Praten jij en je partner altijd eerlijk tegen elkaar? (+ tips om weer zuiver met elkaar te communiceren)
Door Nadine CarterJe voelt het meteen wanneer iemand niet helemaal eerlijk is, zeker als het je partner betreft. Dat kan aardig raken, zeker wanneer het je thema in jouw leven is. Eerlijkheid is iets wat we met zijn allen ontzettend belangrijk vinden. En tegelijkertijd is het een van de moeilijkste dingen, want echt eerlijk zijn vraagt best iets van je.
Eerlijk zijn vraagt om lef
Om echt eerlijk te zijn heb je lef nodig. Zowel om eerlijk te zijn naar jezelf als naar de ander. En dit is meteen ook de juiste volgorde, pas wanneer je echt volledig eerlijk durft te zijn naar jezelf, ben je zuiver en transparant naar de ander. Het lef dat je hiervoor nodig hebt is omdat je stopt met dingen in stand te houden die eigenlijk voor niemand nog werken, je stopt met lief zijn, stopt met iemand zijn die je eigenlijk niet bent. Het vraagt om stoppen met aanpassen.
Dat betekent dat je je angsten mag gaan loslaten en dat je ook moet gaan voelen wat je eigenlijk al die tijd deed. Het betekent dat je moet durven zien wat je jezelf en de ander aandeed. En dat is nu net iets wat we vaak niet willen zien, omdat we het zo graag goed willen doen. Voelen dat je de ander iets aandoet, dat je fouten maakt, brengt je al snel in een eenzaamheid die pijnlijk is. Daar willen we liever vandaan blijven en niet helemaal eerlijk zijn, er net even een andere draai aangeven is dan de makkelijkste weg. Maar het levert wel pijnlijke ruzies op met je lief, want hier begint het veroordelen, projecteren en het de ander in de steek laten omdat je geen verantwoordelijkheid draagt voor wat je zelf creëert.
Eerlijk zijn is een ultieme vorm van zelfliefde
Ik heb altijd gedacht dat ‘eerlijk zijn’ hetzelfde was als ‘niet liegen’, deze overtuiging heeft me overigens wel wat moeilijkheden opgeleverd.
De eerlijkheid waar ik het hierover heb, gaat verder. Dat gaat over aanwezig zijn in elke verbinding zonder ruis, met acceptatie van alles wat er is en steeds kiezen voor het juiste. Eerlijk zijn naar de ander gaat over zuivere liefde, eerlijk zijn naar jezelf is een ultieme vorm van zelfliefde.
Dichter bij jezelf
Om bij deze eerlijkheid te komen heb je een weg af te leggen. Een weg die gaat over opruimen van je oude pijn. Hoe meer oud zeer je nog in de weg zit, hoe moeilijker het is om zuiver te handelen, te spreken. Wanneer je nog onzeker bent, alles goed wilt doe, dan is verantwoording nemen voor je ‘fouten’ een moeilijke stap. Wanneer dit je lukt, kom je dichter bij jezelf uit, jouw eigen kern. En vanuit die kern kun je zuiver handelen, ben jij je zuivere en ware ik.
Het samen weer leuk hebben
Om tot een zuivere communicatie met de ander te komen, is het dus nodig dat je zuiver communiceert met jezelf. Wanneer je durft te zien wat je doet, ben je heel ontvankelijk voor de ander. Die ervaart dan namelijk dat hij of zij zich kan uiten bij je, dat er fouten gemaakt mogen worden om van te leren. Zuivere communicatie is een onvoorwaardelijke vorm van liefde die verbindt.
Om daar te komen zijn er 5 belangrijke stappen die je moet zetten. Ik leg ze graag aan je uit zodat jij ook deze stappen kunt gaan zetten, op jouw eigen manier om het samen weer leuk te hebben. Of dat nu gaat over de verbinding met jezelf of met je partner. Het laatste volgt op het eerste.
5 stappen om tot zuivere communicatie te komen
1 Stop met aanpassen en ga je eigen weg
Zolang je je blijft aanpassen aan wat er van je verwacht wordt en aan de wensen van de ander en het voelt niet goed, ben je zowel niet eerlijk naar jezelf als naar de ander. Je leeft een leven dat je niet wilt, je als iemand die je niet wilt zijn en diep van binnen ook helemaal niet bent. Ik paste me altijd aan de ander aan omdat ik bang was voor afwijzing en om niet lief gevonden te worden. Uiteindelijk ontdekte ik dat dit te maken had met angst voor verlies, angst om alleen te zijn.
2 Ben niet meer bang voor verlies, maar durf alleen te zijn
Mijn grootste uitdaging lag in het loslaten van verwachtingen, nee durven zeggen en verbindingen los te durven laten die me dierbaar waren. Maar wat was dat eng, het idee dat je de ander kwijt zou raken (in mijn geval ging het om mijn ouders, in dit interview kun je mijn hele verhaal luisteren over dit proces).
En toch is dat hetgeen dat je te doen hebt, echt eerlijk naar jezelf zijn betekent ook aankijken wat je voelt, waar je bang voor bent, maar ook zien wat je creëert. Want vanuit de angst voor verlies creëer je vaak een eigen constructie waarin je vastraakt, waarin je kunt voelen dat je geen kant op kunt. Je eigen ding doen betekent de ander kwijtraken, althans dat roept je angst steeds toe en blijven aanpassen aan de ander maakt dat je steeds meer ervaart jezelf kwijt te raken. Er ontstaat een spagaat tussen jezelf en de ander die op een gegeven moment niet meer te doen is. Het geeft zo ontzettend veel ruimte in jezelf (en ook voor de ander) wanneer je durft te voelen dat je in je eentje aankunt wat er op je af komt, dat je alleen kunt zijn en niet afhankelijk meer bent van de erkenning en het gezelschap van de ander.
3 Durf nee te zeggen tegen een toekomst met de ander en ja tegen jezelf
En dan deze, tja, dit is een pittige. Niet meer bang zijn voor verlies 2.0 Echt nee durven zeggen tegen een toekomst met de ander, dat je dus een verbinding durft te verbreken zonder dat je weet of het goed komt, of er nog wel een toekomst inzit, maakt dat er een nieuwe en zuivere ja kan gaan ontstaan. Maar zonder de nee en het doorvoelen van alles wat daarbij hoort, komt er geen ja. Het is dus niet even een trucje dat je zomaar kunt inzetten. Wanneer je dit kunt en durft, omdat je voelt dat de verbinding waar je in zit met de ander niet goed is voor jezelf en daarmee dan dus ook niet voor de ander, dan doe je wat juist is voor jezelf. En dat is de ja tegen jezelf: wat heb ik nodig, wat dient me, wat werkt goed voor me. En daarmee ook voor de ander. Het is dienstbaar zijn aan het grotere geheel en niet je eigen belang, vaak gestuurd van de eenzaamheid en de angst om alleen te zijn.
4 Stop met lief zijn en doe wat echt nodig is
Het juiste doen is meestal niet het leukste, althans in het begin. Lief blijven en aanwezig blijven is niet hetgeen dat er nodig is en kost jezelf uiteindelijk echt te veel, mij in ieder geval wel. En ik heb heel wat moeten overwinnen om dat te durven. Ik ontdekte dat lief willen zijn, lief gevonden willen worden door de ander alles te maken had met onvoldoende zelfliefde. Niet lief zijn voelde hetzelfde als echt iets fout doen, anderen in de steek laten, anderen iets aandoen. Uiteindelijk leerde ik dat het precies andersom was, dat juist het steeds lief willen zijn hetgeen was dat niet oké was. Er ontstaat ruis, niet zuiver handelen en spreken, je kunt niet meer eerlijk zijn als je voelt dat je klem zit tussen je verlangen en de verwachtingen van de ander.
Wanneer een verbinding ongezond is of pijnlijk voor een of beide partijen, dan is het nodig dat er iets verandert, of dit nu gaat over je relatie met je partner, ouders, een vriendschap, werkrelatie. Elke verbinding is de moeite waard om zuiver te houden, omdat jij het waard bent.
5 Stop met alles goed willen doen en durf te zien wat je de ander aandoet
Zuivere communicatie gaat over eerlijkheid, durven zien wat er echt is. Daar bedoel ik mee dat je kunt kijken en spreken zonder ruis, zonder belemmerende overtuigingen, dat je kunt accepteren wat er is, zonder oordeel. Maar ook dat je de dingen durft te zien die je eigenlijk niet wilt zien, waar je normaal met een boog omheen loopt, of die je maar weglacht of waarbij je je best doet om de lieve vrede te bewaren. Dat is niet altijd gemakkelijk want dat betekent dus ook dat je moet durven zien wat er misgaat, pijn doet, wat je verkeerd doet, de ander aandoet. En juist als je moeite hebt met stoppen met aanpassen, zal je veel bezig zijn met alles goed willen doen.
Het werd mij op een gegeven moment helder toen ik ontdekte dat ik ging manipuleren, terwijl dit echt mijn grootste allergie is naar de ander. Ik, manipuleren? Eerst begreep ik het niet, ik deed toch altijd zo mijn best om alles goed te doen, het iedereen naar zijn zin te maken? Maar wat ik dus eerder nog niet zo goed door had, was dat ik steeds minder eigen ruimte voelde, het steeds benauwder kreeg en eigenlijk helemaal niet meer wilde voldoen aan de verwachtingen van de ander. Maar ik durfde ook niet weg. De voor mij enige oplossing was dus om de situatie naar mijn hand te gaan zetten, te controleren, de ander te controleren. Dat heeft heel wat ruzie opgeleverd kan ik je wel vertellen. Doordat ik durfde te zien wat ik deed, zag ik ook dat het niet aan de ander lag. Ik was het zelf die de situatie tot iets moeilijks maakte, want ik durfde niet eerlijk te zijn, ik durfde niet weg, te bang om alles kwijt te raken. Ik durfde niet echt te zeggen wat ik voelde, dacht en wilde.
Vanaf het moment dat ik besefte dat ik ook weg kon, kon ik de ander in zijn of haar waarde laten. Daardoor kon ik oprecht en eerlijk zijn, in mijn handelen en spreken. Ik kwam weer dicht bij mezelf en daardoor bleef er ruimte voor verbinding.
Zuivere communicatie leidt tot zelfliefde en zuivere verbinding
Hoe meer open en zuiver je durft te zijn en te spreken, hoe fijner de verbinding met jezelf en de ander. Eerlijkheid duurt het langst, ook als je een verbinding kwijtraakt, want wanneer je blijft hangen in wat echt niet werkt voor jezelf, dan doe je jezelf zo ontzettend tekort en dat kost je veel meer. Ik kon uiteindelijk voelen dat ik niets anders meer wil dan eerlijk zijn, hoe moeilijk soms ook. Uiteindelijk is het zo bevrijdend en zie je echt jezelf, want je bent nu eenmaal alles, niet alleen het goede, je hebt ook donkere kanten. Accepteer volledig alles wat er is, om je heen, wat je meemaakt, jezelf en spreek de zuivere waarheid. Het maakt je tot een mooi mens, je unieke jij zoals je bedoeld bent te zijn. Het opent je hart en je komt tegen op je pad wat voor jou de bedoeling is.
Wil je zicht krijgen op jouw communicatie?
Zicht krijgen op je eigen communicatie is heel helpend om te weten wat de stappen zijn die jij te zetten hebt om tot een zuivere communicatie te komen. Je krijgt zicht op je communicatie door te ontdekken welke strategieën je opgebouwd hebt in je leven. En deze zijn te zien in je gezicht, in je non-verbale signalen. Een video-analyse geeft je de meest zuivere informatie over jezelf, welke ruis en nog in jou zit. Kijken naar jezelf op deze manier is echt zien wat er is. Er ontstaat compassie voor jezelf en zelfliefde.
Stop met pleasen
Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Een vermoeiende manier van leven, die voor velen van ons helaas maar moeilijk te veranderen is. Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Stop met aanpassen en kies voor jezelf
Wat als jij en je partner uit elkaar groeien? (7+ tips om elkaar weer te zien)
Miscommunicatie in je relatie: wat als de ander je niet meer begrijpt of hoort wat je zegt?
Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.