Geen burn-out maar wel chronisch uitgeput: dit zijn de 3 kenmerken van een burn-on
Door Mieke LannoeyEen burn-out: de meeste mensen hebben het zelf meegemaakt of kennen wel iemand die een burn-out heeft (gehad). We proberen er daarom alles aan te doen om een burn-out te voorkomen, maar juist dát kan leiden tot een burn-on. Burn-out expert Mieke Lannoey, auteur van onder andere Burn-on, vertelt je er in dit artikel meer over.
Erkend probleem
Toen ik – ondertussen meer dan 8 jaar geleden – een burn-out kreeg, werd ik daar compleet door verrast. Burn-out was toen nog helemaal niet zo bekend en ik kende eigenlijk niemand die er reeds mee te maken had gehad. Ik had dus totaal geen idee dat ik mij in de gevarenzone bevond tot ik crashte, waarop een lange herstelperiode volgde.
Intussen is burn-out een maatschappelijk erkend probleem en zijn mensen zich bewuster geworden van de risico’s. Bijna iedereen kent wel iemand die een burn-out heeft doorgemaakt, waardoor je zo van dichtbij hebt kunnen ervaren wat voor impact dit heeft op iemands leven. Hierdoor zijn we veel alerter geworden op de alarmsignalen.
Enerzijds is dit natuurlijk toe te juichen (hoewel er pas echt gejuicht mag worden als het aantal burn-outs ook daadwerkelijk daalt, wat nog steeds niet het geval is, integendeel), anderzijds brengt de neiging om koste wat het kost een burn-out te vermijden een nieuw gevaar met zich mee. Meer en meer mensen sturen zo onbewust in de richting van een burn-on.
Redenen om een burn-out te voorkomen
Uiteraard zijn er genoeg redenen om een burn-out te willen voorkomen. Het betekent een aanslag op je gezondheid en levenskracht en het heeft een serieuze financiële impact. Er ligt nog steeds een veel groter taboe op mentale en psychische problemen dan op lichamelijke klachten. Je relaties komen erdoor onder druk te staan. Het kan je je baan kosten, enzovoort.
Daarnaast dwingt een burn-out je ook om de confrontatie met jezelf aan te gaan en aan zelfreflectie te doen, wat voor velen buiten hun comfortzone ligt. Een burn-out vraagt vaak om verandering en het onbekende tegemoet treden, terwijl het veel gemakkelijker en veiliger is om alles bij het oude te laten. Kortom, het is logisch om geen (nieuwe) burn-out te willen.
Verschuiving van burn-out naar burn-on
Het kunnen blijven volhouden, ondanks alle vermoeidheid en stress, wordt in deze tijd echter bijna als een prestatie op zich gezien. En daar loopt het grondig fout. Want als het leven zelf als een baan op zich voelt, dan is je kwaliteit van leven erg ver te zoeken. Een aantal kenmerken van burn-on zijn:
- Als er evenveel to do’s in je loopbaan als in je privéleven zijn;
- Als je steeds meer vervreemd van jezelf raakt, terwijl je strak georganiseerd alle ballen in de lucht houdt;
- Als je op automatische piloot door het leven snelt om maar niet te hoeven voelen hoe leeg en onvervuld je je in werkelijkheid voelt.
Evolutionaire veranderingen
Dat we niet meer goed weten hoe we kwalitatief moeten leven is op zich niet zo vreemd. Op relatief korte tijd zijn er heel veel dingen veranderd. Denk maar aan de digitalisering, die niet alleen voor overstimulatie van ons brein zorgt maar ook dat we onszelf constant met anderen kunnen vergelijken dankzij social media. Aan de individualisatie die ervoor zorgt dat we niet meer ingebed zijn in een groter verband, wat ons alert maakt en kwetsbaar doet voelen omdat leven in stamverband onze veiligheid waarborgde. En aan de zelfhulpindustrie die ons het ultieme geluk doet najagen (dat zich telkens nét om de hoek bevindt), want het leven is immers maakbaar. Ons samen-leven is veranderd in apart-functioneren.
Weer leren leven
Conclusie: er is veel meer nodig dan enkel uit een burn-out blijven om een voldoeninggevend leven te leiden. We moeten onszelf weer leren hoe te leven, door de essentie te achterhalen en voorop te stellen! Zo worden burn-outs en burn-ons vanzelf overbodig! Het leven is immers niet bedoeld om constant moe en gestrest te zijn.
Burn-on
Herken jij je in de beschrijving van burn-on? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.
Lees verder:
Burn-out: waarom het de bondgenoot van je zielspad kan zijn
Je burn-out aanvaarden, hoe doe je dat?
Dit is waarom een burn-out niet altijd door werkstress ontstaat, maar door emotionele stress
Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.