De 5 liefdestalen: wat als jij en je partner hierin verschillen?
Door Nadine CarterDe liefde kent meerdere talen, vormen en manieren. Wanneer je een andere manier van liefhebben hebt dan je partner, dan kun je aardig vaak miscommunicatie hebben. Je doet je best, maar de ander begrijpt je niet of hoort niet wat je zegt. En jij begrijpt niet waarom je partner niet beseft hoeveel je van hem of haar houdt.
Wanneer jij een andere liefdestaal hebt dan de partner, dan kun je nog zo je best doen je liefde uit te drukken, maar jullie zullen elkaar niet begrijpen.
Gary Chapman schreef het boek De vijf talen van de liefde. Hij zegt: Om te voorkomen dat je in een machteloze en vicieuze cirkel terechtkomt met elkaar, is het nodig dat je ontdekt welke liefdestaal jullie spreken. Dat maakt dat je liefdestank gevuld blijft. Voorkom miscommunicatie in je relatie.
Daar ben ik het wel mee eens. Ik mis echter twee hele belangrijke talen in zijn rijtje, en niet alles is zo simpel op te lossen als ‘leer de taal spreken van je partner’.
De vijf talen van de liefde
Gary Chapman heeft in een jarenlange carrière als relatietherapeut 5 liefdestalen ontdekt:
1. positieve woorden
2. tijd en aandacht
3. cadeaus
4. dienstbaarheid
5. lichamelijke aanraking
We hebben volgens hem allemaal een eerste taal die je het beste spreekt en het liefste hoort in de liefde. Je voelt hem al aankomen, wanneer jij een andere liefdestaal hebt dan de partner, dan kun je nog zo je best doen je liefde uit te drukken, maar jullie zullen elkaar niet begrijpen. Om de liefde blijvend te houden, zegt Chapman, moet je dus naast je eigen liefdestaal, ook de taal van je partner leren spreken.
Nog twee belangrijke talen
Uiteraard ben ik ook zelf gaan kijken naar hoe het er bij mij voor stond. Naast dat ik en mijn partner echt wel een paar talen delen (van de 5), verschillen we ook. En daarbij miste ik onze eigen talen, die voor ons zo belangrijk zijn. Voor ons is het allerbelangrijkste (en ook wel meest moeilijke soms) dat je jezelf kunt zijn en dat je de ander zijn of haar eigen ruimte gunt en geeft. Dat zijn nogal twee ingewikkelde talen kan ik je vertellen. Maar niets is onmogelijk.
Jezelf zijn als liefdestaal
Jezelf zijn in de liefde, in een verbinding met een ander, is het grootste en mooiste wat je de ander en jezelf kunt geven. Juist mijn relatie is voor mij de plek geweest, en nog steeds, waarin wij samen hebben ontdekt wie we zijn. Maar wanneer je elkaar daar niet de ruimte voor geeft, kan er miscommunicatie in je relatie ontstaan. Jezelf niet kunnen zijn, is haast het hetzelfde als niet kunnen verbinden, geen liefde kunnen geven en ontvangen.
De ander zijn ruimte gunnen als liefdestaal
De taal van ‘elkaar de ruimte geven’ ligt in het verlengde van ‘jezelf zijn’ en raakt ook aan onderwerpen als ‘tijd’ en ‘aandacht’. Het gaat als je het mij vraagt namelijk niet alleen over tijd en aandacht aan elkaar besteden, maar dus ook aan jezelf.
Het gaat ook over kunnen ‘lezen’ hoeveel ruimte de ander nodig heeft, en kunnen accepteren wanneer de ander aangeeft ruimte nodig te hebben. Zelf ruimte nemen hoort daar ook bij. Deze taal en de taal van ‘jezelf zijn’ werken dus alleen het beste wanneer je deze allebei spreekt als partners.
Als je allebei een andere liefdestaal spreekt
Het gegeven van de verschillende liefdestalen vind ik mooi, want je bent nu eenmaal niet gelijk. Je kunt niet verwachten van de ander dat die precies doet in het leven wat jij doet. Je kunt wel willen dat de ander tegen je zegt dat hij of zij van je houdt, maar wanneer dat gewoon niet in de aard zit van je partner, dan houdt het op. Beseffen dat het dus kennelijk niet zijn of haar taal is, bevrijdt jullie beide van frustratie en gevoel van eenzaamheid.
Daar waar bijvoorbeeld de een als eerste taal ‘dienstbaarheid’ heeft en de ander als eerste taal ‘jezelf zijn’, gaat het mis. Dan kan degene die zichzelf wil zijn bestempeld worden als een egoïst en naar zijn of haar hoofd gesmeten krijgen: ‘je doet ook nooit eens iets voor mij, je bent alleen maar met jezelf bezig, ik doe alles hier in mijn eentje!’
Als de ander (of jij) zo graag zichzelf wil zijn en als daar geen ruimte voor is, kan het heel verstikkend gaan voelen in een relatie waardoor uit elkaar groeien als een opluchting kan gaan voelen. Dan is het nodig dat jullie samen gaan onderzoeken wat er speelt, waar het door komt dat de taal van ‘jezelf zijn’ of dus een andere taal, de een of de ander zo raakt.
Zuivere liefde
Wanneer jullie voorkeurstalen elkaar zo tegenspreken dat jullie geraakt worden, kan er geen zuivere liefde meer zijn, want je zult dan namelijk altijd reageren vanuit je eigen oude pijn. Er kan beklemming, eenzaamheid en frustratie ontstaan of jullie kunnen het gevoel krijgen niet aan verwachtingen te kunnen voldoen.
De een zet zich af, trekt zich nog verder terug: beiden zet je je overlevingsmechanismen in om maar niet geraakt te worden. Het is belangrijk om de ander ruimte te gunnen voor wat dan ook: een hobby bijvoorbeeld, maar ook ruimte om zelf ergens uit te komen zonder er meteen over te willen praten. Wanneer je in staat bent om de ander te zien zoals hij of zij is en de ruimte te gunnen, dan heb je het over zuivere liefde.
Dat is iets anders dan er bovenop zitten vanuit eigen angst, bang dat het misgaat, dat je te weinig tijd kunt doorbrengen samen. Vertrouwen dus – eigenlijk ook een liefdestaal. Zuivere liefde gaat over acceptatie, compassie en gewoon zijn in wat er is, in wat er zich aandient. Steeds het juiste willen doen voor jezelf en de ander is niet hetzelfde als steeds maar lief zijn voor de ander of goed zorgen – integendeel.
Wat als je niet zo goed bent in een taal leren?
Wanneer je de taal van de ander maar niet geleerd krijgt samen, kan er miscommunicatie in je relatie ontstaat. Maar vaak is er dan iets anders aan de hand. Als het te veel pijn doet, je je niet gehoord voelt en het je boos, verdrietig of eenzaam maakt, dan is de oplossing niet simpelweg: doe nog wat beter je best om de taal van je partner te gaan spreken. Nee, dan is het zaak dat je gaat kijken wat er bij jou speelt, wat er wordt geraakt… want jij bent de sleutel naar het geluk van jullie liefde. Misschien gaat het er bij jullie wel juist om dat je kunt accepteren dat je elkaars taal gewoon niet zo goed spreekt. Dat wil niet zeggen dat er geen zuivere liefde kan zijn.
Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen
Hoe kun je echt met je partner verbinden ondanks jullie verschillen? Leer hoe je kunt stoppen met het veroordelen van je partner of jezelf, dat is wat Hal en Sidra Stone je meegeven in 'Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen'.
Lees ook deze artikelen:
- Wat als jij en je partner uit elkaar groeien? (7+ tips om elkaar weer te zien)
- Misverstand, conflict of wrijving? Tips die je helpen bij het herstellen van een relatie
- Waarom ruziemaken goed voor je relatie is
Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.