Pijnlijke ervaringen gezien vanuit de ziel: waarom gebeuren de dingen in je leven zoals ze gebeuren?
Door Willem GlaudemansWaarom gebeuren de dingen in je leven zoals ze gebeuren? Betekenis geven aan je trauma’s en oude pijn kan helend werken. “Een trauma kan zicht openvouwen en krijgt opeens betekenis en zin. Maar we mogen het niet omkeren en zeggen: dit vreselijks moest gebeuren zodat we een bepaalde les zouden leren,” zegt spiritueel leraar Willem Glaudemans. In dit fragment uit Boek van de levensmissie bekijkt hij pijn vanuit een helend perspectief.
Wanneer we kijken vanuit zielsperspectief, kunnen we traumatische ervaringen in een groter verband gaan zien.
Waarom gebeuren de dingen in ons leven zoals ze gebeuren? Waarom krijgt de een veel pijn te verduren en de ander schijnbaar veel minder? Hoe komt het dat velen van ons al vroeg in het leven ernstige ervaringen ondergaan die ons hele leven lijken te bepalen? Is er een zin en reden voor dit alles? Dit zijn vragen waar we soms ons leven lang mee kunnen rondlopen. En niet alles kan worden beantwoord. Wel kan er een richting worden gegeven waarin, vanuit een ander perspectief, naar deze pijnlijke ervaringen kan worden gekeken.
Een ander perspectief
We gaan ervan uit dat de thema’s die we als rode draden in ons leven kunnen herkennen daar niet zomaar zijn, dat er een bedoeling achter zit vanuit de ziel. Deze zienswijze kan er ook voor zorgen dat we anders naar pijnervaringen gaan kijken. Want het zijn vaak juist pijnlijke of traumatische ervaringen die deze thema’s in ons leven ‘aanzetten’.
De pijnstempel
We noemen dat een pijnstempel, dat we bij belangrijke levensthema’s meestal vroeg in ons leven ervaren. Dit zorgt ervoor dat we, vaak ons hele leven, met zo’n thema bezig zijn. Eerst door het te verdringen en weg te stoppen, later door het langzaam in ons bewustzijn toe te laten, nog later door het te gaan accepteren en de lessen te leren die erin zijn vervat, de lessen die onze ziel komt leren, de thema’s die de ziel wil ontwikkelen.
Pijn is een effectieve manier om ons bewustzijn op een bepaald thema te richten. We moeten er wel mee bezig zijn, bewust en onbewust, in al zijn vormen, met al onze reacties. En juist dat geeft een rijke bron van ervaring en informatie aan de ziel. Het is een ervaring die ervoor zorgt dat ons bewustzijn zich wel met zo’n thema móet gaan bezighouden, óók als we ermee in gevecht zijn, het willen verdringen of ontkennen.
Een voorbeeld
Een vrouw verloor haar vader toen ze een peuter was. Haar vader was al ernstig ziek toen haar moeder zwanger was van haar. Haar moeders angst voor het toekomstige verlies van haar man heeft deze vrouw al in de baarmoeder gevoeld en is als het ware in haar geprent als een emotioneel stempel. Als jong meisje is ze zonder vader opgegroeid.
Verlatingsangst neemt ze vanaf dat moment in haar leven met zich mee. In latere relaties wordt ze enerzijds claimend vanwege de angst de ander te verliezen. Anderzijds kan ze zich slecht verbinden: vanuit de angst dat de ander toch weer plotseling weg zal gaan, wil ze bij voorbaat de pijn daarvan vermijden. Relaties met mannen lopen vaak spaak, ze lopen weg juist omdat ze hen zo graag wil vasthouden.
Verlaten en verlaten worden wordt een rode draad in haar leven. Ze blijft in de diepte een veilige bodem, een thuis missen. Tot ze ontdekt dat het gaat om zichzelf niet te verlaten en een Thuis te vinden in God. En daarna ziet ze dat juist dit ook haar missie naar anderen toe is: hen helpen de weg naar hun thuis te vinden.
Betekenis geven aan trauma’s en pijn
Een jeugdtrauma kan zicht openvouwen en krijgt opeens betekenis en zin. Maar zo’n pijnlijke ervaring krijgt pas zin wanneer wij ervoor kiezen daar zin aan te geven en er niet in te blijven hangen. Dat vraagt om bewust schat delven en het goud aan de oppervlakte halen. Wat het meest lastige was, bleek de grootste winst van een leven te zijn. Zoals Engelssprekenden zeggen: ‘Where your shit is, is your gold.’ Je pijn is je goudmijn.
We mogen het niet omkeren en zeggen: dit vreselijks moest gebeuren zodat we een bepaalde les zouden leren. Het is gebeurd en we kiezen er zelf voor om de ervaring te gebruiken om een levensles te leren. Dat is een levenshouding. Vanuit de ziel gezien is er een reden voor zo’n ingrijpende ervaring: als persoonlijkheid kunnen we niet anders dan erop reageren en uiteindelijk kiezen eraan te leren. Het geeft ons een duw in een bepaalde richting.
Pijnlijke ervaringen gezien vanuit de ziel
In elk geval gebeurt er wat ik noem: het programma wordt aangezet. De ziel heeft met succes een levensthema in ons leven geïntroduceerd. En dat gaat zijn werk doen. De ziel is niet een sadist die ons wil plagen, maar ze heeft wel een programma van levensthema’s waaraan ze wil leren door middel van de ervaringen die onze persoonlijkheid opdoet.
De persoonlijkheid is ook geen marionet die aan de touwtjes van de ziel bungelt en alleen maar haar dansje kan uitvoeren. De persoonlijkheid heeft vrije keuze. Want er wordt alleen dan werkelijk geleerd, wanneer we daar zelf voor kiezen. We kunnen kiezen hoe we op een pijnlijke ervaring reageren: door die te onderdrukken of het aan te gaan en het cadeau in lastige verpakking open te maken. We kunnen ook kiezen welke levensmogelijkheden we activeren en welke levenslijnen we ongeactiveerd laten. In de blauwdruk van de ziel is alles in potentie aanwezig, en een potentie wacht erop om door middel van vrije keuze gemanifesteerd te worden of om (voorlopig) ongerealiseerd te blijven.
De persoonlijkheid zal meestal danig in verzet zijn tegen de pijnervaringen. Het ego vraagt: ‘Waarom moet mij dit overkomen? Dit is niet eerlijk.’ Het ego vecht ertegen en kan niet accepteren. Dat is een begrijpelijke reactie.
Maar wanneer we hiernaar kijken vanuit zielsperspectief, kunnen we de traumatische ervaringen in een groter verband gaan zien. Zo kan ook de gevoelsbeleving van de pijn – ervaring worden verzacht, omdat die door iets groters wordt omhuld. En er kan acceptatie volgen, de strijd en het verzet kunnen worden opgegeven, wat de snelheid van het leerproces zeer ten goede komt. Dat is uiteraard een keuze, een keuze gedaan uit liefde voor jezelf. Zoals grote voorbeelden ons leren kunnen juist pijn en tegenslag ons groot maken, wanneer we boven de pijn, de kwetsuur en de tegendruk uitstijgen.
Fragment uit: Boek van de levensmissie
Boek van de levensmissie
Pijnlijke ervaringen zijn belangrijke levenslessen voor de ziel. Indirect maken ze deel uit van jouw levensmissie. In Boek van de levensmissie leer je nog meer over het doel dat jouw ziel heeft uitgekozen voor dit leven.
Lees ook deze artikelen van Willem Glaudemans:
- Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)
- Zielsmissie: welke unieke opdracht heeft jouw ziel hier op aarde?
- Emoties onderdrukken: waarom het tijd is om ze los te laten
- Wat gebeurt er na de dood met je ziel?