw je langzaam af naar de nacht. Terug naar de yin energie.
Dit doe je niet alleen met activiteiten, maar ook met voeding. Dus overdag voeding die energie geeft en in de avond geef je jouw spijsvertering meer rust. De grootste maaltijd is daarom overdag. Dan heeft je spijsvertering nog genoeg energie over om te verteren.
Wat geeft energie?
- Mensen waarvan jij energie krijgt. Je voelt dat het stroomt tussen jullie.
- Goede en gezonde voeding eten, het liefst uit de natuur.
- Voldoende rustmomenten en goede slaapkwaliteit, dus een goede balans tussen yin en yang.
- Je doet werk en/of hebt hobby’s waar je energie van krijgt.
- Voldoende beweging, niet te zwaar, maar het geeft wel voldoening.
- Je kan volledig jezelf zijn en hoeft je niet anders voor te doen.
Om inzicht te krijgen in jouw patronen kun je gaan schrijven. Schrijf eens op wat je doet, hoe laat sta je bijvoorbeeld op en ga je naar bed? Wat doe je in de tussentijd? Welke activiteiten doe je en wanneer neem je rust? En wat is jouw voedingspatroon?
Zie je de klaproos veel staan en ben je benieuwd naar haar spirituele betekenis? Je leest het in dit artikel.
Wil je meer weten over Sandra Voetelink of geneeskrachtige kruiden kijk dan op www.krachtvankruiden.nl
Bronnen:
Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst, 9e druk, 2019
De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Total Health Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Lees ook deze artikelen:
De spirituele betekenis van de klaproos: ze schudt jouw innerlijke wijsheid wakker
De geneeskrachtige werking van brandnetel: geef je een immuunsysteem een oppepper
Ayurvedische Golden Milk: de geneeskrachtige werking van kurkuma
Chinese geneeskunde & voorjaarsmoeheid: zo herstel je je lichaam door te ontgiften
Salie: de geneeskrachtige werking en voordelen van dit wonderplantje (+theerecept)
Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel
Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl