Oude emoties onderdrukken kost energie: wanneer heb je iets écht verwerkt?
Door Conny Coppen
“Zowel over vergeven als over verwerken bestaan veel misverstanden,” zegt Tao-expert Conny Coppen, auteur van Tao van verlies. Veel mensen die denken dat ze iets verwerkt hebben, onderdrukken vaak oude emoties wat veel levensenergie kost. In dit artikel lees je wat écht verwerken is.
Het kost veel levensenergie als je in de ondergrond van je leven bezig bent met lastige gevoelens managen, proberen om triggers te voorkomen, tegen je gevoelens vechten, proberen emoties te analyseren, te beteugelen enzovoort.
Een plekje gegeven?
Zowel over vergeven als over verwerken bestaan veel misverstanden. Vaak zeggen mensen: ik heb er mee leren leven. Ik heb het een plekje gegeven. Wat betekent dat?
In mijn leven – en in mijn werk als gezondheidscoach – heb ik honderden mensen gezien die hun verlies of verdriet ‘een plekje gegeven’ hadden. Vaak hield dat in dat ze er over nagedacht en over gepraat hadden totdat het ‘een plekje kreeg’, vaak een rationeel plekje. Heel vaak blijken daar nog gevoelslagen onder te zitten die nooit bewust geworden zijn.
Denk er eens over na: wat gebeurt er wanneer je aan iemand vraagt: ‘Hoe voel je je nu?’
Mijn ervaring is dat heel veel mensen de neiging hebben om een verhaal over hun gevoelens te vertellen, omlijst door een hele verhandeling over het verleden en de toekomst, over wie wat met wie heeft gedaan en wanneer. In dat verhaal hoor ik zelden een rauwe emotie, eerder een persoonlijke rationele constructie over wie schuld had aan wat, dus een rechtvaardiging en een mening. Dit is wat veel mensen verstaan onder het ‘een plekje gegeven hebben’: er is een helder, begrijpelijk verhaal gemaakt dat houvast geeft.
Samen met je lijf
Wanneer ik aan mensen vraag: ‘Wat gebeurt er op dit moment in je lichaam?’ stoppen de verhalen meestal. De aandacht gaat naar het lichaam, nieuwsgierig. De ingang tot echte verwerking zit niet in het hoofd maar in je lijf.
Het is fijn wanneer er iemand bij je is die daarbij helpt door je uit te nodigen om steeds dieper te voelen. Diegene hoeft eigenlijk alleen maar te zeggen: ‘Ik heb je gehoord’ (eventueel herhalen wat je gehoord hebt) en vervolgens te vragen: ‘Wat is er nog… En wat nog meer… En wat is er nog dieper… Waar herinnert het je aan?’
Het is een oefening voor beiden om alles welkom te heten zonder oordeel, zonder het te willen oplossen, verklaren of ‘te verhelpen’. Een verhaal over het verleden en de toekomst, over ‘die dit en toen die dat’, is als het topje van de ijsberg in het verwerkingsproces. Hetgeen hier en nu zo moeilijk voelt, verlangt in wezen vooral naar erkenning, liefde en verbinding. Daardoor zal het zich ontspannen, verliest angst zijn grip op je en vindt heling plaats als een natuurlijk gevolg, moeiteloos.
Emoties onderdrukken kost levensenergie
Zoals hiervoor al geschetst: het kost veel levensenergie als je in de ondergrond van je leven bezig bent met lastige gevoelens managen, proberen om triggers te voorkomen, tegen je gevoelens vechten, proberen emoties te analyseren, te beteugelen enzovoort.
Ik heb in mijn praktijk heel veel mensen gezien bij wie zoiets speelde. Vrijwel allemaal leden ze aan weinig – of wisselende – energie, onbegrepen fysieke ongemakken of pijn die moeilijk te verhelpen was. Hun energie kwam weer als een positieve groeikracht vrij en hun zelfherstellend vermogen verbeterde aanzienlijk wanneer we samen naar de diepere lagen van het voelen mochten gaan, op zo’n manier dat er heling en transformatie plaatsvonden.
Het is dus ongelooflijk belangrijk om je verlies echt te verwerken. Je komt dan ten slotte uit op een punt dat je kunt zeggen: ‘Het is oké dat het gebeurde, hoe pijnlijk en ongewenst ook. Het heeft me hier gebracht.’ En dat ‘hier’ beter is dan ooit.
Fragment uit: Tao van verlies
De Tao van verlies
De Tao van verlies van Conny Coppen is een liefdevolle, troostrijke en praktische gids voor het omgaan met verlies en rouw.

Lees verder:
- Vastzittende energie en chronische ontstekingen gezien vanuit de Chinese geneeskunde
- Komt het nog goed met de wereld? Wijsheid om roerige tijden door te komen
- Van pijn naar groei: worden wie je bent (als je niet jezelf kon zijn vroeger)

Conny Coppen (1960) is moeder van drie kinderen en sinds 1981 natuurgeneeskundig therapeut. Zij is verder geschoold in massage, acupunctuur, healing en traint therapeuten om naast de nodige technische kennis en technieken ook de vrouwelijke pool in hun werk te integreren.