Lessen in liefde: jezelf ontdekken en groeien na een verbroken relatie
Door Mjon van Oers“In plaats van liefdesverdriet proberen te voorkomen, wat onmogelijk is, kun je ervan leren,” zegt Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven. In elke verbroken relatie schuilt volgens haar een waardevolle les. Onderzoek de pijn en ontdek wat je gebroken hart jou te vertellen heeft!
Het maakt niet uit hoeveel muren jij om je hart bouwt, het zal nog steeds sneller kloppen voor bepaalde mensen.
Verborgen kanten van jezelf zien
Liefdesrelaties zijn de ultieme mogelijkheid om meer over jezelf te leren. Relaties laten je de verborgen delen van jezelf zien en helpen jou zo te groeien. Wanneer je door de lens van groei naar liefdesverdriet kijkt, zullen je relaties uit het verleden ten goede veranderen. Je kunt dan het resultaat van een giftige relatie ‘emotionele groei’ noemen, in plaats van ‘emotionele schade’.
Welke les gaat schuil achter de pijn?
De pijn die je in het verleden hebt ervaren, zou niet langer de muren moeten opwerpen die je tegenhouden om een potentieel gelukkig liefdesleven te hebben. In feite kunnen juist jouw eerdere ervaringen je erheen leiden. De mogelijkheden om je lessen in de liefde te vinden, zijn eindeloos. Enkele voorbeelden:
- Een relatie met een emotioneel niet-beschikbare persoon kan de problemen in jouw kindertijd benadrukken. Problemen die je als volwassene nog steeds hebt.
- Als je bij een partner was die jou als vanzelfsprekend beschouwde, kan het nodig zijn om het geven, delen en waarderen van anderen in je leven meer in balans te brengen.
- Een relatie met een bedrieger kan jou het belang van vertrouwen, communicatie en eerlijkheid leren.
- Wanneer je verliefd bent geworden op een narcist, benadrukt dit het belang om het licht te schijnen op jouw gebrek aan eigenliefde.
In elke liefdesrelatie valt iets te ontdekken over jezelf. Start met het onderzoeken van de pijn en kijk naar de les die erachter schuilgaat.
Een harnas uit zelfbescherming
Mensen hebben krachtige overlevingsinstincten. We activeren ons aangeboren overlevingsmechanisme niet alleen als ons fysieke bestaan wordt bedreigd, maar ook als ons emotionele welzijn op het spel staat. Nadat je gekwetst bent in de liefde, kun je een harnas opbouwen. Om je te beschermen tegen eventuele toekomstige emotionele omstandigheden die je opnieuw kunnen schaden. Het zijn hoge muren die je ego dan opbouwt uit zelfbescherming.
Het is heel normaal dat je de neiging hebt om liefde een tijdje uit te sluiten nadat je gewond bent geraakt. Waarschijnlijk wil jij jezelf zo beschermen tegen nieuw hartzeer. Maar als je dat blijft doen, wie ben je dan voor de gek aan het houden? Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat je weer kwetsbaar kunt zijn. Maar op een bepaald moment is het afsluiten van jezelf voor de liefde niet langer een natuurlijke staat die authentiek voelt.
Je hart weer openen na een pijnlijke relatie
Er komt een tijd dat je zult voelen: ik wil mezelf eigenlijk weer openen voor de liefde. Maar je verzet je ertegen. Dit is het moment dat de muren die je hebt opgebouwd, de mentale angst in stand houden. Ze worden je ergste vijand. Het is dan tijd om de illusie te doorbreken dat je aan de liefde kunt ontsnappen.
Het maakt niet uit hoeveel muren jij om je hart bouwt, het zal nog steeds sneller kloppen voor bepaalde mensen, zelfs zonder je eigen toestemming. Want de waarheid is dat we voor liefde zijn ‘bedraad’. Omdat je dus toch niet kunt blijven wegrennen voor liefde, is de enige oplossing om ermee te leren omgaan. En weet jij waar je moet beginnen? Bij je gebroken hart.
Vragen voor jezelf (en jouw gebroken hart):
- Hoe zie je de ervaringen die je hebt opgedaan in je liefdesleven?
- Heb jij een pessimistische kijk op liefde en relaties door je ervaringen?
- Geef je anderen de schuld van je onvermogen om nu lief te hebben?
- Ben je de pijn uit het verleden aan het projecteren op je huidige ervaringen?
- Wat kun je doen om de liefde met meer vertrouwen te benaderen?
Ongewapend het slagveld op
Wanneer jij jezelf afsluit, verklein je de kans om te groeien. Daar komt nog bij: je weet nooit wanneer je diep gekwetst gaat worden. Je kunt geen harnas of kogelvrij vest dragen in de liefde. Je kunt alleen opnieuw liefhebben door ongewapend het slagveld van de liefde op te gaan. Je kunt het risico dat met liefde gepaard gaat, nooit echt vermijden. De liefde brengt emotie met zich mee en dat maakt je nou eenmaal kwetsbaar. Je gekwetstheid leert jou dat je met voorzichtigheid en bewustzijn met de liefde moet omgaan.
Nieuwe ervaringen opdoen
Het vermijden van een gebroken hart is net zo dwaas als regenachtig weer proberen te vermijden. Je kunt niet zeggen: ‘Het zal nooit meer regenen!’ Je draagt misschien een paraplu, maar je gaat nog steeds naar buiten. Dus in plaats van liefdesverdriet helemaal proberen te voorkomen, wat onmogelijk is, kun je ervan leren.
Weet dat je faalkansen in de liefde even groot zijn als de kansen op succes. Stap in een relatie met de bereidheid om nieuwe ervaringen op te doen en meer dingen over jezelf te weten te komen. In plaats van in een relatie te stappen waarbij je probeert jezelf af te schermen met een pantser. Dit is dé kans om in praktijk te brengen wat je van het verleden hebt geleerd en om te zien hoe ver je al bent gekomen.
Detox je liefdesleven
Je vertrouwen in de liefde herstellen is een kwestie van werken aan jezelf, dingen aanpakken en onder ogen zien. Het is aan jou om die uitdaging aan te gaan. De 11 sleutels in het boek Detox je Liefdesleven begeleiden je op deze reis vol zelfreflectie en maken duidelijk waarom toxische relaties ontstaan. Het is een reis die meer begrip voor jezelf oplevert en die laat zien hoe je met je emoties kunt omgaan.
Lees ook deze artikelen van Mjon van Oers:
Hoe herstel je het vertrouwen in de liefde?
Je kwetsbaarheidsfactoren herkennen om je relaties in de toekomst te verbeteren
Op jezelf focussen en naar binnen keren (leve de media-pauze!)
Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.