Nervus vagus: deze bizar simpele oefening ontspant jouw overprikkelde nervus vagus
Door redacteurDe nervus vagus is een belangrijke zenuw die vanaf het brein naar de dikke darm loopt. Een beschadigde nervus vagus kan onder andere auto-immuunziekten, een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid en angststoornissen veroorzaken. Ontspan jouw overprikkelde nervus vagus dankzij deze verbluffend makkelijke oefening in dit artikel.
Een beschadigde of overspannen nervus vagus is in onze drukke maatschappij een bekend probleem. Stress zorgt er namelijk voor dat de nervus vagus kan beschadigen.
Wat is de nervus vagus?
De nervus vagus is een ontzettend belangrijke en complexe hersenzenuw. De nervus vagus loopt van je hersenen naar je darmen en is de belangrijkste communicatieroute van deze twee organen. De zenuw reguleert ook het parasympathisch zenuwstelsel dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan brengen.
Lees in dit artikel meer over de nervus vagus.
De gevolgen van een overprikkelde nervus vagus
Een beschadigde of overspannen nervus vagus is in onze drukke maatschappij een veelvoorkomend (en nog redelijk onbekend) probleem. Stress zorgt er namelijk voor dat de nervus vagus kan beschadigen. Een overprikkeld brein begint bij een overprikkelde nervus vagus. Verder worden depressie, angststoornissen en ptss gelinkt aan een beschadigde nervus vagus. Er treedt een disbalans op als de nervus vagus te vaak overprikkeld is met vele gevolgen voor jouw welzijn.
Je kunt je voorstellen dat het ontspannen van deze zenuw ontzettend belangrijk is. Hier heeft Stanley Rosenberg een makkelijke oefening voor bedacht: de Basic Exercise.
De Basic Exercise van Stanley Rosenberg
De Basic Exercise is ontwikkeld door de Deens-Amerikaanse Rolfing- en craniosacraaltherapeut Stanley Rosenberg. Doe de oefening vaak, elke ochtend bij het opstaan, en zo vaak als je eraan denkt.
Zo doe je de oefening:
- Ga rechtop zitten of staan, zet eventueel je bril af.
- Kijk recht voor je uit.
- Strengel je vingers in elkaar achter je hoofd.
- Houd je hoofd recht maar draai je oogbollen, dus alleen je ogen, helemaal naar rechts.
- Houd ze daar even, fixeer je blik op iets, je elleboog bijvoorbeeld, totdat je een lichamelijke respons voelt zoals een zucht, een hoestje, een geeuw, een diepe ademhaling, een rillinkje of een schokje. Draai dan je oogbollen helemaal naar links, nog steeds met je neus recht naar voren en wacht weer op een subtiele maar duidelijke fysieke reactie.
Dat is het. Je kunt het even checken: is mijn nek nu wat losser? Ja, zeg…
Dit ‘reset’ je nervus vagus en maakt je rustiger en soepeler. Op Youtube kun je er demonstratiefilmpjes van zien, als je zoekt op Basic Exercise Stanley Rosenberg.
De verklaring die Rosenberg geeft voor het effect, is dat de zenuw van de oogbollen vlak bij de nervus vagus zit, die grote zenuw die in je achterhoofd vanuit je kleine hersenen naar je romp loopt. Hij heet zwervende (vagus) zenuw omdat hij zo ver reikt in je lichaam. Een robuuste maar gefocuste beweging van je oogbollen geeft die vagus als het ware een tikje, zodat hij wordt gestimuleerd om in het gareel te komen. Bonustip: als je het doet terwijl je op de wc zit, blijkt dat het ook je peristaltiek verbetert.
Bron: Vrienden worden met je lijf
Boekentip van de redactie: Vrienden worden met je lijf
Van je lichaam houden, ontspannen en genieten: dat kan niet zonder pijn en ongemak te accepteren. Geen probleem, want een volwassen mensenhart kan alle pijn van de wereld aan – maar je hebt er wel lichaamsbewustzijn bij nodig. Dat wil zeggen: kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke, warme aandacht. Dit boek helpt je daarbij, met heldere en praktische informatie, simpele oefeningen en boeiende verhalen.
Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com
Lees ook deze artikelen:
De nervus vagus: wat zijn de gevolgen van een beschadigde nervus vagus? (en wat kun je doen om dit te herstellen?)
Je buik accepteren zoals het is: waarom dit bijzondere lichaamsdeel meer liefde verdient
Dit is het effect van langzaam ademhalen bij stress
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.
Kaak-spanning hoe kan je deze aanpakken?
Mag je ook een piercing door je nervus vagus doen of is dat gevaarlijk