Bewustzijn

Liefdevol communiceren: vind jij het lastig om als HSP je gevoel uit te spreken?

Door Ellen Worm
Liefdevol communiceren: vind jij het lastig om als HSP je gevoel uit te spreken?

(Hoog)gevoelige personen vinden het nog wel eens lastig om assertief te zijn. Dat komt omdat zij bij uitstek ‘voelers’ zijn. Ik heb gaandeweg geleerd om mijn gevoel uit te drukken en dat is heel bevrijdend. Ik zie wat de momenten waarop ik mijn gevoel uitspreek me brengen. Daardoor creëer ik innerlijke rust, zodat ik weer open sta voor mooie nieuwe dingen in het leven. Het is zeker niet gemakkelijk om altijd liefdevol te communiceren. Wat helpt is dat je weet dat iedereen zijn eigen pad bewandelt met zijn eigen obstakels en levenslessen. Niemand kan daarover oordelen. Zo kunnen we niet oordelen over hoe iemand zich zou moet gedragen of hoe iemand zich zou moeten voelen. Jouw gevoel bij iets of iemand zou je richtlijn en maatstaf moeten zijn. Als het resoneert met jouw gevoel komen we tot relaties die echt bij ons passen.

Laat dat een leidraad zijn en niet een gevormde mening!

Naar binnen kijken

Als contacten of vriendschappen niet meer werken, dan spreek ik dit zoveel mogelijk uit. Zo belde ik op mijn 20ste een goede vriendin van mijn middelbare schooltijd. We hadden elkaar die week ervoor nog gezien. Ze vertelde over haar vriend waarmee ze grote toekomst plannen had en over haar werk in de zorg. Ik was net van plan om naar Amsterdam te gaan verhuizen om als model te werken en wist dat ons contact zou verwateren. Ik hield van haar en wilde hier duidelijk over zijn. Het was niets persoonlijks naar haar toe. Het resoneerde nu alleen niet met mijn leven.

Ik belde haar op en vertelde hoe ik er over dacht. Ze reageerde heel relaxed en 10 jaar later toen ik weer in Nijmegen kwam wonen, kwam ons contact heel organisch weer tot stand. We zijn een paar keer bij elkaar op bezoek geweest en gingen samen naar de bios. Bij ons laatste bioscoopbezoek gingen we nog wat drinken en vroeg ik naar haar relatie. Mijn gevoel zegt dat dat de reden is waardoor ik na deze avond nooit meer iets van haar heb vernomen. Waarschijnlijk heeft mijn vraag iets bij haar in beweging gebracht wat ze nu niet aan durft te kijken. Waarschijnlijk kom ik de echte reden nooit te weten, want ze reageert niet op mijn vraag waarom ze niets meer laat horen. Erg jammer!

Als we onszelf geen vragen stellen en niet naar binnen durven te kijken, ontstaan er vroeg of laat problemen. “Je kop in het zand steken” is de welbekende uitdrukking.

Ik zie dit vooral bij mensen die veel voor de ander zorgen. Ze bespreken gemakkelijk de problemen van de ander, maar zelf naar binnen kijken doen ze niet. Ze lijken het soms wel (on)bewust in te zetten om niet over hun eigen problemen na te hoeven denken.

Sociale intelligentie

Ik denk dat sociale intelligentie ook een grote rol speelt in communicatie met onszelf en anderen. Dit kunnen we gaandeweg in ons leven wel ontwikkelen.

Kunnen we ons inleven in de ander? Hebben we empathie ontwikkeld voor onszelf en anderen? Kunnen we eerlijk zijn zonder hard te worden? Als je diep van binnen weet dat oordelen te makkelijk is en het oprechter is mensen te scannen op basis van je gevoel, dan gooi je geen onnodige bommen meer op.

Je kan veel om iemand geven en zelfs van iemand houden. Toch kan je het gevoel hebben dat iemand niet meer in je leven past. Dat is pijnlijk, maar je hoeft geen lijst met redenen en excuses te bedenken voor de ander. Probeer wel eerlijk te zijn naar de ander. Het kan ook zijn dat jullie communicatie niet liefdevol verloopt en er altijd strijd is. Dit wil je niet meer, want zo communiceren is heel vermoeiend. Hoe nu verder?

Je gevoel benoemen

Benoem je gevoel. Veroordeel de ander niet. Je begint die zin daarom altijd met “Ik”. Benoem de situatie, je gevoel en wat je graag zou willen.

Hoe de ander het vervolgens ontvangt, heb je niet altijd zelf in de hand. Je kunt niet altijd vermijden dat iemand boos of teleurgesteld raakt. Het is onmogelijk om op een oprechte manier met mensen om te gaan zonder dat het soms schuurt. Als je je eigen waarheid uitspreekt naar de ander is het goed om te onthouden dat het hier niet gaat om je gelijk krijgen, maar om eerlijk en liefdevol zijn. Dit gaat niet altijd, maar het zou wel je intentie moeten zijn. Begin het gesprek ook altijd positief door te benoemen wat je waardeert aan de ander. Zo zorg je voor een goede start van het gesprek.

“Het is een dagtaak om eerlijk tegen jezelf te zijn. Dit is een voorwaarde om duidelijk te kunnen communiceren naar de ander.”

Lieve groet,

Ellen Worm

Luister alsjeblieft!

Luister alsjeblieft!

Wil jij leren om duidelijk, direct en eerlijk met een ander te communiceren? Dan raden we je Luister alsjeblieft! van Hans Stolp en Harmen Wagenmakers aan. In dit boek gaat het over de levenslessen en over de inzichten die ons kunnen helpen bij onze groei in communicatie. Er worden tien oude, verrassend moderne wetten die de basis zijn van ons vermogen tot communicatie behandeld.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @ellenworm.nl Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.ellenworm.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?