Bewustzijn

Lagom: Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven – 4 tips

Door Redactie
Lagom: Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven – 4 tips

In onze moderne westerse wereld zijn de mogelijkheden eindeloos. We streven naar de beste versie van onszelf, de versie waarmee je indruk maakt op de buitenwereld. Dat kost veel tijd en energie. Door overvolle agenda’s raken we overwerkt. Met onze to-dolijst in de hand haasten we ons vermoeid van de ene taak naar de andere. Daarom voelt deze Zweedse levenskunst als een frisse bries. We hebben allemaal behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. We verlangen naar iets wat moeilijk onder woorden te brengen is, het is een gevoel van voldoening, van precies genoeg op precies het juiste moment hebben. De Zweden blijken daar nu precies het juiste woord voor te hebben: lagom. Dat betekent zoveel als ‘precies goed’. Niet te veel en niet te weinig maar zo net ertussenin, het middelpunt tussen twee uitersten.

De betekenis van Lagom

Lagom
Bijvoegelijk naamwoord
lagom voldoende, genoeg; lämplig, passande passend, gepast

Lagom (uit te spreken met een zachte ‘Engelse’ g, als in het woord go), is een typisch Zweeds woord van heel oude herkomst. Lagom wordt vaak vertaald als ‘niet te veel en niet te weinig maar precies goed’. Wie het woord lagom gebruikt, wil uitersten vermijden en zoekt de gulden middenweg. Lagom betekent zogezegd gepast gedrag, een afgemeten hoeveelheid eten en genieten van precies de juiste hoeveelheid.

Leef Lagom – 4 tips voor een gezonde geest en een gezond lichaam

Lagom gaat om een goede balans in het leven. We zijn constant op zoek naar snelle manieren om ons prettig te voelen. ‘Het zou allemaal veel beter gaan als ik maar…’ Maar er is geen snelle oplossing. Maar als we ons leven bewuster inrichten en ons meer bewust zijn van onszelf, onze verwachtingen en onze omgeving, en als we geleidelijk alle ruis uit ons leven bannen, ons bevrijden van wat ons emotioneel belast en overbodige spullen wegdoen, dan worden we tevreden met wie we zijn en blijven we niet langer hangen in wensdromen. Om een juiste balans hierin te vinden komt het erop aan een evenwicht te vinden tussen geestelijke en lichamelijke bezigheden. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

1. Een opgeruimd hoofd

Bij minimaliseren denken we vaak aan een zen-interieur, maar hoe zit het met de rommel in je hoofd? Spijt, woede, frustraties en jaloezie zijn emoties die energie kosten en je het leven zuur maken. En zoals een rommelige kamer zichzelf niet zomaar opruimt, zo krijg je ook niet vanzelf een opgeruimd hoofd. Je zult zelf orde op zaken moeten stellen en actief aan de slag gaan. Bedenk wat je nodig hebt en wat niet. Wat geeft jou stress en waar je krijg je energie van?

2. Offline zijn

E-mails, sms’jes en televisie trekken continu de aandacht. Altijd online zijn, is niet goed voor ons brein. Maak elke dag tijd vrij waarin je niet naar je scherm gluurt. Vooral ’s avonds voor het slapen gaan is dat belangrijk. Zet twee uur voor bedtijd alle schermen uit en besteed de resterende tijd aan je familie, of lees een boek.

3. Kom in beweging, elke dag

Bedenk hoe je zelf meer beweging in je dag zou kunnen inplannen. Misschien kun je met de bus naar je werk gaan en een of twee haltes voor je bestemming uitstappen, om het laatste eindje te lopen. Of misschien kun je tijdens je lunchpauze een blokje om lopen. Misschien kun je vaker in de tuin werken. Het is helemaal niet nodig om te zwoegen en te zweten in de sportschool.

4. Genieten mag

Veel mensen verbieden zichzelf zoete lekkernijen: ‘O, ik zou dit eigenlijk niet moeten eten, maar…’ Gun jezelf liever een gezonde hoeveelheid lekkere dingen en geniet er dan ook van.

Leef Lagom

Leef Lagom

Wil je meer lezen over Lagom en hoe je het kunt toepassen in je huis, leven en werk? Bestel dan Leef Lagom – Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven van Anna Brones.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?