Burn-out

Waarom je na een burn-out vatbaarder bent voor een burn-on

Door Mieke Lannoey
Waarom je na een burn-out vatbaarder bent voor een burn-on

Wist je dat een burn-out vaak ongemerkt overgaat in een burn-on? In dit artikel schrijft burn-out expert Mieke Lannoey de 4 redenen waarom. “Bijna iedereen die ik ken die ooit een stevige burn-out heeft gehad, blijft er regelmatig opnieuw tegenaan lopen.”

De patronen die ervoor zorgden dat ze in een burn-out terechtkwamen sluimeren onbewust na.

Tijdelijke oplossingen

Bijna iedereen die ik ken die ooit een stevige burn-out heeft gehad, blijft er regelmatig opnieuw tegenaan lopen. Dankzij het zelfbewustzijn dat ze intussen hebben verworven, weten ze een nieuwe burn-out doorgaans echter net op tijd te voorkomen.

Ze annuleren wat afspraken in hun agenda, voorzien in wat extra slaap- en rustmomenten, slikken wat supplementen, plannen een afspraak in bij de therapeut, doen kritisch aan zelfreflectie, laten zich masseren… en ze zijn weer opgelapt. Voor nu. Tot ze opnieuw op hun tandvlees lopen.

Sommigen hebben zelfs het gevoel dat ze nooit echt ‘uit’ de burn-out zijn geweest, ze hebben er gewoonweg mee leren leven. Ze zijn allang blij dat ze weer kunnen functioneren.

Beide voorbeelden lijken verdacht veel op het burn-onsyndroom, niet?

Waarom je na een burn-out vatbaarder bent voor een burn-on

Dat mensen na een burn-out vatbaar zijn voor een burn-on heeft met verschillende factoren te maken.

1. Aangetast zenuwstelsel

Ten eerste is er natuurlijk de verhoogde stressgevoeligheid en de verminderde veerkracht van het zenuwstelsel.

2. Ongezonde patronen sluimeren nog onbewust

Ten tweede zijn de patronen die ervoor zorgden dat ze in een burn-out terechtkwamen, patronen die voortvloeien uit de behoefte aan erkenning, de angst voor afwijzing, het gevoel niet goed genoeg te zijn enzovoort, onbewust nog aan het sluimeren. Ze hebben zich meestal naar een ander levensterrein weten te verschuiven.

3. Burn-out wordt geromantiseerd

Ten derde wordt een burn-out te vaak geromantiseerd. Je leest en hoort haast uitsluitend over de succesverhalen, de dankbaarheid, de transformatie. Maar er is ook een erg onromantische kant aan burn-out. De kant van de chaos, de rouw, het verdriet, de verwoestende en ontwrichtende impact op je leven, de relatieproblemen, de eenzaamheid, de onzekerheid, de angst voor terugval, het gemis van je oude zelf, de uitzichtloosheid, het niet meer weten wie je bent, de onmacht, het gevoel van falen…

Bewijsdrang

Wanneer je met een burn-out zit en alleen maar de successen transformatieverhalen hoort, kan dat behoorlijk wat druk op je leggen. Het kan juist voor extra bewijsdrang zorgen. Je moet er beter uitkomen en liefst zo snel mogelijk. Vervolgens ga je hard werken aan jezelf. Met het verlangen naar een spectaculaire transformatie onder je arm, begin je aan een eindeloze reeks van zelfverbeteringsprojecten. Na verloop van tijd wordt de oplossing die je zocht voor je burn-out echter de oorzaak van je burn-on.

4. Een eigen bedrijf als verborgen stressfactor

De trend om na je burn-out voor het eigen ondernemerschap te kiezen is de vierde en laatste factor die ik aanhaal. Veel mensen hebben tijdens hun burn-out het gevoel dat ze niet meer voor een baas kunnen en/of willen werken en besluiten daarop om hun eigen baas te worden.

Hoewel zelfstandig worden in theorie als de ultieme vrijheid klinkt, is vrijheid in de praktijk doorgaans ver te zoeken. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het opzetten en onderhouden van een eigen zaak alles-consumerend is en zowel emotioneel als mentaal erg veel stress en energie kost. Het vraagt het uiterste van jezelf.

Als ondernemer is je werk immers nooit klaar, waardoor het erg moeilijk wordt om uit te schakelen. Daarnaast blijk jijzelf vaak de strengste en minst relaxte baas te zijn waar je ooit onder gewerkt hebt.

Ik verschiet er dan ook niet van dat uit onderzoek is gebleken dat ondernemers meer risico op geestelijke gezondheidsproblemen en armoede lopen.

Maar, en zo komen we bij de laatste link tussen burn-out en burn-on, niet alleen solo-ondernemers zijn slechte bazen voor zichzelf, ook binnen bedrijven zijn er leidinggevenden die, vanuit een behoefte aan controle, zoveel naar zichzelf toetrekken, dat hun teamleden erdoor in een burn- of bore-out kunnen belanden.

Dit is een fragment uit: Burn-on geschreven door Mieke Lannoey

Burn-on

Burn-on

Herken jij je in de beschrijving van burn-on? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey over burn-on:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reactie
  1. Caroline Rogè 20 april 2023 - 23:41
    Reply

    Dit boek zal ik bestellen Ik heb een burn out gehad maar ik ondervind dat er iets weg is ik ben de zelfde persoon niet meer in mijn lichaam is er iets droevig ik ben moe en dat is wel 5 jaar geleden soms versta ik de mensen niet waarom zij lachen want ik vind dat niet leuk vriendelijke groeten caroline

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?