Ben je vaak misselijk? Bij misselijkheid voel je je niet helemaal lekker. Misschien voel je je zelfs een beetje afwezig, rillerig en ben je ook moe. Soms kan de misselijkheid zo extreem zijn dat je ook moet overgeven en zelfs in bed moet liggen om bij te komen. Misselijkheid kan ook in minder ernstige mate aanwezig zijn, maar desondanks nog steeds heel vervelend voelen. Deze blog gaat over 7 belangrijke oorzaken van misselijkheid. Het gaat niet alleen over welke voeding je misselijk kan maken, maar ook over hoe de manier dat je eet van invloed kan zijn op je misselijkheid.
7 belangrijke oorzaken van misselijkheid
1. Vette voeding, suikers en zware maaltijden maken snel misselijk
Als je misselijk bent geworden, is het handig om te kijken wat je de afgelopen dag allemaal gegeten hebt. Een vette maaltijd, zoals frituur, boerenkool met worst of pizza met 4 kazen kunnen zorgen voor misselijkheid, doordat het zwaar op de maag valt. Het is een moeilijke maaltijd voor de spijsvertering om te verteren en daar is veel energie voor nodig.
Daarbij zijn zetmeelrijke en suikerrijke voedingsmiddelen ook vaak de boosdoener en veroorzaken ze vaak misselijkheidsklachten. Deze suikers laten de maag en darmen verder opzetten, de bloedsuikerspiegel gaat alle kanten op en kunnen hierdoor ook zorgen voor een emotionele schommeling. Meelproducten, zoals witte pasta, aardappelen, rijst, brood en crackers kunnen ook een oorzaak zijn.
Lees ook: Vaak moe? Waarom het schrappen van deze energierovers helpt
Opgezette buik en rommelende darmen
Andere klachten die vaak samen gaat met misselijkheid bij het eten van zetmeelrijke producten is een opgezette buik en rommelende darmen. Daarbij spelen ook suikerrijke voedingsmiddelen, zoals koek, chocola, snoep, kauwgom, pepermuntje, dropje en frisdranken een heel grote rol hierbij. Het kan vaak helpen om minder meelproducten te nemen en suikers zoveel mogelijk te beperken. In het geval van een gluten intolerantie of Coeliakie is glutenvrij eten een vereiste.
Lees ook: Opgeblazen buik? 10 makkelijke tips om eens mee te beginnen
2. Misselijkheid door te overeten, emo-eten of slecht te kauwen
Als je teveel eet en ook nog eens last krijgt van een opgezette buik, dan kun je hier ook misselijk van worden. Je maag rekt dan uit en je spijsvertering draait op hoge toeren. Bovendien hebben mensen die overeten of emo-eten vaak een behoorlijk hoog tempo waarin ze eten, waarbij niet bewust gekauwd wordt. Brokken voedsel die niet fijngemalen zijn, worden zo doorgeslikt. Het kost de spijsvertering hierdoor ook extra werk om het voedsel te verteren.
Lees ook: Vind oplossingen voor darmproblemen en optimaliseer je darmgezondheid en darmflora met deze tips
3. Misselijkheid door juist te weinig te eten
Het kan ook zijn dat je juist misselijk wordt, doordat je honger hebt. Ik hoor dat dit vaak voorkomt in de ochtend na het opstaan. Herken je dit bij jezelf? Probeer dan om wat kruidenthee (bijvoorbeeld gemberthee) te nemen en eet daarna iets lichtst. Indien de misselijkheid dan weggaat, dan kun je hier voortaan rekening mee houden door wat te eten en drinken. Probeer ook om voldoende water of kruidenthee te nemen door de dag heen, maar wel op de juiste momenten.
Lees ook: Misselijkheid en maagpijn: wat drinken hiermee te maken heeft (+5 tips)
4. Op verkeerde momenten eten en je hierdoor niet lekker voelen
Op verkeerde momenten eten, zoals ontbijten als je nog geen trek hebt of hapjes eten als je moe bent, kan er voor zorgen dat je je niet lekker voelt. Ik ken veel mensen die ontbijten, terwijl ze eigenlijk bijna geen brok door hun keel kunnen krijgen. Een beetje met het gevoel: “Ik doe het maar, omdat het gezond zou zijn.”
Eet jij meestal met tegenzin je ontbijt op? Stel dan liever het ontbijt uit tot een moment dat je wel trek hebt. De Engelsen noemen het ontbijt niets voor niets een breakfast, het breken van het vasten. Dit betekent niet dat je om 7.00 uur zou moeten eten. Je kunt het prima uitstellen tot 10.00 uur of zelfs later als je dan pas goede trek krijgt.
Lees ook: Chinese geneeskunde & de orgaanklok: volg het ritme van je lichaam en emoties
5. Misselijkheid niet altijd door lactose, maar eerder door de temperatuur
Indien je lactose (melksuiker) niet goed kunt verdragen, kun je ook misselijk worden door het eten van melkproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lactosevrije producten op de markt, zoals lactosevrije melk, yoghurt, room, boter of kwark. Plantaardige producten zoals ongezoete soja-, amandel- of kokosmelk kunnen ook worden gebruikt.
In veel gevallen kan het lijken dat je misselijk veroorzaakt wordt door de lactose, maar het komt vaak door een heel andere factor: de temperatuur. Als je ’s ochtends direct na het opstaan een bak yoghurt eet die direct uit de koeling komt, dan kan je spijsvertering hier een behoorlijk klap van krijgen. Die moet de yoghurt van slechts 7 graden Celcius opwarmen naar je lichaamstemperatuur (38 graden).Daarnaast zit er bij een nuchtere maag nog niets in je lichaam, waardoor je nog heftigere klachten zoals misselijkheid en steken in de maag kunt ervaren. Drink liever eerst wat warme kruidenthee en haal de yoghurt een half uur van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
6. Misselijk door iets te eten wat je niet lekker vindt
Eet of drink je ook wel eens iets wat je eigenlijk helemaal niet lekker vindt? Dit kan er ook voor zorgen dat je misselijk wordt. Je gedachtes en gevoelens spelen namelijk ook een grote rol bij of iets goed valt. Je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je avocado gaat eten, omdat het goed voor je is. Als je er eigenlijk van walgt of bang bent om dit te eten, vanwege de FODMAPs in dit voedingsmiddel, dan geven de hersenen een signaal door aan de darmen. Hierdoor kun je er ook misselijk van worden. Daarbij spelen je zintuigen ook een grote rol hierbij.
Denk maar aan een bord in een restaurant. Daar hebben ze veel aandacht besteed aan hoe het er uit ziet en daardoor ziet het gerecht er aantrekkelijker uit. Dat is even anders dan de vier bruine boterhammen met kaas door de midden gesneden in een boterhammenzakje. Zorg liever dat al je maaltijden er aantrekkelijk uitzien – ook het ontbijt en de lunch.
Het gebruik van subtiele, niet al te sterke kruiden kunnen je ook helpen om een gerecht op smaak te maken. Houd wel rekening met je persoonlijke voorkeur. Vergeet niet dat het heel normaal is om de ene dag ergens wel trek in te hebben en de andere dag niet. Kijk je eigenlijk niet meer uit naar je ontbijt? Probeer dan een ander ontbijt, zoals deze glutenvrije boekweitpannenkoek met notenpasta en fruit of download mijn 7 favoriete gluten- en lactosevrije recepten.
Lees ook: Waarom diëten niet werkt als je hooggevoelig bent (en hoe je dan wél gewicht kunt verliezen!)
7. Door onrustig te eten en direct na het eten wat anders te gaan doen kun je misselijk worden
Eet je altijd snel en onrustig of ga je direct na het eten wat anders doen? Dit kan ook zorgen voor misselijkheid. De spijsvertering kan alleen goed functioneren als het lichaam op dat moment in rust is; in het parasympatisch systeem zit. Op het moment dat je heel onrustig eet, denkt over wat je zo gaat doen en direct daarna weer wat anders gaat doen, ben je totaal niet in rust.
Je lichaam is dan juist in het orthosympatisch zenuwstelsel; het deel die nodig is voor activiteit. Je lichaam geeft hier voorrang aan, zodat je kunt lopen naar de vaatwasser om die in te ruimen of om te fietsen naar je werk. Eten kan dan sneller omhoog komen, je kunt last krijgen van een opgeblazen buik en misselijkheid. Neem liever de tijd om te eten en blijf daarna nog 10 minuten aan tafel om je eten te laten zakken. Je kunt bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een bodyscan doen na het eten om in rust te blijven, zodat je spijsvertering zijn werk kan doen.
Hoe kun je je misselijkheid verhelpen? Download dan hier mijn favoriete glutenvrije en lactosevrije recepten.
Video: PDS & stress: helpt de bodyscan meditatie bij darm- en maagklachten?
Boekentip van de redactie: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer
In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding eindelijk een rustige buik kunt krijgen. Het is geen dieet, maar een opstap naar een andere voedingswijze of misschien wel een andere leefwijze.
Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com9 met gratis verzending.
Lees ook deze artikelen over maag- en darmklachten:
Hooggevoeligheid & darmklachten: hoe prikkels, emoties en energieën van anderen hierbij een rol spelen
Maagzuurproblemen: wat zijn de oorzaken en welke oplossingen zijn er?
Misselijkheid en maagpijn: wat drinken hiermee te maken heeft (+5 tips)
Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!
HSP: opgezette buik niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken
Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.