Liefde & Relaties

Relatietherapeut: zo weet je of jouw relatie gezond is (Dit zijn de 3 kenmerken!)

Door Andrea Mathews
Relatietherapeut: zo weet je of jouw relatie gezond is (Dit zijn de 3 kenmerken!)

Velen hebben geen idee wat een gezonde relatie inhoudt. Het is een groot misverstand dat liefde alleen genoeg is, zegt Andrea Mathews, therapeut en auteur van Stop met pleasen. Ze deelt in dit artikel de 3 belangrijkste kenmerken van een goed partnerschap. “Natuurlijk zijn er weleens ruzies. Ze leiden tot een dieper begrip van elkaar en van de dynamieken en patronen in de relatie.”

Intimiteit betekent dat beide partners zich werkelijk gekend voelen en hun diepe ervaringen van het leven met elkaar delen.

Je ouders als voorbeeld

Als je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, waarin de relatie van je ouders allesbehalve liefdevol en ondersteunend was, zeg je als volwassene waarschijnlijk: ik weet eigenlijk niet wat een gezonde relatie inhoudt. Dit kan ook gebeuren als een van je ouders om welke reden dan ook afwezig was en je als kind daarom nooit de omgangsvormen zag die bij een relatie horen.

Daarom heb ik het in dit artikel over gezonde relaties en hoe die eruitzien. Het gaat hier alleen om romantische relaties. Maar dan wel in de breedste zin van het woord, dus ongeacht je seksuele oriëntatie of woonomstandigheden. Ik heb het niet per se over getrouwd zijn, vandaar dat ik liever de term ‘partnerschap’ gebruik. Dit artikel gaat alleen over langdurige verbindingen tussen twee personen.

Alleen liefde is niet genoeg

Ook moet ik erbij vermelden dat liefde alleen niet genoeg is voor een gezond partnerschap. Zelfs in de meest gewelddadige relaties komt het vaak voor dat slachtoffers teruggaan naar de partner, omdat ze van hem of haar houden. Dus liefde is niet voldoende voor het creëren van een gezonde dynamiek.

Hoe ziet een relatie die gezond is er dan wél uit?

Dit zijn de 3 belangrijkste kenmerken:

1. Steun – in goede en slechte tijden

Ten eerste is het een ondersteunende relatie. Wat houdt dat in? Het betekent dat beide partijen in de relatie weten hoe ze moeten luisteren zonder elkaar te onderbreken. Het betekent dat je weet hoe je de ander écht kunt horen. Als je elkaar verkeerd interpreteert of niet begrijpt, licht je de situatie toe en luister je naar elkaar, zodat je uiteindelijk elkaars standpunt begrijpt. Komt dit soort communicatie altijd voor? Nee, maar het komt genoeg voor, zodat je het gevoel hebt dat je partner je snapt. Kortom: beide partijen voelen zich in de basis begrepen.

Ondersteunend betekent ook dat jullie een gevoel van samenzijn ervaren. Hoewel je misschien om welke reden dan ook voor langere tijd van elkaar gescheiden bent, voel jij je niet alleen in het leven. Je voelt dat je een echte partner hebt. Dat gevoel van partnerschap blijft jou bij tijdens elke tijdelijke scheiding van elkaar.

Samen sta je sterk

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Ik wou dat ik een echte partner had.’ Wat hiermee wordt bedoeld: je wil iemand die jou helpt om de lasten van het leven te dragen, die met je praat en naar je luistert als je door een zware periode gaat. Je hebt iemand nodig die aan je zijde blijft als je in het ziekenhuis ligt, tijdens financiële problemen en andere onontkoombare tegenslagen die in het leven voorkomen. Iemand die lief is en tijd heeft. Iemand die flexibel genoeg is om de planning om te gooien of een grote uitgave te doen om de relatie in stand te houden. Iemand die niet veel tijd of energie eist en flexibel genoeg is om ruimte te maken voor jouw levensdoelen en vriendschappen. En ja, iemand die weet hoe je de taken van het dagelijks leven moet verdelen, zodat niet alles op jou neerkomt. Met andere woorden: beide partijen voelen zich ondersteund, verenigd en beter in staat het leven aan te gaan.

2. Intimiteit (en dat is veel meer dan seks!)

Het tweede belangrijke kenmerk van een gezonde relatie is intimiteit. Dit gaat zeker om een gezond seksleven, maar het is veel meer dan dat. Intimiteit betekent dat beide partijen zich werkelijk gekend voelen en hun diepe ervaringen van het leven met elkaar delen. Ja, dat zijn de ‘hoe was je dag?’-gesprekken, maar je vertelt ook dat je gekwetst bent, zelfs als je partner in jouw ogen de oorzaak ervan is.

Je deelt niet alleen wat goed ging, de successen of waar je trots op bent. Je deelt alles: het goede, slechte en zelfs het lelijke. Je kunt bang zijn om een noodzakelijk gesprek met je partner te voeren, maar je doet het toch, omdat je erop vertrouwt dat je relatie er uiteindelijk beter van wordt.

Hoe ruzie je dichter bij elkaar brengt

Je deelt op een assertieve en niet op een agressieve manier. Je gebruikt vaak het woord ‘ik’ – en niet het bekritiserende en beschuldigende ‘jij’. Met andere woorden: je vertelt wat voor gevoel bepaald gedrag jou geeft, in plaats van beschuldigingen te uiten of gemene dingen te zeggen. Je doet dit om de intimiteit te versterken – het helpt je partner en jou om elkaar beter te leren kennen. Dit soort intimiteit draait erom dat jij je diep gekend voelt. Met al het goede, het slechte en zelfs het lelijke.

Is er weleens ruzie? Ja, natuurlijk. Maar deze ruzies leiden uiteindelijk tot een dieper begrip van elkaar en van de dynamieken en patronen in de relatie. Dat komt doordat je samen een betekenisvolle oplossing vindt. Alle twee heb je op een assertieve manier verteld wat je daadwerkelijk voelt. Na de ruzie heb je dan ook het gevoel dat je elkaar en de dynamieken en patronen in de relatie beter begrijpt. Het proces van ruziemaken en een oplossing vinden betekent dat je ook je partner helpt om zichzelf beter te begrijpen. Je leert jezelf steeds beter kennen naarmate de relatie groeit.

3. Groei en verandering

Tot slot is het belangrijk dat de relatie groeit en dus niet stilstaat. Veel mensen vinden verandering eng; vaak zijn we geneigd dit tegen te houden. Maar een gezond partnerschap maakt ruimte voor allerlei soorten veranderingen. Soms valt verandering zomaar uit de lucht – en dan biedt het partnerschap aan jullie de ondersteuning die nodig is om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Denk aan een nieuwe baan, een verhuizing, een kinderwens of een carrièreswitch. Het kan zijn dat een van jullie een ouder in huis wil halen om te verzorgen. Zulke veranderingen zijn lastig, maar als je in contact blijft met de gevoelens van jezelf en de ander, gaat dat gepaard met groei in de relatie.

Het belang van zelfliefde

Al deze bekwaamheden in een gezond partnerschap komen voort uit liefde voor je partner, maar óók uit een gezond gevoel van zelfliefde. Je moet genoeg compassie voor jezelf hebben om de verantwoordelijkheden die bij een gezonde relatie horen, te kunnen dragen. Hoe minder kritisch, veeleisend, negatief en hard jij voor jezelf bent, hoe meer bereid en kundig je bent om empathie, begrip en ondersteuning aan de ander te bieden.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen en ontdek of jouw relatie gezond is:

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?