Psychologie

Waarom emotionele bagage en oude pijn ervoor zorgen dat je geen ‘nee’ kunt zeggen

Door Gastauteur
Waarom emotionele bagage en oude pijn ervoor zorgen dat je geen ‘nee’ kunt zeggen

Een afspraak waar je niet heen wilt, een taak die je liever niet wil uitvoeren of een gesprek waar je niet prettig bij voelt. Veel mensen vinden het moeilijk om duidelijk grenzen aan te geven en ‘nee’ zeggen en zitten vervolgens met de gevolgen opgescheept. Natalie Lue legt in dit artikel uit waarom emotionele bagage en oude pijn ervoor zorgen dat jij geen ‘nee’ kunt zeggen.

De enige reden dat we geen nee zeggen, of dat we ja zeggen maar eigenlijk nee willen zeggen, is dat we een bepaalde emotionele bagage hebben, onverwerkte pijn, verliezen, oordelen en misverstanden uit het verleden die we met ons meedragen.

Waarom ‘nee’ zeggen soms zo moeilijk is

Als je nee zeggen vermijdt, of als je bang bent voor de gevolgen als je je grenzen stelt, ben je automatisch een people-pleaser. Dan zul je altijd verschillende varianten van dezelfde frustraties, pijn en problemen blijven ervaren en ze ten onrechte toeschrijven aan de gedachte dat je anderen niet genoeg behaagt.

De enige reden dat we geen nee zeggen, of dat we ja zeggen maar eigenlijk nee willen zeggen, is dat we een bepaalde emotionele bagage hebben, onverwerkte pijn, verliezen, oordelen en misverstanden uit het verleden die we met ons meedragen. We kunnen het ‘aardig zijn’ noemen of een ‘goed mens zijn’, of beweren dat we anderen ‘niet willen
kwetsen’ of ‘niet gekwetst willen worden’ of wat dan ook, maar dat zijn allemaal andere manieren om te zeggen dat er in het verleden iets is gebeurd, en dat je dat wel of niet leuk vond of dat je het wel of niet leuk vond hoe je je daardoor voelde. Dus heb je een verhaal en gewoonte bedacht die bepalen hoe je in soortgelijke situaties of in het bijzijn van soortgelijke mensen reageert, evenals wie je denkt te moeten zijn. En dat heb je steeds opnieuw herhaald.

Waarom pleasen juist emotionele bagage creëert

Alle mensen hebben emotionele bagage, dus dat maakt niemand raar, verkeerd of anders. Maar hoeveel bagage we met ons meedragen en het effect dat dit op ons heeft weerspiegelt onze bereidheid om emotionele pijn en problemen te verwerken.

Dit wordt geblokkeerd door het altijd maar willen behagen van andere mensen, want met onze kinderlijke gedachten en ons kinderlijk gedrag, ons verplichtingsgevoel, schuldgevoel en onze wrokgevoelens, en met de rollen die we in onze relaties spelen, zoals de over- of onderpresteerder, de vredeshandhaver of de onmisbare buitensporig gevende helper die zelf geen behoeften heeft, zetten we een masker op dat ons van onszelf en anderen verwijdert.

Ironisch genoeg versterkt people-pleasing juist de emotionele pijn en moeilijkheden die we proberen te vermijden of op te lossen.

Zo kun je ‘nee’ zeggen zonder het woord te gebruiken

Ik heb er de energie niet voor.
Ik kan er vandaag niets meer bij hebben.
Ik ben niet beschikbaar.
Ik heb geen tijd.
Ik heb al plannen.
Ik heb meer tijd nodig.
[Zumba/het drinken van alcohol/triootjes] is niet echt mijn ding, maar bedankt voor de uitnodiging!
Dat gaat voor mij niet werken./Dat werkt niet voor mij.
Dank je wel dat je aan me denkt, maar ik zal er niet bij kunnen zijn/het lukt me niet om dat te doen.
Dank je wel dat je het vraagt, maar ik doe nooit [vul in wat je wordt gevraagd] als [vul in wat je doet, bijvoorbeeld: ‘Dank je wel dat je het vraagt, maar ik doe nooit aan werkevenementen mee als de kinderen vakantie hebben.’]
Dit werkt wel voor mij.
Ik kan je wel vertellen wat ik wel kan doen…
Ik ben al bezig met [taak/project] waar ik nog X minuten/uren/dagen/weken voor nodig hebt. Wil je dat ik daarmee doorga of het even opzij zet voor [de nieuwe taak/het nieuwe project]?

Wat gebeurt er wanneer je ‘nee’ zegt?

Merk op:

• Wanneer je nee zegt en dat gewoon oké is en er niets ‘ergs’ gebeurt.
• In welke situaties je de behoefte voelt om een verhaal te verzinnen om te rechtvaardigen dat je nee hebt gezegd.
• In welke situaties je nee zegt, maar vervolgens de drang voelt om alsnog ja te zeggen zodat je niet met de spanning hoeft om te gaan.
• In welke situaties je je schaamt omdat je nee hebt gezegd.
• In welke situaties je je opgelucht voelt.
• Wie het bijna als vanzelfsprekend zag dat je ja zou zeggen en of hij of zij boos op je was omdat je nee zei.
• In welke situaties je je zorgen maakt en waarover je je zorgen maakt.

Bron: Het plezier van ‘nee’ zeggen

Het plezier van nee zeggen

Het plezier van nee zeggen

Zeg jij ook weleens ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen? Dan is dit boek voor jou. Natalie Lue helpt je aan de hand van zes stappen om gezonde grenzen te stellen, te luisteren naar je eigen behoeften en dichter bij je authentieke zelf te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?