Bewustzijn

Onzichtbare pijn: zo kun je emotionele wonden helen (4 eenvoudige manieren)

Door Miranda Mendes
Onzichtbare pijn: zo kun je emotionele wonden helen (4 eenvoudige manieren)

Allemaal lopen we emotionele wonden op. Als je deze onzichtbare pijn steeds onderdrukt, is de kans op een burn-out of andere crisis groot. Mental health coach Miranda Mendes Da Costa deelt in dit artikel 4 eenvoudige manieren waarop jij jezelf kunt helen. “Innerlijke verwondingen genezen is essentieel om een prettig en vervullend leven te leiden.”

Verwelkom verdriet en besef dat elke traan die je laat helpt bij jouw genezingsproces.

Liefdevolle aandacht geven

Als we een fysieke wond hebben, zoals een snee of botbreuk, kun je deze wond het best eerst goed verzorgen en daarna laten rusten. Naarmate de tijd verstrijkt, heelt de wond. De pijn en het onaangename gevoel verdwijnen.

Zo werkt het ook bij emotionele wonden. Tijdens ons leven raken we emotioneel gewond. Het kan om iets kleins gaan, maar ook om diepe verwondingen. In eerste instantie hebben onze verwondingen liefdevolle aandacht nodig. Deze aandacht is te vergelijken met de verzorging van een fysieke wond. Daarna is het goed om de tijd te nemen voor contemplatie en bezinning.

Geen tijd voor het helingsproces

Ieder mens loopt fysieke én emotionele wonden op. Over het algemeen wordt er niet veel aandacht geschonken aan emotionele verwondingen. Fysieke wonden zijn zichtbaar; emotionele verwonding is onzichtbare pijn. Een druk bestaan zorgt ervoor dat we geen tijd nemen om stil te staan bij innerlijke verwondingen. Je zit als het ware in een rijdende (snel)trein die niet kan en mag stoppen, want er is nog zoveel te doen. De studie moet afgerond worden, de kinderen moeten opgevoed worden, je hebt een drukke en stressvolle baan. Deze factoren zorgen ervoor dat we niet toekomen aan ons helingsproces.

Burn-out of relatiecrisis

De gevoelens die zich aandienen, geven we geen ruimte. Misschien druk je ze zelfs weg. Dit heeft hetzelfde effect als een strandbal onder water proberen te houden. Op een bepaald moment floept de bal toch met veel vaart naar het wateroppervlak. Vroeg of laat is het dus tijd voor heling en genezing. Vaak gaat een crisis vooraf aan het moment dat je met heling begint. Je loopt bijvoorbeeld tegen een burn-out aan of een relatie staat op springen.

4 Manieren: zo kun je innerlijke pijn genezen

Genezen van innerlijke pijn is essentieel om een prettig en vervullend leven te leiden. Er zijn vele manieren om te genezen. Het is belangrijk dat jij je eigen weg hierin vindt. Wat bij de een goed werkt, slaat misschien bij jou helemaal niet aan. Hieronder staan vier mogelijke wegen die je kunt bewandelen. Misschien lees je iets waarbij je meteen voelt: dit past bij me. Soms is het een kwestie van uitproberen. Alleen door te doen en in actie te komen, ontdek je wat jouw weg is.

1. Meditatie

Op het moment dat je dagelijks mediteert, ervaar je de pluspunten van meditatie. Het is een krachtig middel om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Je merkt dat er ruimte ontstaat in jezelf. Er ontstaat ruimte om je emoties toe te laten.
Elk meditatiemoment is uniek, bijzonder en anders. Er bestaat geen goed of fout tijdens mediteren. Alles wat zich aandient, mag er zijn. Schrik niet als er emoties loskomen. Het kan zijn dat je verdriet voelt. Verwelkom dit gevoel en besef dat elke traan die je laat helpt bij jouw genezingsproces.

Inmiddels mediteer ik vele jaren. Het heeft mij absoluut geholpen bij mijn heling. Situaties die ik vergeten was, dienden zich aan tijdens meditaties. Soms waren het pijnlijke herinneringen die ik ver weg had gestopt. Door te mediteren open je als het ware de deur naar je onbewuste. Hier zitten soms pijnlijke ervaringen die je dus onbewust meedraagt op je schouders. Dit kan ervoor zorgen dat jij je melancholisch of zwaarmoedig voelt, zonder dat je hiervoor een duidelijke reden kunt aanwijzen. Door ervaringen opnieuw te beleven tijdens meditaties kun je de gevoelens die je daarbij voelt, toelaten. Het toelaten van je gevoelens zorgt voor heling. Het voelt als een opluchting, een last die van je schouders valt. Op een gegeven moment ervaar je dat het zwaarmoedige gevoel plaatsmaakt voor vreugde.

2. Systemisch werk of familie-opstellingen

Het is mogelijk dat jij in je leven tegen een bepaald thema aanloopt. Je hebt bijvoorbeeld last van eenzaamheid of neemt te veel verantwoordelijkheid op je schouders. Misschien voel je je verloren, depressief of leeg. Je kunt ook denken aan lichamelijke klachten. Veel problematiek waar we mee worstelen, komt voort uit het familiesysteem waarin we zijn opgegroeid. Trauma’s worden generaties lang onbewust doorgegeven.

Tijdens een familie-opstelling betrek je energetisch jouw familie bij het probleem. Niet alleen je gezin van herkomst, maar ook je voorouders en eventueel de ouders daarvoor. Jouw familieleden zijn niet fysiek aanwezig in de ruimte. Je werkt met representanten of afgevaardigden. Je krijgt de gelegenheid om jouw probleem zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Vervolgens kies jij representanten die staan voor bepaalde familieleden. Zo kun je bijvoorbeeld iemand uitkiezen voor je moeder, voor je vader, je broer, je oma… Daarna is het aan jou om iedere representant een plek te geven in de ruimte. Dit doe je op gevoel en intuïtie. De representanten kruipen energetisch in de huid van de persoon voor wie ze staan. Hier hoeven ze niets voor te doen – het gaat vanzelf.

Tijdens de opstelling wordt onder andere gekeken naar de positie van de familieleden. Hoe staan mensen ten opzichte van elkaar? Ieder familielid heeft het recht om erbij te horen. En ieder heeft zijn of haar eigen plaats binnen de familie. Er wordt ook gekeken naar de balans binnen het systeem. Degene die de opstelling begeleidt, stelt vragen aan de representanten. De antwoorden geven jou nieuwe inzichten. Familie-opstellingen kunnen op deze manier snel doordringen tot de kern van een probleem of patroon.

3. Psychologische of therapeutische ondersteuning

Sommige periodes in het leven zijn moeilijk. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan het heel waardevol zijn als er iemand met je meekijkt en jou ondersteunt.

Tijdens het helingsproces kun jij je soms kwetsbaar en breekbaar voelen. Het is ontzettend belangrijk dat je voelt dat je er niet alleen voor staat. Dat je een vertrouwenspersoon hebt met wie jij je gevoelens en ervaringen kunt delen. Iemand die jou helpt om situaties helder te zien. Een psycholoog, erkende coach of goede therapeut houdt jou een spiegel voor, zodat jij je bewust kunt worden van blinde vlekken. Daarna kun je ze samen transformeren. Je zult merken dat ‘samenwerken’ met een vertrouwenspersoon jou lucht en ruimte geeft. Delen is helen.

4. Zelfhulpgroepen

In een zelfhulpgroep gaan lotgenoten met elkaar in gesprek met als doel een bepaald thema te helen. Deze groepen bestaan er voor allerlei soorten problematiek zoals angst- en eetstoornissen en verslavingen. Ze zijn er ook voor familieleden van zieke of bijvoorbeeld verslaafde mensen. Deze groepen zijn autonoom; er is géén tussenkomst van professionele hulpverlening. De kracht van een zelfhulpgroep is dat mensen elkaar begrijpen, wat een gevoel van verbondenheid creëert. Je ervaart dat je niet de enige bent en dat je gevoelens heel normaal zijn. Een zelfhulpgroep geeft je meer vertrouwen, moed en hoop.

Welke aanpak past bij jou?

Dit zijn vier manieren om het helingsproces aan te gaan, maar er is zoveel meer mogelijk. De natuur heeft een grote helende kracht en ook mindfulness kan jou veel opleveren. Het ontwikkelen van spiritualiteit kan ervoor zorgen dat jij je wonden heelt. Of het werken met de wetten van het universum of yoga. Het is aan jou om te kiezen wat het best bij je past.

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Wil je aan de slag gaan met emotionele wonden? Jonice Webb laat zien hoe je de patronen van gebrekkige beleving van emoties, emotionele afstand en onuitgesproken gevoelens kunt doorbreken. Al je relaties knappen ervan op; de relatie met je kinderen, je partner, je ouders, je familie en vooral ook die met jezelf!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over emotionele wonden:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?