Gezondheid

Chinese geneeskunde & de orgaanklok: volg het ritme van je lichaam en emoties

Door Gastauteur
Chinese geneeskunde & de orgaanklok: volg het ritme van je lichaam en emoties

Je organen hebben een eigen ‘klok’ of ritme gedurende de dag: de orgaanklok. Je organen zijn elk op een ander tijdstip het meest actief en rusten twaalf uur later. Wanneer een orgaan actief is, zijn ook de emoties en gemoedstoestanden die horen bij dit orgaan aanwezig. Zo kun je aan je lichaam aflezen wat niet in balans is en hiermee aan de slag gaan. Liesbeth Kamerling vertelt je in dit artikel over de orgaanklok.

Emoties en organen

Onze emoties zijn verbonden met bepaalde lichaamsdelen. Daar zijn ook veel uitdrukkingen op gebaseerd – die komen niet uit de lucht vallen!

  • Een goede gezondheid begint in de darmen.
  • Je gal spuwen over iemand.
  • Dat ligt me zwaar op de maag.
  • Dat is een pak van mijn hart.
  • Ik heb er met hart en ziel aan gewerkt.
  • Ze is een optimist in hart en nieren.
  • Wat heb je op je lever?

De orgaanklok

In onze organen liggen emoties opgeslagen. Volgens het Taoïsme en de Chinese geneeskunde hebben we 12 hoofdmeridianen of orgaansystemen. Elk van die 12 orgaansystemen is per etmaal 2 uur aan de beurt om actief te zijn en 2 uur om in rust te zijn. Tussen de periode van actief zijn en in rust zijn zit precies 12 uur tijd, dus precies 12 uur na de actieve periode is het orgaan in rust. Deze afwisseling is te vergelijken met eb en vloed.

Dit schema is je bioritme, energetische klok of orgaanklok:

05.00-07.00 Dikke darm | rustfase van je nieren

Je dikke darm neemt het overgebleven vocht op. Daardoor word je in deze uren vaak wakker om te plassen. De meridianen van je dikke darm en van je longen regelen samen dat de rommel opgeruimd wordt.

Emotie: schuldgevoel. De dikke darm staat letterlijk en figuurlijk voor loslaten: laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Als je stoelgang niet lekker loopt, houd je waarschijnlijk iets vast, bijvoorbeeld uit angst. Wat kun je nu loslaten? Het schijnt dat je oude patronen aan het loslaten bent als je op onverwachte momenten last hebt van diarree. Als je na een wc-bezoek gaat mediteren, doe je alles wat de Chinese geneeskunde je aanraadt te doen.

Lees ook: Onbegrepen pijn: hoe onderliggende emoties in je lichaam kunnen vastzitten

07.00-09.00 Maag | rustfase van je bloedsomloop

Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar – eet het meest bij je ontbijt, iets minder als lunch en weinig als avondeten. Je maag is nu actief; dat betekent dat je eten nu goed verwerkt wordt. Precies 12 uur later is je maag juist in de rustfase, dus kun je dan beter een lichte maaltijd nemen.

Emotie: walging. Door deze emotie kun je ook juist helemaal geen honger hebben in de ochtend. Probeer dan rustig op te bouwen; eet steeds iets meer als ontbijt, zodat je over een tijdje eet als een koning. Je maag krijgt dan wat je nodig hebt om de balans in die meridiaan te herstellen.

Lees ook: Ben jij vaak misselijk? 7 belangrijke oorzaken van misselijkheid

09.00-11.00 Milt en alvleesklier | rustfase van je verwarmer

Je milt en alvleesklier zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen. Als je milt actief is, kun je je intelligentie het best benutten. Je kunt helder denken. In deze uren is het aan te raden om het moeilijkste denkwerk te doen, te studeren of een ingewikkelde klus af te maken. Dat gaat nu veel beter dan op andere momenten. En als je dat allemaal niet hebt, is in deze uren lekker sporten ook een tip. Daar heb je de hele dag profijt van.

Emotie: jaloezie, je zorgen maken en weinig zelfvertrouwen hebben.

Lees ook: Chinese geneeskunde: met deze voeding ondersteun je jouw maag en milt

11.00-13.00 Hart | rustfase van je galblaas

Als je hart actief is, wordt je bloed met alle voedingstoffen rondgepompt. Je hart is iets warmer en het is nu perfect om met iemand die je liefhebt iets leuks te doen, koffie te drinken of te lunchen. Eet gezond, anders heb je grote kans op een middagdip. Je concentratie is nu wat minder, prima tijd dus voor een pauze.

Emotie: plezier. Dat kun je ook echt voelen in deze uren waarin de zon op z’n hoogst staat. Maar als je je toch gekwetst voelt, wees dan lief voor jezelf en spreek af met een vriend(in).

Lees ook:
Chinese Geneeskunde & je hart: zo kun jij beter over je gevoelens praten
De krachtige werking van thee (waarom het zorgt voor een gezond hart)

13.00-15.00 Dunne darm | rustfase van je lever

Je dunne darm zorgt ervoor dat je eten verteerd wordt en dat de belangrijke voedingstoffen worden opgenomen in je lichaam. Alle overgebleven voedingstoffen worden nog benut. In deze uren kun je dagelijkse taken doen, het huishouden, opruimen, e-mails en appjes beantwoorden, wandelen, sporten, een pakketje wegbrengen, het vuilnis buiten zetten, planten verpotten. Niet te moeilijke dingen, maar wel in beweging zijn.

Emotie: onzekerheid. Als deze meridiaan uit balans is, heb je misschien juist geen zin in beweging. Toch is het juist dan goed om even naar buiten te gaan.

15.00-17.00 Blaas | rustfase van je longen

Je blaas is nu actief. Zorg dat je genoeg drinkt of check of je genoeg hebt gedronken. Je zou een soep kunnen drinken nu en rustig doorwerken. Als je nu een middagdip ervaart, heb je waarschijnlijk te weinig gedronken. Neem een groot glas thee of water en ga rustig door met waar je mee bezig bent. Je kunt ook een middagdutje doen als je echt te moe bent.

Emotie: irritatie. Als deze meridiaan uit balans is, kun je je in deze uren aan de kleinste dingen ergeren. Krik ’m dan dus op met een soepje.

Lees ook: Blaasontsteking volgens Chinese Geneeskunde: behoefte aan een veilige basis

17.00-19.00 Nieren | rustfase van je dikke darm

Dit is de meest actieve tijd van de nieren. Je nieren gaan in deze uren je bloed filteren, dat kost energie. Beenmerg wordt opgebouwd en voedingsstoffen worden opgeslagen. Als je griep hebt, is het goed om deze uren rust te nemen. Als je nu stress hebt, kan dat leiden tot uitputting van je bijnieren. Je kunt dus beter stoppen met werken. Je lichaam kan nu wel een lichte avondmaaltijd gebruiken. De energie daarvan heb je nodig voor je actieve nieren. De maaltijd kan het beste licht zijn, omdat je dikke darm in de rustfase is.

Emotie: angst. Als je nu angst of stress ervaart, is het goed om daar even bij stil te staan en te kijken waarom je je zo voelt.

Lees ook:
Kun je door stress aankomen in gewicht en wat voor rol speelt cortisol hierbij?
Een onbekende oorzaak van angst & depressie: je afweersysteem staat steeds aan
Wanneer is angst een schadelijke emotie?
Angst en voeding: wat kan je doen om angst in je lijf te verminderen?

19.00-21.00 Bloedsomloop | rustfase van je maag

Nu worden alle voedingsstoffen naar die plekken in je lichaam gebracht waar ze moeten zijn. Je hart is het meest actief. Je actieve bloedsomloop zorgt voor warmte in al je cellen. Het beste wat je kunt doen in deze uren is de liefde bedrijven, mediteren, een boek lezen, yoga doen of een mooie film kijken. Je kunt ook heel goed chillen en samen zijn met een vriend of vriendin, omdat je hart een beetje warmer is nu – het is tijd voor zachte, liefdevolle bezigheden. Je kunt beter niet te actief met je lichaam of geest aan de gang gaan. Eet liever niet te veel; dit is de rustfase van je maag. Ik poets een half uur na het avondeten vaak mijn tanden. Dan kom ik niet zo snel in de verleiding om ’s avonds te snoepen.

Emotie: je emoties negeren. Als het niet zo lekker gaat in deze uren, kan het zijn dat je moeite hebt je emoties te ervaren of te delen. Het lijkt alsof je een beetje op slot staat. Als er emoties opkomen, is het goed daar ruimte voor te maken en er aandacht aan te besteden, al is het maar om je even af te vragen waar dit gevoel vandaan komt of om je emoties te delen met een vriend(in). Wees lief voor jezelf.

Lees ook: De psoas & geblokkeerde emoties: de gevolgen voor je (bij)nieren, blaasmeridiaan & immuunsysteem

21.00-23.00 Verwarmer | rustfase van je milt

De verwarmer is een energetisch systeem dat nu actief is. Het regelt de balans tussen het hormoonstelsel en je stofwisseling. Als een orgaan te actief is, herstelt de verwarmer de balans tussen de organen. Het zorgt ook voor de juiste temperatuur, voor bloedvorming en voor de stofwisseling. Dus uiteindelijk geeft of behoudt de verwarmer het evenwicht in je hele lichaam.

Omdat je milt nu een rustfase heeft, zul je uit jezelf niet zo actief zijn; je wordt slaperig. In deze uren kun je ontspannen, je klaarmaken voor de nacht, een beetje opruimen, aan fijne dingen denken, je dankbaarheden opschrijven en tot rust komen.

Emotie: moedeloosheid. Als je je nu verdrietig of moedeloos voelt of je zorgen maakt, komt dat doordat de verwarmer moeite heeft je lichaam in evenwicht te krijgen. Dan kun je beter even extra goed voor jezelf zorgen – wat heb je nodig? Eet extra gezond de volgende dagen, en voor nu: lekker naar bed gaan en slapen!

Lees ook: Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam

23.00-01.00 Galblaas | rustfase van je hart

In deze uren zorgt de galblaas ervoor dat vetten afgebroken worden in je dunne darm. De galblaas maakt je galbuis schoon en repareert cellen. Je gaat je ontspannen, de afscheiding van het stofje cortisol neemt af en je galvloeistof gaat naar de twaalfvingerige darm om vetten af te breken. Als je galblaas actief is, laadt hij je vermogen om keuzes te maken op. Je galblaas werkt het beste als je slaapt. Het is dus belangrijk om tijdens deze uren te slapen. Als je normaal gesproken later naar bed gaat, kun je er misschien twee keer in de week voor zorgen dat je voor elven slaapt.

Emotie: je verbitterd of onverschillig voelen. Mentaal gezien staat de galblaas voor het maken van keuzes en je zelfvertrouwen, en emotioneel voor bitterheid. Als je galblaas goed zijn werk heeft kunnen doen, ben je de volgende dag vol zelfvertrouwen en is het makkelijker om keuzes te maken. Een te lage galblaasenergie kan tot een uitgeput gevoel, onverschilligheid en zelfs depressie leiden. Een te hoge galblaasenergie zorgt voor gevoelens van woede en ergernis.

Lees ook: Chinese Geneeskunde: hoe onderdrukte emoties je lichaam beïnvloeden

01.00-03.00 Lever | rustfase van je dunne darm

Nu ben je fysiek en emotioneel aan het ontgiften. Je bloed wordt ontgift. Dit is een rust- en herstelfase. Het is belangrijk nu diep in slaap te zijn. Je lever kan dan allerlei gifstoffen optimaal uit je lichaam werken. Emoties als boosheid en frustratie kun je beter verwerken.

Als je om 01.00 uur ligt te slapen, voel je je lichter de volgende dag. Heb je een feestje en slaap je rond deze tijd, dan heb je ook minder last van een kater. Duurt het feestje langer en ben je nog wakker, dan werk je je lever tegen. Dat merk je misschien niet meteen, maar de frustratie of boosheid in je wordt niet verwerkt en stapelt zich op. Dat komt op zwakke momenten tot uiting. Als je onrustig slaapt, kan het betekenen dat je leverenergieverstoord is.

Emotie: boosheid, woede en frustratie. Geef aandacht aan onverwerkte emoties, alleen dan kun je de gevoelens van boosheid oplossen.

Lees ook: De psoas & opgekropte woede: de gevolgen voor je lever en galblaas(meridiaan)

03.00-05.00 Longen | rustfase van je blaas

Longen staan voor ademhaling en verbinding met alles wat is. Daarom staan veel mensen juist nu op om te mediteren. Bergbeklimmers staan nu op omdat ze nu meer zuurstof hebben. In deze uren kun je dromen krijgen – je belevenissen worden verwerkt.

Emotie: verdriet. Als je last hebt van pijnlijke longen, van je ademhaling of als je wakker wordt met een somber gevoel, betekent dat dat je je verdriet nog niet goed hebt verwerkt. Voel waar je verdrietig over bent of waar het sombere gevoel vandaan komt, dan krijg je er beweging in. Je kunt er ook over praten met een vriend(in) of therapeut. Blijkbaar lost verdriet niet zomaar op, en dan stagneert uiteindelijk je systeem.

Lees ook:
Chinese Geneeskunde: zo verhoog je de weerstand van je luchtwegen
Chinese geneeskunde: laat verdriet los en heel de energie van je longen

Dit is een fragment uit Uit je dip gaan van Liesbeth Kamerling

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Wil je meer lezen over holistisch irislezen of over andere holistische onderwerpen? Je leest het in De orgaankalender voor Tibetan Pulsing van Elvira Schneider. Dit boek geeft een jaar lang iedere 2 weken een ander orgaan extra aandacht om zo je zelfhelende vermogens te ondersteunen. Je ontdekt de functie van je organen, maar ook de fysieke en psychische consequenties wanneer een orgaan gestoord is in zijn functioneren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Uit je dip gaan!

Uit je dip gaan!

Dit is een fragment uit Uit je dip gaan van Liesbeth Kamerling. In dit boek geeft ze kleine veranderingen die veel kunnen doen als het leven niet zo lekker loopt. Doordat zij dit al haar hele leven doet, heeft ze veel gelezen, ervaren en ingezien. In dit boek fungeert ze als wegwijzer voor iedereen die even vastloopt. Het boek bestaat uit 3 delen: de geest, het lichaam en de ziel.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de wijsheden uit de Chinese geneeskunde:

Boekentip van de redactie
Inspirerend Leven Agenda
€ 15,00

Inspirerend Leven Agenda

Begin het jaar 2025 goed met de Inspirerend Leven Agenda en ga met dankbaarheid een grote transformatie aan. Verbind je met de maanfasen dankzij de maandelijkse inzichten van de bekende astroloog Kate Rose over de volle en nieuwe maan!

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend Leven Agenda
€ 15,00

Inspirerend Leven Agenda

Begin het jaar 2025 goed met de Inspirerend Leven Agenda en ga met dankbaarheid een grote transformatie aan. Verbind je met de maanfasen dankzij de maandelijkse inzichten van de bekende astroloog Kate Rose over de volle en nieuwe maan!

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?