Vergeven is een proces met meerdere lagen dat vaak jaren in beslag neemt. Je kunt dat proces niet overhaasten of jezelf dwingen iets te vergeven voordat je daar echt aan toe bent. Het is weliswaar zo dat jezelf vergeven en anderen vergeven twee kanten van dezelfde medaille zijn, maar het laatstgenoemde is vaak het moeilijkste onderdeel van het proces. Je kunt jezelf vergeven, ook wanneer anderen jou niet vergeven. En omgekeerd: het kan zijn dat je jezelf niet vergeeft, ook al vergeven anderen je.
In het algemeen kun je stellen dat je vermogen anderen te vergeven afhankelijk is van je bereidheid jezelf te vergeven, maar het is ook waar dat je vermogen jezelf te vergeven in zekere mate afhangt van de mate waarin je anderen wilt vergeven.
De zeven stappen van het vergevingsproces
Hier volgen zeven stappen die je kunnen helpen jezelf en anderen te vergeven. Met deze stappen heb je alle basisingrediënten in huis. Wees echter wel geduldig bij dit proces; vergeven doe je niet van de ene dag op de andere. Het neemt vaak jaren in beslag, en soms duurt het zelfs generaties lang.
1. Accepteer wat er gebeurd is
Je kunt niet net doen alsof er niets gebeurd is. Je kunt niet terug in de tijd en het ongedaan maken. Je kunt het niet goedmaken of veranderen. Je zult moeten accepteren dat het gebeurd is en dus een deel van je leven is. Soms duurt het even voordat je iets kunt accepteren.
2. Heb mededogen met jezelf
Als je ergens slachtoffer van bent geworden, kun je ophouden jezelf verwijten te maken of de schuld te geven voor wat er gebeurd is. Het is niet jouw schuld. Jij bent niet slecht of minderwaardig. Je bent niet smerig, lelijk, bevlekt, beschadigd. En als je zelf dader of boosdoener bent, is het heel waarschijnlijk dat je op enig moment in je leven zelf slachtoffer was.
3. Vergeef jezelf
Of je nu slachtoffer bent of boosdoener of allebei, jezelf vergeven kan een hele poos duren. Het kan zelfs je hele leven duren. Het is echter heel belangrijk. Als je werkelijk wilt genezen, dien je je echt met het vergevingsproces bezig te houden.
4. Heb mededogen met de boosdoener
Zie en begrijp de pijn van degene die jou verwond heeft en leer mededogen voor die persoon te voelen. De meeste daders zijn zelf ooit slachtoffer geweest en doen jou datgene aan wat hen ooit werd aangedaan. Je zult echter moeten voelen hoe boos je op deze persoon bent en uiting moeten geven aan die woede. Ook dat proces kan enige tijd duren.
5. Vergeef de dader
Na verloop van tijd zul je de ander moeten vergeven. Dat wil niet zeggen dat je zijn of haar gedrag vergoelijkt. Je beseft echter dat dit gedrag veroorzaakt werd door zijn/haar eigen pijn of door onheus gedrag jegens hem of haar. Je beseft bovendien dat niet vergeven betekent dat jij vasthoudt aan je verbittering en dat dat jou ervan weerhoudt om verder te komen in je leven.
6. Losmaken en loslaten
Nadat je jezelf en de ander hebt vergeven, kun je je van het gebeuren losmaken en je identiteit als slachtoffer loslaten. Je zoekt met wat je zegt en doet niet langer naar het medelijden of de sympathie van anderen, want daarmee versterk je namelijk alleen maar je eigen overtuiging dat je gekrenkt bent en niet kunt genezen. Je houdt er bovendien mee op de boosdoener/dader te veroordelen en laat de betrokkene emotioneel helemaal los.
7. Je geneest je verwonding en laat het verleden los
Nadat je je hebt losgemaakt, begint je verwonding te genezen. Er vormt zich een korst. Je krijgt een nieuwe huid. Je ontkent niet wat beëindig de kringloop van onheus gedrag er gebeurd is, maar er zit geen lading meer op. Je veroordeelt jezelf noch de ander. Je leert de lessen die je van deze ervaring kunt leren en laat de ervaring achter je.
*Fragment uit: Heel je leven van Paul Ferrini uitgegeven door Uitgeverij AnkhHermes
Boek van vergeving
'Vergeving is de hoop opgeven op een beter verleden', is een bekende uitspraak van Willem Glaudemans. In Boek van vergeving krijg je een voor een alle bouwstenen voor vergeving op een lichte manier aangereikt. Elke stap kan jou direct de ervaring van bevrijding brengen. Daarnaast biedt dit boek je twee methoden voor vergeving en zelfvergeving: eentje voor ‘wat taaiere ego’s’ en eentje die de kwestie direct overgeeft aan een hoger niveau. Het sleutelwoord hier is overgave.
Hier heb ik wat aan...heel interessant..dankjewel!