Van spanning naar rust: zo creëer je innerlijke kalmte in stressvolle tijden
Door Miranda MendesHoe vind je innerlijke rust wanneer het (spreekwoordelijk) stormt in je leven? Onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen kunnen je stevig uit balans brengen en je wereld op zijn kop zetten. In dit artikel lees je hoe je in stressvolle tijden rust kunt vinden in je lichaam. Daarnaast lees je twee praktische stappen die je kunt helpen om de verbinding met je lichaam te versterken.
In tijden van onrust en stress verlies je gemakkelijk het contact met je lichaam.
Meebuigen of breken: een metafoor
Voordat we dieper ingaan op het thema ‘Innerlijke rust tijdens roerige tijden’, wil ik graag een metafoor met je delen.
De winter is in volle gang, en af en toe steken de bekende winterstormen op. Vanuit het comfort van je huis, terwijl je door het raam kijkt, zie je hoe de bomen krachtig heen en weer bewegen in de harde wind. Gelukkig zijn de meeste bomen flexibel; ze buigen mee met de kracht van de storm. Hoe groot en indrukwekkend ze ook zijn, ze overleven vaak zelfs de zwaarste stormen. Dit hebben ze te danken aan hun diepgewortelde wortels, maar vooral aan hun vermogen om mee te bewegen. Toch gebeurt het soms dat een boom niet bestand is tegen de druk van de storm en met een harde klap tegen de grond valt.
Nu vraag ik je:
Ben jij flexibel genoeg om mee te buigen tijdens de stormachtige momenten in jouw leven?
Sta je stevig geworteld, met genoeg innerlijke rust om kalm te blijven te midden van de storm?
Als je twijfelt en niet zeker weet of je deze vragen met een volmondig ‘ja’ kunt beantwoorden, wil ik je geruststellen: je bent vaak sterker en flexibeler dan je denkt. Misschien vraag je je nu af hoe je zo’n spreekwoordelijke storm in je leven kunt doorstaan. In de rest van dit artikel deel ik een aantal praktische tips om je te helpen precies dat te doen.
Hoe vind je rust in je lichaam tijdens chaos?
In tijden van onrust en stress verlies je gemakkelijk het contact met je lichaam. Stress zet ons namelijk in een overlevingsmodus: vechten, vluchten of bevriezen. Je lichaam maakt zich klaar om te reageren op een bedreiging, zelfs als er geen fysieke dreiging aanwezig is. Dit is hoe wij mensen van nature zijn geprogrammeerd. Het hielp ons in de oertijd om te overleven en heeft bijgedragen aan onze evolutie.
Een andere veelvoorkomende reactie op stress is dat onze gedachten de overhand nemen. De ‘denkfabriek’ – of beter gezegd, de ‘piekerfabriek’ – draait dan op volle toeren.
Juist in zulke onrustige periodes is het van groot belang om weer verbinding te maken met je lichaam. Dat is misschien niet eenvoudig, maar in de volgende alinea ontdek je twee praktische stappen om dit te doen en opnieuw contact te maken met jezelf.
Twee stappen om contact te maken met je lichaam
In stressvolle periodes is het juist extra belangrijk om momenten van rust te creëren en weer in contact te komen met je gevoelens.
Ik deel hieronder twee krachtige stappen die je kunnen helpen om je innerlijke rust terug te vinden.
Stap 1: Contact maken met je lichaam
Zoals je eerder hebt gelezen, is het maken van contact met je lichaam essentieel om innerlijke rust te vinden. Maar hoe pak je dat aan?
Er zijn verschillende manieren om verbinding te maken met je lichaam. Meditatie en (yin) yoga zijn bijvoorbeeld effectieve methoden om je aandacht naar je lichaam te brengen. Ook simpelweg even stil zitten of staan kan al helpen om opnieuw in contact te komen met wat je voelt.
Op zulke momenten is het waardevol om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Waar in mijn lichaam voel ik de onrust?
- Wat kan ik doen om dit deel van mijn lichaam tot rust te brengen en te koesteren?
Probeer de antwoorden op deze vragen niet te bedenken in je hoofd, maar richt je op wat je lichaam je vertelt. Het kan behulpzaam zijn om je aandacht door je lichaam te laten gaan – van je tenen tot je hoofd – en zonder oordeel op te merken wat er voelbaar is.
Door je bewust te worden van de signalen van je lichaam, creëer je ruimte om emoties te voelen en te erkennen. Dit bewustzijn vormt een belangrijke stap in het vinden van innerlijke rust.
Stap 2: Zorg voor dit gebied in je lichaam
Misschien is het je gelukt om in stap 1 contact te maken met je lichaam. De volgende uitdaging is om aanwezig te blijven bij dat gevoel.
Vaak zie ik dat mensen zichzelf hier niet de tijd voor gunnen, omdat de ‘to-do’ lijstjes eindeloos lijken. Maar juist met aandacht aanwezig zijn bij wat je voelt, is een vorm van zelfzorg en een uiting van waardering voor jezelf.
Om je te helpen bij het blijven verbinden met je gevoel, deel ik hieronder twee krachtige manieren om met aandacht aanwezig te blijven in dit proces.
1. Herken de plek van (on)rust in je lichaam
De eerste stap naar innerlijke rust is het ontdekken van de plek in je lichaam waar je je het meest verbonden voelt. Voor mij is dat mijn hartstreek. Regelmatig breng ik mijn aandacht naar mijn hart door even stil te staan en te voelen wat daar speelt. Soms leg ik mijn hand op mijn borst om die verbinding nog sterker te maken. Vroeger voelde ik daar vaak hartkloppingen en spanning, maar tegenwoordig ervaar ik vooral rust en ruimte.
Waar in jouw lichaam voel jij je het eerst geraakt? Door bewust aandacht te schenken aan die specifieke plek kun je een diep gevoel van rust en stabiliteit ontdekken. Het begint met luisteren naar je lichaam en vertrouwen op wat je voelt.
2. Bewuste ademhaling om te ontspannen
Wanneer je je onrustig voelt, is het belangrijk om liefdevolle aandacht te richten op het gebied in je lichaam waar je spanning ervaart. Dit kun je eenvoudig doen door een moment te nemen om rustig in en uit te ademen.
Stel je voor dat je met elke inademing kalmerende, zachte energie in je lichaam brengt. Bij elke uitademing laat je los wat je niet meer nodig hebt. Deze eenvoudige oefening is een krachtige en prachtige manier om rust in jezelf te vinden.
Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, zul je merken dat emoties gemakkelijker door je heen kunnen stromen. Bovendien ga je steeds meer kalmte en balans ervaren in je dagelijkse leven. Ademhalingsoefeningen helpen de intensiteit van emoties te verminderen, waardoor er als vanzelf ruimte ontstaat voor meer rust en helderheid.
Met deze methode leer je vertrouwen op jezelf en ontwikkel je het vermogen om op een constructieve en gezonde manier met je emoties om te gaan. Het is een waardevolle stap richting meer innerlijke stabiliteit en veerkracht.
Ik wens je rust, vrede en liefde toe in de roerige tijd waar je mogelijk doorheen gaat. En vergeet niet: je bent flexibeler dan je denkt.
Crisis als drempelervaring
Wil je meer ondersteuning tijdens een rumoerige periode? Mieke Lannoey laat in 'Crisis als drempelervaring' zien dat elke persoonlijke crisis een drempelervaring kan betekenen op de moderne inwijdingsweg.
Lees verder:
- Omgaan met een pijnlijke ervaring of crisis volgens de Chinese geneeskunde
- Sta je voor een grote verandering in je leven? Wees voorbereid op de test van de drempelwachter!
- Komt het nog goed met de wereld? Wijsheid om roerige tijden door te komen
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.