Velen van ons zijn verslaafd aan denken. We denken over alles en iedereen na en proberen zo ons leven te beheersen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons als we zo verzonken zijn in onze eigen, soms dwangmatige, gedachten? Hoe kunnen we hiermee omgaan en meer in de realiteit leven?
Verzonken in onze gedachten
Soms zijn we ons bewust van onze dwangmatige gedachten. We zijn ons bewust van pijnlijke obsessies zoals gedachten over een sollicitatie waar we tegenop zien of een bepaald drankje waar we zo’n zin in hebben. Het kan echter ook gebeuren dat deze dwangmatige gedachten zich voor gaan doen bij alledaagse beslommeringen. Zo piekeren we over alles wat we nog moeten doen of hebben we een brandend verlangen om iets nieuws te kopen.
Wanneer we teveel verzonken zijn in deze gedachten, ontstaat het risico dat we gaan geloven dat dit werkelijkheid is. We reageren in ons hoofd op mensen en gebeurtenissen alsof ze echt zijn en raken zo geïdentificeerd met onze mentale creaties. We worden afgescheiden van het hier en nu en verdwalen in een virtuele werkelijkheid.
De illusie van dwangmatig denken
Dat we dwangmatig denken, heeft verschillende redenen. Zo zien we dit als een gemakkelijke en snelle manier om stress tijdelijk onder controle te krijgen. Daarnaast weerhouden onze dwangmatige gedachten ons ervan om ons machteloos te voelen. We denken en zitten dus niet hulpeloos bij de pakken neer. Dit alles is echter een illusie. Het idee dat dwangmatig denken ons helpt, is alles behalve waar. We nemen namelijk de identiteit aan van een zelf dat in moeilijkheden verkeert wanneer we verzonken zijn in deze gedachten. We kunnen de oorzaak van het lijden niet helder zien. Ook weerhoudt het ons ervan om hierop te reageren met de zachtmoedigheid en helderheid die helend kunnen zijn.
Minfulness: omgaan met dwangmatige gedachten
Een middel dat ons kan helpen om te gaan met dwangmatige gedachten, is mindfulness. Er zijn hierbij twee basisinstrumenten van belang: ‘terugkeren’ een ‘aanwezig zijn’. Wanneer je merkt dat je aandacht afdwaalt en je terugkeert naar je anker, zoals je ademhaling, helpt dit je terug te keren tot aanwezigheid. Hierdoor kun je je aandacht makkelijker op het huidige moment gefocust houden.
Daarnaast kunnen we oefenen in het ‘aanwezig zijn’. Dit kan door de veranderende sensaties in ons lichaam op te merken en te letten op geluiden om ons heen en op hoe onze gevoelens komen en gaan. Zo worden we in toenemende mate bewust van het verschil van onze virtuele werkelijkheid in onze gedachten en de echte werkelijkheid die plaatsvindt in het hier nu.
Door te oefenen met terugkeren en aanwezig zijn op stressvolle momenten, leren we op deze momenten uit onze gedachten te ontwaken. Je zult merken dat je opmerkzamer wordt en beter in staat bent om mindful te reageren wanneer je te maken hebt met pijnlijke obsessies.
Tip van de redactie: De nieuwste cursus van Eckhart Tolle
Laat je inspireren door de rustgevende woorden van Eckhart Tolle. Rustig en met Humor maakt hij ons deelgenoot van zijn diepe boodschap en eenvoudige methode van transformatie om de kracht van stilte en de heiligheid van het zijn in het nu te kunnen ervaren.
Ben je er klaar voor om je onder te dompelen in Tolle’s fijne, inspirerende woorden? Bestel dan jouw vier uur durende cursus (met onbeperkte toegang!).
De kracht van het NU
De kracht van het Nu is al jaren de nummer 1 van de spirituele non-fictie in Nederland. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn. Het boek is nu te krijgen in een schitterend verzorgde limited edition met een herziene vertaling.