Het overkomt ons allemaal in ons leven: een gebroken hart. Het doet zeer en is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Misschien wil je niets anders dan in je bed liggen en huilen. Toch verdien je het om je leven rustig weer op te pakken. In dit artikel deelt Akke-Jeanne Klerk, auteur van Psychologie van een gebroken hart, 10 prachtige, hoopvolle eerste stappen bij een gebroken hart.
In de periode nadat ons hart gebroken is, verlangen we terug naar het oude. We idealiseren wat we hadden en willen het terug, zelfs als we ergens ook wel weten dat die relatie helemaal niet zo goed voor ons was. Dit terugverlangen is een verslavingsachtige impuls, die losstaat van de kwaliteit van de verloren relatie. De intensiteit van dit terugverlangen wordt nog wel eens aangezien voor liefde. Daarom is het zinvol de impuls eerst te laten voor wat het is, zonder er gehoor aan te geven. Dat geeft ons ruimte na te gaan wat we werkelijk willen.
Eerste stappen bij een gebroken hart
Vroeg of laat komt er een moment dat we ons verdriet onder ogen moeten zien. Deze tips gaan je hierbij helpen:
• Geef jezelf de tijd de eerste schok te verwerken. Je bent de eerste periode vermoedelijk uit het veld geslagen. Schenk aandacht aan het verdriet en zorg ervoor dat je sociale steun zoekt. Je hoeft niet per se met iedereen over je gevoelens te praten. Alleen al de liefdevolle aanwezigheid van anderen helpt. Ook helpt het als er iemand is die niet meteen je pijn wil oplossen en vol geduld nog eens naar je verhaal luistert; al heb je het al meermaals verteld.
• Ga op zoek naar de metafoor die voor jou de ervaring op dit moment het beste uitdrukt. Welk beeld of welke metafoor geeft jouw ervaring op dit moment het beste weer?
• Krachtig reageren op pijnlijk verlies is iets wat je gaandeweg het leven leert. Misschien dat het nu voelt alsof je hier alleen in staat, maar vroeg of laat heeft iedereen te leren hoe met pijn van verlies om te gaan. Snelle kant-en-klaar oplossingen bestaan niet. Het is aan jou om te ontdekken wat in jouw situatie helpt, op welke momenten het helpt en op welke manier. Geef jezelf daarom toestemming in je eigen tempo te mogen ontdekken hoe je met deze situatie om wilt gaan. Richt je aandacht op het herstelproces. Wees nieuwsgierig, alsof je een ontdekkingsreiziger bent in een onbekende wereld. Onderzoek je eigen ervaringen en neem waar hoe je hiermee omgaat. Neem waar hoe dit voor jou is, zonder direct gehoor te geven aan iedere impuls of ingeving.
• Blijf in de ervaring zelf. Het vermijden van pijn en het zoeken naar snelle oplossingen lost op langere termijn niks op. Sta stil bij de gevoelens die je ervaart. Besteed aandacht aan de verschillende aspecten van de ervaring. Wat voor gedachten heb je? Wat voel je? Wat gebeurt er fysiek met je? En wat doet dit met de betekenis die je aan je leven hecht?
• Geef jezelf de tijd om gevoelens te verwerken, om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Dit proces gaat met ups en downs. Wees daarom mild voor jezelf als het niet meteen zo loopt als je wilt. Leren houdt soms in dat je valt en weer opstaat. Wees daarom ook realistisch over de termijn voor herstel. Het afkicken van de verslaving duurt een paar weken. Het herstellen neemt doorgaans maanden in beslag.
• Wissel tijd voor jezelf af met tijd die je samen met anderen doorbrengt. Beide zijn nodig om te herstellen.
• Ga na de eerste schok iets nieuws leren of doen. Leer een nieuwe taal, ga op drum-, dans- of tekenles, voeg je bij een vereniging, ga fotograferen of volg een cursus. Door actief nieuwe dingen te leren, reorganiseer je je eigen denken en wordt de kans op piekeren kleiner.
• Onderzoek wat de overeenkomsten en verschillen zijn met eerdere verwondingen in je leven. Dit kunnen gebeurtenissen zijn uit je vroege jeugd, maar ook latere ervaringen. Welke parallellen zijn er met gebeurtenissen uit het verleden? Zijn er onverwerkte gevoelens uit het verleden naar boven gekomen? Welke gevoelens hebben toen onvoldoende aandacht gehad?
• Schenk aandacht aan je dromen en schrijf ze bijvoorbeeld eens op. Welk perspectief op de situatie werpt de droom op? Welke gevoelens vragen middels de droom aandacht van jou? En wat kun je leren van de gebruikte symboliek?
• Besteed tot slot aandacht aan vragen als: Wie hoop jij te zijn na verloop van tijd, als gevolg van deze ervaring? Hoe hoop je op deze ervaring terug te blikken? Wanneer zou je trots op jezelf zijn? Wees realistisch en optimistisch tegelijkertijd in je streven. Zorg dat je een ‘nieuwe jij’ voor ogen hebt waar je ook écht warm voor loopt.
Psychologie van een gebroken hart
Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen! Ontwikkel compassie met jezelf en anderen, neem de regie in eigen hand en stippel je eigen koers uit. Zo open je de deur naar de volle ervaring van het bestaan en ben je vrij om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Volg je hart opnieuw!
Lees verder over stappen bij een gebroken hart:
Eerste hulp bij een gebroken hart
Na een gebroken hart: de moeilijke taak om lief te hebben terwijl je bang bent
Een gebroken hart? Geef niet op, maar geef jezelf over en stel je hart open
Oefening: Omgaan met een gebroken hart
Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.