Tarotkaart de Hogepriester (20 mei t/m 4 juni 2024): wat wil deze kaart jou vertellen?
Door Imke VerhaerenDe Hogepriester staat niet alleen voor religie en dogma: deze statige kaart wil je nog meer vertellen. “Ben je op zoek naar iemand die je steun biedt door middel van richtlijnen? Zoek je een methode om ‘goed’ te leven?” vraagt tarotexpert Imke Verhaeren jou. Lees in dit artikel de betekenis van de tarotkaart Hogepriester.
De Hogepriester verbeeldt hiermee dus niet alleen de religieuze leraar, maar alle leraren die ons steun en houvast geven in de vorm van leefregels, normen en waarden.
De periode van de Hogepriester
Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.
De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.
Van 20 mei tot en met 4 juni is het seizoen van Grote Arcana Priester, Hogepriester of Hiërofant. Een kaart die onmiddellijk geassocieerd wordt met religieuze instituten en dogma en daarom veelal weerstand oproept. Eens zien of de de vier-werelden-methode deze weerstand kan doorbreken.
• Wereld 1: wat zie je?
Een pauselijk gebaar
Misschien kun je hem niet eens aankijken, die paus figuur op zijn troon. Toch nodigt de eerste wereld je uit om alleen dat te doen. Kijk naar de kaart. Dus zie de priester op zijn troon. Hij heeft een kroon met meerdere lagen en soms toont zijn staf die ook. Zijn rechterhand maakt een gebaar waarbij twee vingers, gesloten de lucht in worden gestoken. De troon staat tussen twee grijze pilaren en ook achter de priester is het grijs of kan niet verder gekeken worden. Veelal zie je op zijn kleding of aan zijn voeten het symbool van twee gekruiste sleutels. Voor de priester knielen twee figuren. Soms een man en een vrouw. Soms twee figuren waarvan de een gekleed is in rozen en de ander in lelies.
• Wereld 2: wat betekent het?
Niet alleen religieus
Verwijzen deze symbolen alleen naar religie en de kerk? In de tweede wereld lezen we de boeken na over de algemene betekenis van de beelden. We zien iemand die iets te vertellen heeft. Het handgebaar van de priester betekent ‘ik spreek’. Gezien de religieuze omgeving gaan zijn woorden over een geloofsovertuiging, maar daardoor ook over levensovertuiging. Een wijze om goed te leven.
Dit laatste hoeft niet altijd verbonden te zijn met een religie. De Hogepriester verbeeldt hiermee dus niet alleen de religieuze leraar, maar alle leraren die ons steun en houvast geven in de vorm van leefregels, normen en waarden. De sleutels verwijzen naar geheimen. Het zijn de geheimen van het leven waarvan hij de sleutels heeft ontdekt en die hij met je deelt. Deze leefregels betreffen alle lagen van het leven, zoals kroon en staf tonen. Het fysieke, intellectuele en goddelijke. De hemel, aarde en hel. Hij vertelt je echter niet alles. Twee vingers toont hij, de rest van zijn hand is gesloten.
Toch is er geen sprake van twijfel. De pilaren zijn beide grijs en tonen eenheid in plaats van dualiteit (zoals bij Priesteres). De wereld van de Hogepriester is duidelijk ommuurd. Je kunt niet verder dan hem kijken. Geen twijfel is prettig wanneer je zelf onzeker bent en op zoek bent naar richting. Maar wanneer iets niet in twijfel getrokken kan worden, dan kan dat ook tot dogma leiden. Een keurslijf in plaats van een ademende structuur.
De twee volgelingen luisteren. Zij zijn op zoek naar een waarheid, een weten, richting. Zowel voor wat ze moeten doen (de man of rozen) als hoe ze moeten zijn (de vrouw of lelies). In relatie tot het gevaar voor dogma, doet de priester er goed aan om niet alleen te spreken, maar ook te luisteren. Wat hebben zijn volgelingen hem te vertellen?
• Wereld 3: wat spiegelt het?
Goed leven
Als deze kaart een spiegel is, wat reflecteert het dan naar jou? In de derde wereld van deze methode zoek je naar jouw persoonlijke betekenis. Ben je op zoek naar iemand die je steun biedt door middel van richtlijnen? Zoek je een methode om ‘goed’ te leven? Of word je juiste geconfronteerd met mensen die iets te zeker zijn van zichzelf en hun overtuigingen? Of heb je zelf een levenswijze die je graag wilt delen? Durf je je niet te committeren aan één richting uit angst voor dogmatisch gedrag, maar leidt dat vervolgens tot doelloos zweven? Welke structuren laten je vrij in wie je bent en hoe je beweegt, en bieden toch houvast?
• Wereld 4: wat staat jou te doen?
Spreek je uit
Elke kaart in de tarot nodigt je uit om je te spiegelen en met dat spiegelbeeld stappen te nemen in je ontwikkeling. In wereld vier van de vier-werelden-methode formuleer je die stap.
Voor Grote Arcana Hogepriester kan dat zijn dat je iemand of iets gaat volgen. Niet zoals we dat volop doen op Facebook of Instagram, maar helemaal. In je hele doen en laten. Misschien ben je bang voor dogma of keurslijven. Bang dat je vast komt te zitten aan de keuze die je nu maakt. Weet dan dat waar er sprake is van absolute zekerheid er altijd dogma op de loer ligt. Dat betekent niet dat je niets van die levenswijze kunt leren. Daarbij heb je altijd de keuze om de verbinding die je nu aangaat te verbreken of er je eigen ding van te maken. Kijk maar naar alle afsplitsingen van het Christendom bijvoorbeeld.
Misschien bestaat jouw stap uit het zoeken van jouw troon waarop je jouw leefregels mag gaan meedelen. Met alle (social) media die we tot onze beschikking hebben zijn er gelukkig tronen genoeg. Let er dan wel op dat je niet alleen oreert, maar soms ook zwijgt om te luisteren.
Tarot voor jezelf
Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme
Lees ook deze artikelen over tarot:
- Beginnen met tarot: hoe schud je tarotkaarten en hoe trek je een tarotkaart?
- 7 redenen waarom jouw tarotlegging soms niet lijkt te kloppen
- Astrologie: welke tarotkaart hoort bij jouw sterrenbeeld (en vertelt veel over je levensweg)?
Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.