Hooggevoeligheid

Vind een baan die past bij je hoogsensitieve kwaliteiten

Door Lusanne Hogeweg
Vind een baan die past bij je hoogsensitieve kwaliteiten

Veel mensen weten niet dat ze hoogsensitief zijn en dat ze over kwaliteiten beschikken met een meerwaarde voor werkgevers. Zo kenmerken hoogsensitieve personen zich door hun streven naar harmonie en voelen ze aan wat er nodig is. Daarin schuilt hun kracht om te verbinden en te vernieuwen. Ben jij misschien hooggevoelig? Deze zelfkennis kan je helpen om een passende nieuwe baan te vinden.

Je hoogsensitieve kwaliteiten kennen

Uit onderzoek van psychologe Elaine Aron is gebleken dat 20% van de mensen hoogsensitief of hooggevoelig is. Vaak weten mensen niet dat ze hoogsensitief zijn en daardoor beseffen ze ook niet dat bepaald werk of arbeidsomstandigheden beter bij hen passen dan anderen. Dit kan leiden tot onzekerheid, conflicten, ziekte of ontslag. Dat is jammer én onnodig. Want met de juiste zelfkennis kan werken weer leuk worden en kun je met jouw kwaliteiten veel bijdragen in een organisatie.

Gevoelig zenuwstelsel

Als hoogsensitief persoon heb je een groot inlevingsvermogen. Je bent loyaal en voelt je verantwoordelijk. Ook ben je een doorzetter en heb je een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Hoogsensitieve personen hebben dus prima eigenschappen, maar dat hebben ze meestal zelf niet in de gaten. Daardoor kunnen ze hun mogelijkheden niet tot volle wasdom brengen.

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of stoornis. Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel waardoor ze dingen sneller opmerken, maar ook intense prikkels sneller als pijnlijk of lastig ervaren. Zo kan werken in een drukke of lawaaiige omgeving voor hen een grote uitdaging zijn.

Extra opmerkingsgave: een kenmerk van hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen beschikken ook over een ontvankelijkheid voor signalen die je niet opmerkt met je gewone zintuigen. Zoals een negatieve sfeer of emoties van anderen, dingen die niet worden gezegd en onderhuidse spanningen.

Ze nemen derhalve dingen waar die anderen vaak niet opmerken. Ze hebben de neiging om dan aan zichzelf te twijfelen. Wat nodig is, is dat ze leren te vertrouwen op hun gevoel en intuïtie. Vaak constateren ze namelijk achteraf dat ze een bepaalde situatie goed hadden aangevoeld.

Je valkuilen in de gaten hebben

In elke kwaliteit kun je te ver doorslaan. Dit gebeurt meestal onbewust. Zolang je niet weet dat je de neiging hebt om je verantwoordelijk te voelen voor de sfeer op de werkvloer, kun je ongemerkt veel energie verliezen als er conflicten zijn. Je kunt denken dat het aan jou ligt en besluiten niets te zeggen.

Als je leert om je alleen verantwoordelijk te voelen voor jezelf, kun je vanuit kracht dingen bespreekbaar maken en bijdragen aan een open sfeer waarin problemen worden opgelost. Zelfvertrouwen is van groot belang om met jouw kwaliteiten optimaal te kunnen bijdragen.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Zolang je denkt dat je zwak bent, leidt je onzekerheid ertoe dat je je niet van je sterkste kant laat zien. Zo hebben hoogsensitieve personen meer tijd nodig om indrukken en impulsen die via de zintuigen binnenkomen diepgaand te kunnen verwerken. Hoe ga je daarmee om? Het kan jou helpen om te vragen om bedenktijd voordat je reageert op een voorstel.

Als je daarnaast beseft dat bedachtzaamheid een kwaliteit is, en geen zwakte, kun je een stabiliserend effect hebben in een organisatie. Omdat je je niet laat opjagen, kun je mede zorg dragen voor weloverwogen beslissingen.

Wees van toegevoegde waarde met jouw hoogsensitieve kwaliteiten

Het is dus van belang om te weten of je hooggevoelig bent. Beseffen wat jouw specifieke kwaliteiten zijn, geeft zelfvertrouwen bij het solliciteren en helpt om een passende baan te vinden. Eenmaal op je plek, kun je vervolgens veel bijdragen aan de bedrijfscultuur. Het is ook nodig om je valkuilen te kennen en je grenzen te leren bewaken.

In deze tijd, met de hoge werkdruk en veelheid aan informatie, kun je makkelijk overspoeld raken. Om overspannenheid of burn-out te voorkomen is het nodig om te leren voelen wat je echt aankunt of wilt. En te leren je grenzen aan te geven en op tijd gas terug te nemen. Dan kun je zelf in balans blijven en van grote waarde zijn voor een werkgever.

© Lusanne Hogeweg, mei 2019

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Lusanne Hogeweg
Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg schrijft over hooggevoeligheid, burn-out en je missie leven. Ze is auteur van de boeken "De belofte van burn-out' en 'Van voldoen naar voldoening'. Ze heeft een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?