Tarot & de Kluizenaar (6 t/m 21 juli): wat wil deze wijze kaart jou vertellen?
Door Imke VerhaerenDe wijsheid van de Kluizenaar hoor je als je goed luistert. Van 6 t/m 21 juli 2024 is zijn kennis nog beter te horen. “De Kluizenaar toont de actie van zelfreflectie, van stilstaan bij je leven tot nu toe met al haar hoogte- en dieptepunten,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren. In dit artikel geeft ze je een kijkje in de mysterieuze wereld van deze wijze kaart.
Alleen in stilte en rust kun je jouw leven tot nu toe goed onderzoeken.
De periode van de Kluizenaar
Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.
Van 6 tot en met 21 juli is het seizoen van Grote Arcana Kluizenaar. Eenvoudig, sober, rustig, stil. Lekker een beetje navelstaren. Met de vier-werelden-methode gaan we kijken waar we dan precies bij stil mogen staan.
Wat jij kunt leren van deze kaart
• Wereld 1: wat zie je?
Sober
In de eerste wereld kijken we alleen maar naar de kaart. Wat vooral opvalt aan Grote Arcana Kluizenaar is de eenvoud van de kaart. Een man in de nacht, gekleed in een grijze monnikspij met een staf en een lantaarn op een vlakte of top van een berg.
Hij houdt die staf vast aan de grond met zijn linkerhand. In zijn rechterhand draagt hij de lantaarn voor zich uit en schijnt hij licht op het pad. Een licht dat afkomstig is van een ster. In de lantaarn zit een ster gevangen. Een ster die wordt gevormd door twee driehoeken. Dit hele tafereel is gericht naar de linkerkant van de kaart, de kant van het verleden.
• Wereld 2: wat betekent het?
Licht in de duisternis
Wat betekent deze kaart meer dan even stil staan of op retraite gaan of rust opzoeken? In de tweede wereld staan we stil bij de algemene betekenis van de symbolen. Laten we beginnen met die oude man in zijn grijze pij. Het mannelijke is ons actieve, manifesterende aspect. Dat deel is niet meer jong en onbezonnen, maar ervaren en daardoor wijs. De grijze kleur, als je kleursymboliek toepast, staat vaak voor wijsheid. Meestal staat hij dan ook op de top van een berg. Hij heeft met zijn daadkracht de beoogde top gehaald. De staf van daadkracht en energie kan dus vastgehouden worden. De daadkracht of ervaringen van het actieve leven dienen nu als steun en houvast.
Wanneer je de top hebt bereikt valt er nog maar één weg te volgen, namelijk naar beneden. Een afdaling vraagt iets anders van je dan een klim, dus schijnt de Kluizenaar zijn licht op het pad, want nu tast hij in het duister (de nacht is gevallen). De driehoeken die de lichtgevende ster in de lantaarn vormen, zijn de symbolen voor het mannelijke en het vrouwelijke, de acties en de gevoelens, de manifestatie en de inspiratie. Het licht dat zij tezamen uitstralen, is de wijsheid die de Kluizenaar door levenservaring op beide gebieden heeft opgedaan. Hij kijkt met zijn huidige wijsheid, een nieuw perspectief, naar eerdere ervaringen. Zo leert hij nieuwe aspecten van en in zichzelf en komt hij tot begrip over zijn volgende te nemen stap. Zijn verkregen wijsheid werpt licht in de duisternis.
• Wereld 3: wat spiegelt het?
Wat is jouw licht?
Wanneer je de top hebt bereikt, je doel hebt bereikt, komen vragen naar boven als: ‘Is dit alles?’ of ‘Wat nu?’ Om hier antwoord op te vinden schijnt de kluizenaar zijn licht op het pad dat hij tot nu heeft belopen. Waar komt hij vandaan? Welke routes heeft hij gevolgd? Hoe snel of langzaam is hij gegaan? Welke vrienden, vijanden, obstakels en binnenweggetjes is hij tegengekomen?
In de derde wereld van deze methode zoek je naar jouw persoonlijke betekenis voor al die symboliek. De vraag bij de Kluizenaar is vaak: ‘Is de man op zoek naar wijsheid? Of schijnt hij zijn wijsheid als gids voor andere zoekers?’ Het antwoord is: ‘Beide’
Met onze huidige wijsheid kunnen we ons leven tot nu toe in een ander licht zien. Tegelijkertijd mag ons licht schijnen voor diegenen die het pad nog moeten bewandelen en nog in het donker verkeren. De vraag aan jou als tarotkaartlezer is: Waaruit bestaat jouw licht? Uit welke ervaringen zowel op het vlak van vaardigheden als je gevoelsleven? Welke wijsheid kan hier als een licht voor anderen uit voortkomen? De Kluizenaar toont de actie van zelfreflectie, van stilstaan bij je leven tot nu toe met al haar hoogte- en dieptepunten. Want van alle ervaringen kan geleerd worden.
• Wereld 4: wat staat jou te doen?
Pas op de plaats
Hoewel je in wereld vier van de vier-werelden-methode een stap of actie vormt, is de uitnodiging van de Kluizenaar om vooral stil te staan. Alleen in stilte en rust kun je jouw leven tot nu toe goed onderzoeken. Dat kan niet terwijl je al bezig bent met plannen voor een volgende stap. Wel kun je voor jezelf nagaan hoe je dat het beste doet. Schrijven? Een retraite? Een lange wandeling? Of misschien wel in gesprek gaan met een coach? Wat is jouw manier om even pas op de plaats te maken?
Tarot voor jezelf
Wil jij alle tarotkaarten goed leren kennen? In 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme worden alle kaarten duidelijjk uitgelegd en krijg je veel ruimte om je eigen intuïtie in te zetten.
Lees ook deze artikelen over tarot:
- Beginnen met tarot: hoe schud je tarotkaarten en hoe trek je een tarotkaart?
- 7 redenen waarom jouw tarotlegging soms niet lijkt te kloppen
- Astrologie: welke tarotkaart hoort bij jouw sterrenbeeld (en vertelt veel over je levensweg)?
Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.