Pleasen of behagen, we doen het allemaal wel eens. Maar wat als je continu de behoefte voelt om de mensen om je heen te behagen, wat is er dan aan de hand? Als het die vorm aanneemt hecht je meer waarde aan de relatie met de ander dan aan de relatie met jezelf. Je stelt de behoefte van de ander boven je eigen behoefte. Je stelt de ander boven jezelf. Dit klinkt absoluut niet aantrekkelijk of gezellig dus waarom we dit, wat drijft ons tot dit gedrag? Waardering, aardig gevonden worden, erkenning, gezien worden etc… In dit artikel een aantal tips om minder te pleasen.
We doen het dus niet voor de ander maar voor onszelf
Iedereen heeft behoefte aan waardering en erkenning maar niet iedereen kan zichzelf die waardering of erkenning geven. En dus zoek je het bij anderen om maar wel te worden voorzien in de behoefte eraan. Het vervelende is alleen dat het niet werkt… De kans is groot dat mensen jou als “gemakkelijk” gaan beschouwen; iemand die je alles kunt vragen, iemand die toch nooit “nee” zegt. En dat terwijl jij je dus voor iedereen loopt uit te sloven, je rot te rennen om het iedereen maar naar de zin te maken, maak je jezelf dus compleet afhankelijk van anderen voor wat kruimels aandacht en waardering.
Op de korte termijn kan het even bevredigend zijn maar op de lange termijn is het een enorme energievreter. Dit omdat je jezelf verloochent; je gaat continu over je eigen grenzen heen om een ander te behagen. Je doet dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen, maar je kunt of durft geen nee te zeggen want dadelijk vinden ze je niet meer aardig en dan? Dan is er dus niemand die je meer aardig vindt (denk je), want je bent zelf zeker niet je grootste fan. En daar zit hem nu net de oplossing:
Als jij meer waardering voor jezelf krijgt, en blij bent met wie je bent dan heb je de bevestiging van de buitenwereld steeds minder nodig.
Tips om minder te pleasen
Je gedrag zal zich navenant gaan aanpassen doordat je je eigen behoeften nu op de eerste plaats laat komen. Klinkt allemaal prachtig natuurlijk maar hoe pak je dit aan en hoe bereik je dit?
- Neem je eigen gedrag eens goed onder de loep en vraag jezelf af waarom je iets doet voor iemand; herken je eigen please gedrag.
- Als iemand je iets vraagt kun je antwoorden met “Ik zal er over nadenken”, of “Ik kom er nog op terug”. Dit geeft jou de kans om te onderzoeken waarom je dit wel of niet wilt doen. Zou je eigenlijk liever “nee” willen zeggen?
- Daarna is het belangrijk dat je je eigen gedachtestroom bestudeert die hierop volgt. Welke overtuigingen kom je tegen in jezelf waar je graag vanaf zou willen?
- Ga letterlijk oefenen met “nee” zeggen. Begin klein en kijk wat dat met je doet. Voel je je schuldig of ben je trots op jezelf?
- Maak eens een lijst met punten waar je trots op bent, vraag ook eens aan vrienden en familie wat ze in jou waarderen en waarom ze je zo leuk vinden. Kan een verrassend resultaat opleveren!
- Doe elke dag eens iets aardigs voor jezelf; koop een bloemetje, maak het jezelf comfortabel op alle vlakken.
- Wees geduldig en lief voor jezelf in dit proces; iets wat je al bijna je leven lang doet verander je niet zomaar, dit kost echt tijd. Gun en geef jezelf dit ook.
Stop met pleasen
Als je steeds voor anderen zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe? Stop met pleasen helpt je met helende inzichten, zodat je leven weer van jou wordt.
Als Lifecoach Online informeer en coach ik mensen in het leren ontdekken en toepassen van de Wet van Aantrekking. Deze universele natuurwet leert ons namelijk dat wijzelf de creator van ons eigen leven zijn. Dat wij kunnen leren om bewust controle te krijgen over onszelf en ons leven. En niet vanuit angst maar vanuit vertrouwen en ontspanning. Het is een innerlijke weg naar persoonlijk leiderschap.