Vaak overprikkeld? Deze 10 gewone momenten triggeren veel hooggevoelige mensen
Door Sheryl PaulVeel hooggevoeligen ervaren angst op heel normale en gewone momenten: als de zomer overgaat in de herfst of als een feestje voorbij is. Hoe kan dit? Sheryl Paul, auteur van Nooit meer bang voor angst, legt het uit en geeft 10 verrassende voorbeelden. “Deze micro-overgangen brengen vaak een gevoel van rouw en verdriet, verlangen of leegheid met zich mee.”
Hooggevoelige mensen leren in hun kindertijd vaak niet hoe ze voor hun grote en kleine gevoelens moeten zorgen.
Momenten van verandering
Hoogsensitieve mensen voelen elk moment van het leven: de gelukkige momenten, de verdrietige, de tussenliggende, het begin, het eind, de zachte muziek in de verte, de emotionele gevoelstemperatuur in de kamer…
Dit is een ware gave, maar het wordt vaak als last ervaren, omdat we van jongs af aan te horen krijgen dat we ‘te gevoelig zijn, te veel denken of te emotioneel zijn’. Dus leren we om grote gevoelens weg te drukken. Maar dat wat niet benoemd wordt, zet zich vaak om in schaamte.
Daarom is het zo belangrijk om de veelvoorkomende, maar toch vaak over het hoofd geziene momenten te benoemen waarop hoogsensitieve mensen (HSP’s) afstemmen op de frequenties van verlies en verandering die nu eenmaal in het leven voorkomen.
10 Micro-overgangen die vaak angst triggeren bij HSP’s:
1. Wakker worden
2. Het moment in de namiddag wanneer het licht verandert
3. De avond
4. Zondagavond
5. Seizoensovergangen zoals van de zomer naar de herfst, de herfst naar de winter of het einde van de lente
6. Het einde van een bijeenkomst
7. Het einde van een vakantie
8. Het loslaten van bepaald bezit, zoals een auto
9. Het laatste fruit van het seizoen
10. Verjaardagen
Onderdrukte gevoelens
Deze 10 micro-overgangen brengen vaak een gevoel van rouw en verdriet, verlangen of leegheid met zich mee. Nogmaals, deze emoties zijn niet ‘slecht’, maar worden vaak wel zo gezien, omdat HSP’s in hun kindertijd vaak niet leren hoe ze voor hun grote en kleine gevoelens moeten zorgen.
Het gevolg hiervan is dat kerngevoelens als rouw, verlangen, leegheid, vreugde, enthousiasme en vervuldheid niet gevoeld maar weggedrukt worden en bovenkomen als angstgevoelens. Emoties gaan niet weg door schaamte, maar veranderen simpelweg van vorm.
Hoe angst in vreugde verandert
Dit is waarom veel van mijn cliënten vaak zeggen dat ze zich angstig voelen als het feestje voorbij is of als het seizoen verandert. Ze praten over de angst die ze voelen aan het einde van de dag of als ze ’s ochtends wakker worden.
Maar als je de angst verzacht en hem met nieuwsgierigheid en compassie bekijkt, dan zie je dat de kern uit rouw bestaat. En als je de rouw met een warme kop thee en een knuffel benadert, ontdek je dat hij in vreugde verandert.
De lessen van de herfst
We zitten nu in de herfst, het seizoen van verlies, verlangen en nostalgie. Wat kan de herfst ons leren over rouw en verlies? De herfst belicht de vluchtige natuur van het leven. De schoonheid ervan is zo mooi dat het pijn doet, omdat we weten dat het maar even duurt. In Colorado, waar ik woon, is de herfst heel kort. En in deze tijd schittert de natuur in goud, groen, roze, rode en oranje. Elke dag beneemt de schoonheid ervan me de adem, soms zelfs meerdere keren per dag. Het voedt me net zoveel als dat het vanbinnen schrijnt.
HSP: geluk en verlies horen bij elkaar
Zijn geluk en verlies altijd met elkaar verbonden? Voor HSP’s wel. Het is net als naar een foto kijken van je kinderen toen ze jong waren en het gevoel hebben dat je uit elkaar barst, omdat ze nooit meer die leeftijd hebben. We proberen het vast te houden. Tegen beter weten in leggen we ze vast op foto’s en video’s in de hoop dat we de tijd stil kunnen zetten of tenminste kunnen vertragen.
Maar we weten heel goed dat dit niet kan. Een andere kant van ons wil dat eigenlijk ook niet, omdat elke leeftijd iets moois met zich meebrengt. Het is alsof beide zijden van ons hart tegen elkaar vechten, waarbij de ene kant wil dat de tijd stilstaat en de andere kant nieuwsgierig is naar wat er komen gaat.
Tranen en het verstrijken van de tijd
Als ik foto’s bekijk van mijn kinderen toen ze klein waren, voel ik me vervuld met verlangen, rouw, trots en dankbaarheid. Ik zie de tederheid in mijn moederschap: hoe dicht ik bij mijn tweejarige zoon blijf, met zijn eindeloze nieuwsgierigheid en drang naar avontuur. Ik wist toen nog niet tot wat voor man hij zou uitgroeien en dat we jaren later zijn zestiende verjaardag zouden vieren op het strand in Florida waar we verschillende universiteiten bezochten. De tranen die in mijn ogen opwellen, zijn woordeloos en naamloos, omvatten zijn leven en het prachtige cadeau dat ik zijn moeder ben, en tonen meer dan ooit in woord of beeld gevangen kan worden.
Wat er ook verandert, liefde blijft…
De herfst herinnert ons eraan hoe mooi tijd kan zijn. En ook dat er schoonheid schuilt in verlies. De herfst leert ons dat terwijl de bladeren afsterven, de bomen standvastig zijn en simpelweg vertragen voor hun seizoen van welverdiende rust.
De lessen voor ons zijn: we kunnen toestaan dat we delen van onszelf en fases uit het leven van ons afschudden en van ons af laten vallen in het gouden licht van de herfst. En we kunnen erop vertrouwen dat de kern van wie we zijn en van onze relaties solide, goed en onveranderlijk is. Want er is altijd iets dat blijft, dat de tijd lijkt te overleven. Sommigen noemen het de ziel, anderen het Zelf. Maar ik noem het liefde: het terugkerende thema, de onbreekbare draad, dat ene lied dat zich met elke fase van ons leven verweeft.
Geschreven door Sheryl Paul
Nooit meer bang voor angst
Angst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Lees ook deze artikelen van Sheryl Paul:
Zo herken je een moederwond: wat er gebeurt wanneer je als kind liefde moest missen…
Karmische banden uit vorige levens als oorzaken van angst (+ oefeningen om te helen)
Heb je muren om je heen gebouwd? Waarom muren anders zijn dan grenzen
Waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is (en je relaties verbetert!)
Last van het ‘met alle winden meewaaien’-syndroom? Zo vergroot jij je zelfvertrouwen!
Hoe ga je er mee om als je in de nacht gegrepen wordt door angst of doemgedachten?
Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.
Prachtige site met veel info
Dank je wel voor dit mooie artikel. De prikkels en overgevoeligheid waren mij bekend, maar nu snap ik des te meer de leegte (eigenlijk rouw dus) na de vakanties, feestjes en leuke gezellige bijeenkomsten. De foto's van mijn kinderen.... tranen in mijn ogen bij het lezen van dit stuk. Nogmaals dank je wel! Liefdevolle groet, Emine