Recept: verwarmende pompoen-gembersoep (met ontstekingsremmende eigenschappen)
Door Marjolein DubbersHet is herfst! Tijd om weer heerlijke, verwarmende soepen op tafel te zetten. Pompoen is dé groente die de herfst aankondigt. Eind september kunnen de vruchten massaal van het land worden geoogst wanneer het blad is verschrompeld en er overal oranje, gele of groene exemplaren tevoorschijn komen.
Dit recept is ideaal om te maken op een gure herfstdag.
Herfst: tijd voor antivirale en antibacteriële eigenschappen
Dankzij de gember word je met deze soep weer lekker warm na een lekkere herfstwandeling. Gember werkt daarnaast verzachtend voor de spijsvertering, is een krachtige antioxidant en heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen.
Ook kurkuma werkt ontstekingsremmend. Belangrijk in de maanden waar de R in voorkomt en virussen en daarmee gepaarde verkoudheden kunnen gaan opspelen. Experimenteer zelf met de hoeveelheid gember die je lekker vindt in deze soep, dit is voor iedereen verschillend.
Tip: maak altijd een grote pan soep en vries een hoeveelheid in voor later
Dit heb je nodig voor ongeveer 2 liter soep
1,5 kilo pompoen, met schil in grove stukken
2 uien, in parten
2 tenen knoflook, in schijfjes
Stukje verse gember, geschild en in schijfjes
4 tl kerrie
2 tl kurkuma
2 tl komijn
Zwarte peper
Zout
Flinke scheut kokosmelk
Kokosolie
Optioneel: koriander, kokosrasp
Zo maak je het
Verwarm een soeppan met stevige bodem op laag vuur. Voeg een eetlepel kokosolie toe, samen met de uien en knoflook. Bak glazig aan. Voeg de specerijen, peper en zout naar smaak toe en bak kort mee. Doe als laatste de stukken pompoen en gember erbij. Vul de pan met (gekookt) water tot de pompoen net onder staat.
Breng dit aan de kook en haal van het vuur wanneer de pompoen zacht is. Pureer (in delen) met de staafmixer tot een egale massa. Voeg gelijktijdig de kokosmelk toe en eventueel wat extra water tot de gewenste dikte. Proef even wat het nog nodig heeft. Serveer in kommen en maak af met wat kokosrasp, verse koriander of een ander kruid. Ook lekker met een schepje hartige granola.
Geschreven door: Eva Snijders en gepubliceerd op Energiekevrouwenacademie.nl
Eet meer energie
In ‘Eet meer energie’ van bestsellerauteur Marjolein Dubbers staan 30 heerlijke recepten uit de energieke keuken. Voor een vitaal, vrolijk en energiek leven!
Lees ook deze artikelen:
Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel
Acht voedingstips om chronische ontstekingen tegen te gaan
Alles over gember: 10 redenen om gemberwortel volop te gebruiken
De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.