Manifesteren: heb je alle negatieve gebeurtenissen in je leven zelf aangetrokken?
Door Willem GlaudemansDe meestgestelde vraag over de wet van Aantrekking is: heb je alle negatieve dingen in je leven zelf gemanifesteerd of aangetrokken? Spiritueel leraar Willem Glaudemans geeft je antwoord op deze prangende vraag in dit fragment uit Boek van de Universele Wetten.
Het ego wendt deze wet maar voor de helft aan en kijkt alleen naar de attractiekant, wat neerkomt op: je verlanglijstje de kosmos insturen en op de cadeautjes gaan zitten wachten.
Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de Wet van Aantrekking. Deze wet is groot geworden dankzij The Secret en Deepak Chopra. De versimpelde uitleg van deze wet is: wat je wilt, kun je aantrekken. Meer over deze wet en de vele misverstanden lees je in dit artikel.
Trek je zelf rampen in je leven aan?
Als uit deze wet voortvloeit dat je aantrekt wat je uitstraalt, dan zegt het ego meteen: ja maar, hebben de mensen die een verschrikkelijke gebeurtenis hebben meegemaakt dit dan zelf aangetrokken? Nee natuurlijk. Dat is de egomanier om deze wet belachelijk te maken en onderuit te halen, te bewijzen dat hij niet werkt of onrechtvaardig is.
Verwarring van het ego
Het ego werkt hier met niveauverwarring. Op het niveau van de persoonlijkheid heeft geen van deze mensen erom gevraagd, en hun nabestaanden ook niet. Je kunt deze wet niet omdraaien en zeggen: dit vreselijke moest gebeuren opdat ik deze les zou leren. En je kunt dat nog minder voor een ander bepalen.
Hoe werkt het wel?
Wat deze wet wel zegt is dat jouw reactie op iedere gebeurtenis jouw innerlijke staat weerspiegelt en dat jouw liefde elke situatie ten goede kan gebruiken. Het gaat steeds weer over de ontwikkeling van je bewustzijn. Je krijgt dus inderdaad wat je nodig hebt voor de ontwikkeling van je ziel, mits je er zelf voor kiest daar zo op te reageren. En je krijgt alle steun van het universum wanneer je persoonlijkheid daarbij in lastige situaties terechtkomt, om die situaties het hoofd te bieden en niet in slachtofferschap te blijven steken.
Een voorbeeld: Malala Yousafzai
De jongste Nobelprijswinnares uit de geschiedenis, Malala Yousafzai, 17 jaar, die strijdt voor onderwijs aan meisjes, heeft door haar reactie op de doelgerichte moordaanslag van de Taliban op haar laten zien dat haar ziel tegen de wereld kon spreken en niet haar slachtofferschap of pijn: ‘Ze dachten dat kogels ons het zwijgen zouden opleggen. Maar dat is niet gelukt. Juist zwakheid, angst en hopeloosheid stierven, en kracht, macht en moed werden geboren. Ik ben nog steeds Malala. Mijn ambities zijn dezelfde. Mijn hoop is dezelfde. Mijn dromen zijn dezelfde.’*
De halve wet van het ego
Het ego wendt deze wet maar voor de helft aan en kijkt alleen naar de attractiekant, wat neerkomt op: je verlanglijstje de kosmos insturen en op de cadeautjes gaan zitten wachten. Het ego maakt van het universum letterlijk een attractiepark, want voor het ego zijn attractie en traktatie synoniem.
Ontelbare boeken die dit idee populair hebben gemaakt zijn hierover verschenen, te beginnen bij het boek en de film van The Secret. Het idee is telkens dat je bewust kunt aantrekken wat je verlangt door je intentie kracht te geven door er steeds aan te blijven denken. Dan moet het universum toch wel een keer antwoorden, als ik het maar echt meen, is de verwachting.
We lieten al zien dat dit maar de helft van het verhaal is en dat het niet kan werken, omdat het universum niet zozeer reageert op wat je bewust vanuit je persoonlijkheid verlangt, maar op wat je ziel nodig heeft en wat je dus eerder onbewust dan bewust uitstraalt.
De wet van Aantrekking en Uitstraling is neutraal
De wet werkt neutraal en rechtvaardig en kan niet gemanipuleerd worden. In de boeken werd er vaak wel bij verteld dat jij je eerst en vooral zo goed mogelijk moest voorstellen dat je het verlangde al in je leven bezat. We begrijpen vanuit de complete wet nu waarom: dan zou je namelijk het bezit van het verlangde uitstralen en dat dus ook moeten aantrekken, volgens deze interpretatie van de wet althans. Dat was in elk geval beter dan je gemis uitstralen, was het idee. Waarom lukte het dan toch niet en won niemand de loterij? Omdat het universum, anders dan de meeste mensen, zich niet laat foppen en de bestelling blijkbaar annuleerde voor iets beters.
De wet werkte neutraal en reageerde ook op het feit dat je op zijn minst een tegenstrijdige of dubbele intentie uitstraalde: je wilt iets dat je op een dieper niveau tegelijk niet voor waar houdt (Wet van Intentie). Want ten diepste wist iedereen wel dat het ergens niet klopte, je deed tenslotte alsof en je probeerde de controle te houden. Maar die inzichten werden snel weggestopt met de aansporing dat je er dan juist stérker in moest gaan geloven en geen twijfels meer mocht hebben. Met het gevolg dat mensen een schuldgevoel kregen over hun mislukking.
Het ego had zijn cirkel weer keurig rond. Het ego vertrekt dus vanuit de misvatting dat deze wet over krijgen gaat. En de beste manier om dat ongedaan te maken is te gaan geven. We hebben het al eerder gezegd: juist door te geven wat je verlangt ontvang je het. Wil je vrede, geef vrede.
Dit is een fragment uit: Boek van de Universele Wetten.
Boek van de Universele Wetten
Wil je meer leren over de Universele Wetten? Deze universele wetten zijn neutraal en werken altijd. De keus is: wil je mét of tégen deze wetten leven? Dan moet je eerst weten wat de universele wetten zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt toepassen.Willem Glaudemans neemt je mee op reis door de Universele Wetten met een nieuwe doordenking op ten opzichte van oude overleveringen.
Lees verder:
- Wijsheid van de Boeddha en mystici over de waarheid en de sleutel tot innerlijk weten
- Louise Hay: dit is wat je moet weten over het onderbewustzijn
- Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)