Misverstand, conflict of wrijving? Tips die je helpen bij het herstellen van een relatie
Door Chantal van VeenHerstel is belangrijk in iedere relatie. Of het nu gaat om een relatie met een vriend(in), collega, familielid of partner. Zelfs bij een relatie waarin alles gesmeerd loopt, is herstel belangrijk om kleine misverstanden uit de weg te ruimen en wrijving te verzachten. Het kan ook serieuzer worden wanneer, bijvoorbeeld tijdens conflicten, het vertrouwen hersteld moet worden of wanneer bepaalde aspecten van de relatie moeten veranderen. Onderstaande tips kunnen je helpen wanneer je te maken hebt met conflicten en bij het herstellen van je relatie.
Tips je helpen bij het herstellen van een relatie
1. Onderzoek of je zicht helder is
Wanneer je gekwetst of geïrriteerd bent, zie je vaak belangrijke details over het hoofd. Dit kan doordat je bijvoorbeeld iets niet goed hoort, iets verkeerd interpreteert of overhaast een verkeerde conclusie trekt. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat écht waar is. Wat is er precies gebeurd en hoe ziet de grote context eruit?
Dit kan he helpen om bepaalde gebeurtenissen in een neutraler of positief licht te stellen. Als je eenmaal een helder zicht hebt, kun je beslissen om ergens al dan niet iets mee te doen. Misschien valt het mee en kunnen misverstanden uit de weg worden geruimd.
2. Weet dat je ertoe doet
Vind je dat iets hersteld moet worden? Kom dan voor jezelf op. Besef dat je, net als iedereen, een eerlijke en fatsoenlijke behandeling verdient. Het is logisch dat je het niet leuk vindt wanneer je wordt bekritiseerd, wanneer iemand tegen je uitvalt of over je grenzen gaat.
Jullie geschiedenis, de situatie en alles wat je zelf hebt gedaan, praat niet goed wat een ander wel of juist niet heeft gedaan. Het is belangrijk om het erover te hebben wanneer je vertrouwen is beschaamd. Weten waar je bij anderen aan toe bent is een heel legitieme behoefte. Het is niet erg om iemand aan te spreken op zijn gedrag.
3. Spreek je uit
Besef dat het belangrijk is hoe je je vanbinnen voelt wanneer je met iemand praat en dat anderen zich aan hun afspraken houden en je met respect behandelen. Kijk of je rustig en met verstandig gekozen woorden een goed gesprek kan voeren zonder jezelf te censureren. Dit vergroot de kans dat de ander je ook echt kan horen. Erken ook je eigen aandeel als dit er is. Laat mensen daarnaast weten wat voor invloed ze op je hebben.
4. Keer terug naar de ware basis van de relatie
Relaties rusten op een fundament van vertrouwen, respect en verbondenheid. Wanneer je relatie groter wordt dan deze basis, kan deze gaan wankelen. Wanneer je al geprobeerd hebt om je relatie te herstellen, maar dat de dingen niet verbeteren of dat je het hebt opgegeven, bedenk dan wat je aan zou willen passen. Wat wil je beperken, waar wil je je uit terugtrekken en waar wil je een andere richting inslaan?
Je hebt altijd het recht om een relatie te veranderen als je dat wilt, tenzij je natuurlijk dringende verplichtingen hebt ten aanzien van bijvoorbeeld een kind. Als je je diep vanbinnen je niet gelukkig voelt met hoe de dingen zijn, dan voelen andere mensen dit vaak ook. Doe je best om je relatie voor jezelf te verbeteren. Soms krijgen anderen het dan ook beter.
Veerkracht
Dit is een fragment uit Veerkracht van Rick Hanson. Als je dit boek gelezen hebt ga je niet alleen beter om met tegenslag, ook heb je een hoger basisgeluksniveau. Veerkracht stelt je in staat om oude wonden te genezen, stress en problemen beter aan te kunnen en je hersenen te programmeren voor veerkracht en geluk. Zo vind je balans en harmonie – op je werk, in relaties met anderen en overal in je leven.