Waar je ook heen gaat, neem altijd pepermuntolie met je mee. Het is goed voor je spijsvertering, werkt tegen spanningshoofdpijn en verkoelt je huid. En dat is nog niet alles! Kruidenexpert Sandra Voetelink staat in dit artikel stil bij de magie van munt.
Munt past bij mensen die behoefte hebben aan veel bescherming en warmte. Ze zijn gevoelig en kunnen de vele indrukken niet verwerken.
Aardse pijnstiller
Mentha (munt) komt van het Griekse woord Minthos, dat ‘sterk riekend’ betekent. De geur is inderdaad sterk en fris. Omdat munt zich makkelijk laat kruizen, zijn er veel soorten munt. De pepermunt, de Mentha piperita, is een kruising tussen de Mentha spicata (groene munt) en de Mentha aquatica, watermunt. Het is de belangrijkste soort munt geworden, met de sterkste geur. Pepermunt wordt van oudsher gebruikt als pijnstiller en heeft nog veel meer heilzame krachten! Volgens de Chinese Geneeskunde hoort het bij het aarde-element.
Licht behaard blad: goed voor longen en darmen
Afhankelijk van de soort munt verschilt de signatuur. De stengel van de Mentha piperita is vierkant en donkerpaars. Het jonge blad is paars dooraderd, de bloemen zijn roze-rood. Munt is onuitroeibaar en heeft stevige wortelstokken. Het blad is licht behaard, wat aangeeft dat het effect heeft op onze slijmvliezen, huid, longen en darmen. De geur werkt via het zenuwstelsel en is enerzijds kalmerend, maar ook stimulerend. Wat het uiterlijk verder vertelt over de geneeskrachtige werking: de roze bloemen verwijzen naar het bloed, de rode naar het hart en de witte naar de longen en huid.
Voor (hoog)gevoelige mensen
Munt past bij mensen die behoefte hebben aan veel bescherming en warmte. Ze verkeren het liefst in een bekende omgeving. Ze zijn gevoelig en kunnen de vele indrukken niet verwerken: ze slaan ze op in hun maag en milt. Voedsel wordt hierdoor niet meer goed verteerd. Een ander gevolg: ze worden humeurig, nerveus en depressief. Munt helpt om alle indrukken beter te verteren.
De geneeskrachtige werking
Pepermunt wordt vaak voorgeschreven bij misselijkheid, (buik)griep en verkoudheid. Maar ook bij maagzweren, zenuwpijnen en reumatiek. Het is zoals gezegd goed voor de spijsvertering, verlicht kramp bij maagpijn, verbetert de eetlust en verlicht reisziekte. Verder werkt het kalmerend voor het zenuwstelsel, het verkoelt de huid en stilt jeuk.
En dat is nog niet alles! Pepermunt maakt het hoofd helder en verbetert de concentratie. Het verlicht spanningshoofdpijn en wordt vaak gebruikt in olie tegen spier- en gewrichtspijn. Let op! De olie moet voor gebruik altijd verdund worden (met bijvoorbeeld een basisolie zoals amandelolie) en is niet geschikt voor zwangeren, baby’s en kleine kinderen. Ook sommige volwassenen kunnen er niet goed tegen.
Ook voor het ademhalingsstelsel is pepermunt erg heilzaam. Het maakt de luchtwegen schoon en vermindert krampen bij astma. Bij verkoudheid en slijmvliesontsteking kun je pepermuntolie inhaleren. Maak er een gorgeldrank van bij keelpijn en gebruik het als mondspoeling bij ontstoken tandvlees en aften. Natuurlijk kun je er ook thee van maken of tinctuur.
Zo zet je de lekkerste muntthee
Wil je de allerlekkerste muntthee? Kies dan voor de Marokkaanse munt, de zogenaamde Mentha spicata ‘Maroccan’. Zijn geneeskrachtige werking is te vergelijken met die van de Mentha piperita. Als je er kokend water overheen giet, kun je de heilzame werking helaas wel vergeten. Wat is dan wel de bedoeling? Kook water, laat het afkoelen tot ongeveer 70 graden, doe de munt erin en laat het trekken. Afhankelijk van het kruid ongeveer 4 tot 10 minuten. Drink het dan op. Het is vrij lauw, maar dit is de beste manier om thee te drinken. Tenminste, als je het krachtige effect ervan wilt ervaren.
Hemels nagerecht: chocoladecrème met munt
Munt doet het ook goed in salades, sauzen én nagerechten. Vooral de combinatie met chocolade is erg lekker. Probeer deze chocoladecrème met munt eens. Eet smakelijk!
Nodig voor 4 personen:
- 100 milliliter slagroom
- 3 eieren, de eiwitten
- 100 gram pure chocolade, in stukjes
- 1 eetlepel versgehakte munt
- circa 8 muntblaadjes (om te garneren)
- 200 gram aardbeien
- Snufje peper
- 4 kleine glaasjes
Klop de slagroom op. In een aparte schaal klop je de eiwitten stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en voeg dit door het mengsel van opgeklopte slagroom en opgeklopt eiwit. Roer de gehakte munt erdoor. Giet het mengsel in de glaasjes en laat de chocoladecrème afkoelen en opstijven buiten de koelkast. Leg de aardbeien erop en maal er een vleugje peper over. Garneer met munt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een topping van bijvoorbeeld blauwe bessen, aalbessen of gehakte nootjes. De eiwitten kun je eventueel vervangen door chiazaadjes.
Eet smakelijk!
Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne McIntyre, 2010, Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998, TotalHealth, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs
The Plant Pharmacy
Kook met de natuur! Lisette Kreischer laat zien in The Plant Pharmacy hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Ze neemt je mee op reis door de lente, zomer, herfst en winter en zet je heerlijke plant based gerechten voor.
Lees ook deze artikelen:
Citroenmelisse: de geneeskrachtige werking van dit wonderkruid (+ theerecept)
Hoe een glas citroenwater kan helpen om chronische ontstekingen te verdrijven
Salie: de geneeskrachtige werking en voordelen van dit wonderplantje (+theerecept)
Vijf geneeskrachtige kruidentheeën om je lichaam gezond te houden
Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel
Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl