Serotonine: hoe een gezonde darmflora kan helpen bij depressieve gevoelens
Door Paulien FrankenWat nou als sombere gevoelens niet in je hoofd, maar in je buik ontstaan? Om precies te zijn in je buikbrein? Darmflora-deskundige Paulien Franken laat in dit artikel zien hoe essentieel onze darmflora is bij de aanmaak van ‘blije stofjes’ zoals serotonine. “Door lief te zijn voor je flora krijg je lieve gevoelens en gedachten terug.”
Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.
Gut feeling
Het zit niet tussen je oren – nou ja, een beetje. Ik heb het over emoties en gedachten. We denken meestal dat een depressie in het hoofd ontstaat. Maar wist je dat er in jouw darmen veel meer zenuwcellen zitten dan in je hoofd? Dit wordt ook wel je buikbrein genoemd. En dat buikbrein kan voelen, denken en herinneren. Gaaf hè! Heb je zomaar ineens een heel nieuwe gevoels- en gedachtenwereld erbij.
Dus de vlinders in je buik bij verliefdheid of de buikpijn bij stress zijn niet alleen maar mooie woorden of verzinsels, ze bestaan écht. En die kriebels als je heel hoog schommelt? Het zijn allemaal activiteiten van een enorm groot zenuwstelsel. Jouw buikbrein. En wat dacht je van gut feeling? Of intuïtie? Hallo buikbrein, dank voor je intelligentie!
Serotonine en een gezonde darmflora
Een gezonde darmflora is verantwoordelijk voor de aanmaak van een groot deel van je ‘blije stofjes’. En wat zo handig is: ze worden geproduceerd op de plek waar ze gebruikt worden. In je buik gemaakt en gebruikt door je buikbrein. Je lichaam is zo efficiënt.
Een voorbeeld: 90 procent van de serotonine in jouw lichaam wordt door je flora gemaakt. Serotonine is een stofje dat de boodschappen tussen je zenuwcellen doorgeeft. Ik noem serotonine een ‘blij stofje’, want het heeft een enorme impact op hoe jij je voelt. Bij voldoende serotonine in je lichaam voel jij je prettig, veilig, gelukkig. Bij te weinig serotonine ervaar je gevoelens van stress, onveiligheid en angst én depressieve gevoelens.
Zo breng je jouw darmflora in balans
Door onze westerse leefstijl hebben helaas velen geen gezonde darmflora. Een flinke dosis stress of het gebruik van medicatie zoals antibiotica is killing voor je flora. En er is nog veel meer wat de gezondheid ervan beïnvloedt.
Hoog tijd dus om extra aandacht aan je darmflora te besteden. Het is absoluut niet nodig om hiervoor dure supplementen te slikken. Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.
- Eet dagelijks gefermenteerde producten. Hiermee breng je nieuwe bacteriën in je darmen en maak je jouw flora sterker. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kombucha en zuurkool.
- Drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag. Je flora gedijt in een vochtig milieu.
- Eet voldoende prebiotische voeding zoals volle granen en ongeschilde groenten en fruit. Pompoen, aardpeer en zoete aardappel bevatten veel prebiotische vezels.
- Vermijd geraffineerde en bewerkte voeding. Kies alleen voeding zoals de natuur het bedoeld heeft.
- Beweeg! Je darmen, en dus je darmflora, gedijen bij beweging.
Paulien Franken heeft met haar bedrijf Puurplien als missie om mensen te begeleiden naar een gezonde flora. Hier lees je er meer over.
Wil je meer handige tips voor je gezondheid?
Eet meer energie
Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.
Lees ook deze artikelen:
Ben je vaak moe? Vermoeidheid door ongezonde darmflora
9 tips van een darmflora-deskundige: versterk je immuunsysteem
Bedankt Paulien. Ik ben het helemaal met je eens. Er gebeurt zoveel in de darmen. En omdat we het niet zien, wil het niet zeggen dat het niet belangrijk is, zo niet het belangrijkste! Ik zoek ook regelmatig naar recepten en voedingsstoffen om optimaal te leven voor body en mind. Laatst heb ik me verdiept in de lotus wortel. Ken je die al? Zoveel voordelen. Misschien eens proberen, echt interessant!
Ik ben t niet helemaal eens met dat ik overal lees dat suplementen niet nodig zijn en je er voorzichtig mee moet zijn? T is al jaaaaren bekend door veel onderzoeken waaronder dr. Gebor Lenkei een Hongaarse arts die al 10 jaar zo niet langer bezig is met vitamines ,bodemuitputting, de gifstoffen insecticide en meer van deze ontzettend giftige stoffen voor ons lichaam plus de stress waar we onder staan. En t bewezen is dat we 80% van de bevolking een zware vitamine tekort heeft en we denken met een tabletje davitamon komt t goed. Niet dus. We halen niet de dagelijkse hoeveel vit mineralen spoorelementen uit onze voeding. Niemand eet elke dag veel groente en fruit en we eten allemaal bewerkt voedsel. Als een auto één onderdeel mist doet ie t niet. Als ins lichaam een vitamine tekort heeft krijgen we kwalen. Die Als ziekte behandeld worden. Met medicatie? Maar vul t tekort aan en de persoon is weer oké! Ik spreek uit eigen ervaring maar de mensen denken dat artsen dat wel weten. Niet dus. Artsen leren niets over vitamines. En dat komt uit de mond van de artsen zelf?vreemd toch?. En wie verdient er t meest aan medicatie? De big parma. En 59% van de bevolking lijdt aan een auto immuun ziekte. Dat zet toch tot nadenken?