Vrouwbewustzijn, endometriose en de spirituele betekenis uit de numerologie (7 en 13)
Door redacteurWat hebben endometriose, het getal 7 en 13 en vrouwbewustzijn met elkaar te maken? In dit artikel komen deze onderwerpen op een vloeiende manier samen waardoor je achter de spirituele, diepe betekenis komt. Heidi Lobato beschrijft prachtig en laat je beseffen hoe magisch getallen zijn. Verder opent dit artikel je ogen en laat het je zien hoe speciaal het is om vrouw te zijn.
Wat mij betreft is dertien het heilige vrouwengetal, dat verwijst naar de dertien cycli van een vrouw in een jaar.
Toen ik wakker werd, was alles aan mij veranderd. Innerlijk. Want aan mijn buitenkant zag je niets. Je ziet sowieso niets aan vrouwen met dezelfde aandoening die ik heb. Zij ligt versluierd, diep in ons binnenste, laat zich moeilijk zien en laat zich moeilijk kennen. Ongeneeslijk, maar niet dodelijk. Mysterieus en gehuld in een pijnlijke stilte. Maakt onbekend haar onbemind? Het lijkt er wel op, want er zijn best veel vrouwen op de wereld die deze aandoening hebben. Eén op de tien. Dat zijn anno 2019 ongeveer tweehonderd miljoen vrouwen en dat is veel. Veel te veel als je het mij vraagt en het meest schrijnende is dat je er zelden iets over hoort. Endometriose. Het is stil. Chronisch stil. Gek toch?
Ik voelde dat ik die stilte wilde doorbreken, moest doorbreken. Want het is helemaal geen zeldzame aandoening en ook geen nieuwe ziekte. Al eeuwen komen vrouwen met hun gekmakende buikpijnen bij hun dokters, al kon je dat alleen doen als je van zeer goede huize kwam. Je liep een groot risico vooral voor gek verklaard te worden en in het gesticht te belanden.
Vrouwen waren niet gek, dokters, maar werden wel gek van de pijn en dat is in de 21ste eeuw nog niet erg veranderd. Waarom negeren we de pijn van vrouwen toch? Is dat omdat de veelal mannelijke dokters deze pijnen niet kunnen voelen en zich daarom van de ernst geen voorstelling kunnen maken? Of omdat we geneigd zijn om vrouwen überhaupt niet zo heel erg serieus te nemen, een geconditioneerd denken waar we maar moeilijk van af kunnen komen. Ook wij vrouwen niet.
Negatief gedachtepatroon: de ontkenning van ons wezen
In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekte ik door Louise Hay dat het mogelijke negatieve gedachtepatroon van vrouwenaandoeningen als endometriose de ontkenning van ons wezen, het afwijzen van vrouwelijkheid, het afwijzen van het vrouwelijke principe kon zijn. Kunnen onze gedachten ons zo ziek maken of hebben we hier te maken met een collectief negeren van dit bewustzijn? Ik voelde al wel dat ik dit verhaal niet zuiver medisch, fysiek wilde vertellen, want ik wilde mijn medezusters ook handvatten geven om niet per se ten strijde te trekken tegen deze aandoening. Dat mogen onze dokters uiteraard wel doen. Maar hoe prikkel je de dokter? Of misschien moeten we het Ministerie van Volksgezondheid prikkelen voor meer middelen, breder onderzoek, meer multidisciplinaire mogelijkheden, want heel eerlijk, dat zouden onze dokters ook graag willen. We zitten samen in deze impasse.
Lees alles over fysieke symptomen van negatieve gedachtepatronen in Je kunt je leven helen van Louise Hay
De spirituele betekenis van endometriose volgens numerologie
Als er een formule zou bestaan voor endometriose, welke getallen zouden daar dan in staan en zou deze vervolgens op te lossen zijn? De Griekse wiskundige en wijsgeer Pythagoras (zesde eeuw v.Chr.) leerde ons dat alles in de wereld uit trillingen bestaat, die weer vastgelegd kunnen worden in getallen. Elk met hun eigen symboliek. De getallen kunnen verwijzen naar kleuren, of geuren, of muziek, de omwentelingen van de planeten, de ritmes van dag en nacht: werkelijk alles heeft een getal. Pythagoras kwam mede door deze ontdekkingen tot briljante inzichten. Van hem leerden we dat cijfers weliswaar hoeveelheden aangeven, maar getallen vertegenwoordigen kwaliteiten.
Het getal is de essentie van alle dingen
– Pythagoras
Volgens Pythagoras was het getal het fundament van het universum en de wereld was opgebouwd uit de macht van het getal, dat voor hem alles wat mooi, ordelijk, correct en harmonisch was. Volgens numerologen zijn de dag en het tijdstip van onze geboorte geen toeval en zeer bepalend of we in onze levenslessen of levensopdracht zullen slagen. Dat is afhankelijk van de trillingen en vibraties rond onze geboortedag. We gebruiken numerologie ook als methode om ons karakter te analyseren op basis van ons geboortegetal of onze naam. Maar zelfs ons huisnummer kan bepalend zijn voor ons geluk op dat adres. Het is vooral de kwaliteit, de symboliek van een getal dat me fascineert. Soms verbazingwekkend treffend. En hoe meer je de symboliek van de getallen gaat zien en begrijpen, hoe meer waar de zienswijze van Pythagoras wordt. Elk getal draagt zijn eigen volmaaktheid en wijst ons in zekere zin de weg naar een hoger bewustzijn.
Symboliek van getallen: nummer 13 als heilig vrouwengetal
Overigens kan de symboliek van een getal ook weer anders zijn in verschillende culturen. Zo wordt het getal dertien als ongeluks-, heksengetal of taboegetal ervaren en daarom hebben hotels vaak geen kamer 13 of 13e etage. In Japan is vrijdag de dertiende weer een geluksgetal. Maar vier klinkt bijvoorbeeld in verschillende Aziatische talen zoals Japans, Chinees, Koreaans en Vietnamees als ‘si’ of ‘shi,’ wat ‘dood’ betekent en daarom laten zij weer een vierde of veertiende etage weg.
Wat mij betreft is dertien het heilige vrouwengetal, dat verwijst naar de dertien cycli van een vrouw in een jaar. Vrijdag was de dag van de Noord-Europese Freya, de godin van de vruchtbaarheid, genot, de liefde en de wellust. Vrijdag de 13e was ooit zelfs een feestdag. De combinatie vrijdag en dertien kreeg in de patriarchale zonneculturen prompt een slechte naam. Ooit waren er dertien dierenriemtekens; ik vermoed toen de maankalender nog werd gebruikt die dertien maanden had. Het dertiende teken zou Lilith de slangenbewaarster/-draagster zijn geweest.
Lees ook: De spirituele betekenis van vrijdag de 13e: vrouwelijke energie en de maancyclus
Het getal van endometriose: zeven
Als we het getal bij endometriose opzoeken, komen we in het Nederlands op het getal ZEVEN, het magische getal dat we heel vaak tegenkomen. Een week heeft zeven dagen, de regenboog heeft zeven kleuren, zeven plagen in de Bijbel, zeven hoofdzonden, in de zevende hemel zijn, en ga zo maar door. De zeven is ook het symbool van het ritme van het universum: de aarde loopt zeven keer om voordat het leven zich vernieuwt. De zeven is ook een priemgetal, want alleen deelbaar door 1 en zichzelf en staat daarom voor maagdelijkheid.
In de Bijbel betekent het heel veel, overvloed en het wordt als het heilige getal gezien, omdat het de goddelijke DRIE met de aardse VIER verbindt, God en de wereld. Prachtig toch?
De karmische les van de zeven heeft alles te maken met het loslaten van onze aangeprate angsten en ons opnieuw bewust te worden van onze eigen oorspronkelijke wilde natuur. En deze niet langer af te wijzen. Als je het zo bekijkt, heeft Louise Hay gelijk met de duiding van het negatieve gedachtepatroon bij endometriose.
En het is grappig als we naar het beroemde symbool kijken dat gebruikt werd door de pythagoreeërs, wat veel weg heeft van een baarmoeder. Het staat symbool voor de macht van de keuze: in het midden wordt de levensweg gesymboliseerd en men kan op de kruising rechtsaf slaan voor Goddelijke wijsheid of linksaf naar aardse wijsheid. Aan ons de keuze.
Geschreven door Heidi Lobato
Hysterikos, de verstikking van de baarmoeder
Wil jij verder de connecties en getallen induiken met Heidi Lobato? In Hysterikos verweeft ze haar persoonlijke ervaring met endometriose met een beschouwing van de spirituele betekenis van endometriose, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Een must-read voor iedereen, omdat deze chronische stilte zo maatschappelijk is ontstaan.
Lees verder:
Donkere maan: heel de wonden van je ziel met de Donkere Godin
Leven met endometriose: een onbegrepen aandoening
Endometriose: met de juiste voeding kun je meer doen dan je denkt
Voel jij een verstikkend gewicht van zelfoordeel en twijfel? Volg de weg van de Krijgergodin
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.