Waarom zijn we geneigd om zo snel onze eigen verhalen te maken, zonder ook maar iets van de achtergrond te weten? Waarom willen we het altijd beter weten en zijn we overtuigt in wat we zelf zijn gaan geloven? Waarom kijken we niet achter het verhaal van iets of iemand en hebben we gelijk een oordeel? Waarom maken we het onszelf vaak zo onnodig moeilijk door bepaalde creaties tot stand te brengen die vaak niet eens gebaseerd zijn op de waarheid? Het heeft te maken met hoe we de mensen en/of situaties zien en ook onze eigen ervaringen en overtuigingen. Soms is het net een langspeelplaat die continu dezelfde liedjes afspeelt. Het oude patroon herhaaldelijk toepassen en achteraf nog stom verbaast zijn en het de volgende keer weer net zo goed te doen.
Waarom is het zo moeilijk om uit die oude rol te stappen en elke beslissing die je maakt, uitspraak die je doet, gedrag die je vertoont bewust te nemen. Bewust eens te kijken hoe je reageert en bewust eens te kijken of hetgeen je met het oog ziet wel waarheid is? Want wat jouw waarheid is, hoeft niet iemand anders zijn of haar waarheid te zijn. Met grote verhalen en oordelen heb je zo een situatie geschetst, waarvan je niet eens weet wat de werkelijk achterliggende gedachte erachter is.
Verslaafd aan oordelen
Het leven bestaat uit oordelen. Oordelen over een ander, een situatie of over waar er ook over te oordelen valt. Maar heb je daadwerkelijk jou oordelen weleens onder de loep genomen? Heb je weleens gekeken of het een verzonnen verhaal is op basis van de gegevens die jij tot je hebt gekregen? Weet je wel zeker of je alle gegevens tot je beschikking hebt om er überhaupt over te oordelen? Ben jij wel in de positie om te oordelen? En waarom oordeel je eigenlijk? Vind jij het leuk als men over jou of jouw acties en ondernemingen oordeelt? Niemand vind het leuk om veroordeeld te worden en toch doen we het allemaal. Het is een verslaving geworden, een automatisme van ons systeem. De ene is nog beter als de ander of andersom.
Hokjesdenken
De maatschappij heeft deze verdeeldheid gecreëerd en dat is zo jammer, want door zo in het leven te staan maak jij jou wereld wel heel klein. Je staat niet meer open voor de ideeën en gedachtegang van de ander, want je hebt voor jezelf al een verhaal gemaakt. Hiermee sluiten we onszelf af voor de meerdere mogelijkheden die het leven en de mensen nog te bieden heeft. Want achter dat oordeel van jou, kan misschien wel een heel ander verhaal zitten. Een verhaal van inspiratie of behoefte, een verhaal met een verleden en een oorzaak of een verhaal die veel meer te vertellen heeft dan jij voor ogen had. Het hokjesdenken zit erin gebakken en dat geeft tot op zekere hoogte niet. Het zit er namelijk zo ingeprent, dat we elke keer naar hetzelfde verhaal zijn gaan leven en de cirkel niet doorbreken.
Hoe doorbreek je zoiets dan? En hoe weet ik of dit wel waarheid is? Je weet in feite helemaal niks, totdat je het hele verhaal hebt gehoord. Totdat je voelt dat het waarheid is, niet met je hoofd, maar met je hart. Je kan alles doorbreken door in het NU te leven en bewust te worden van jou gedragingen en jou rol hierin. Jij kan jou patronen doorbreken als je het wilt, maar daar moet je wel wat voor doen.
Patronen doorbreken
Hoe doorbreek je iets als je het al zo lang doet? Dat doe je zoals je dat bij alles doet, je begint met bewustwording. Bewustwording van je gedrag, van je oordeel en van de verhalen die je maakt. Je begint te beseffen dat alles wat je denkt en vindt van een ander, dat daar misschien wel een hele andere waarheid achter schuilt en dat het niet is wat het lijkt. Misschien heb jij zo een situatie meegemaakt waardoor jij er jouw verhaal van gemaakt hebt? Misschien zou je zelf zo reageren? Misschien zit je zelf wel zo in elkaar dat het eigenlijk jouw eigen verhaal is? Misschien heb je gewoon echt niet alle informatie omhanden en kan je er gewoon nooit een oordeel over vellen.
Open blik
Probeer alles eens met een open blik te bekijken en besef dat er meerdere kanten aan een verhaal zit. Laat bepaalde patronen en gedragingen los over hoe jij het ziet en denkt te zien. Besef dat als je alles op een andere manier en met een open blik bekijkt jouw wereld daardoor ook groter wordt. Je leert meer over jezelf, de ander en bepaalde situaties. Je staat open om het anders te zien, waardoor je misschien wel een connectie kan maken, om erachter te komen hoe het zit en daarvan te leren. Je observeert de situatie zoals hij is, en laat het daar zonder oordeel. Dit bespaart ook onnodige energieverspilling en je houd alles in zijn waarde, inclusief jezelf. Want wat je geeft krijg je ook weer terug.
Ga de wereld in met een open blik naar alles en weet dat iedereen en alles een verhaal heeft, achter het verhaal wat iemand of iets laat zien zit. En dat je daarvan kan leren als je dat wilt. Ga open staan naar de wereld en open jezelf daarbij ook. Ga in liefde kijken naar alles om je heen en stop met die verdeeldheid, want dat heeft geen nut. Alles en iedereen heeft een verhaal, het is maar of jij bereid bent om dat verhaal te zien en niet in te vullen.
Namaste
Love D
Boekentip Inspirerend leven: Oordelen
Wij mensen oordelen voortdurend over elkaar. De sociale media zetten dit oordeelgedrag extra aan, en cultuurverschillen leveren nieuwe misverstanden op. Toch heeft oordelen volgens Ziyad Marar ook gunstige kanten: het bewijst bijvoorbeeld onze verbondenheid. En sommige negatieve gevolgen van oordelen kun je vermijden; daarvoor geeft hij bruikbare adviezen. Dankzij voorbeelden uit de media, de wetenschap en uit Marars eigen leven gaan we inzien wat er werkelijk gebeurt als we oordelen.
Wil je meer lezen over oordelen? Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.
Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com
Waarheid ben je zelf. de zogenaamde ander blijkt helemaal niet te bestaan. Het zijn onze eigen creaties, dualiteiten die we in ons zelf zullen moeten oplossen. Dan kom je thuis dan is alles weer stil.