Liefde & Relaties

Waarom je vorige partner vergeven? De gevolgen van vasthouden aan wrok

Door Miranda Mendes
Waarom je vorige partner vergeven? De gevolgen van vasthouden aan wrok

“Mijn ex vergeven? Nee, daar kan ik echt niet aan beginnen. Dat is een stap te ver voor mij.” Herken je je daarin? Na het lezen van dit artikel van Miranda Mendez weet je welke stappen je kunt nemen om te beginnen met het loslaten van wrok en boosheid.

Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf.

Het is interessant om stil te staan bij de gevolgen van niet kunnen vergeven. Onvermogen om te vergeven zorgt ervoor dat boosheid, wrok en frustratie blijven vastzitten in ons fysieke, spirituele en emotionele lichaam. Dit belemmert ons geluk en vormt een blokkade voor ons levensgeluk.

Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Ben jij eraan toe om de boosheid naar de ander voorgoed los te laten en lichter te gaan leven? Wil je weten hoe je kunt vergeven? Dan nodig ik je van harte uit om lekker te gaan zitten en dit artikel op je gemak door te lezen.

De relatie is over…wat nu?

Het begint vaak als een mooi sprookje. De glimlach van je nieuwe liefde zorgt voor vlinders in je buik en je koestert de hoop dat dit gevoel levenslang blijft. Helaas stranden liefdesrelaties regelmatig en wat ooit zo mooi begon, is voorbij. Het einde van een liefdesrelatie gaat gepaard met pijn, verdriet, verwarring, onzekerheid, boosheid en eenzaamheid die elkaar afwisselen.

Je bevindt je in een rouwproces dat tijd nodig heeft. Tijdens dit proces komen gevoelens van boosheid en wrok naar de oppervlakte. Misschien word je overweldigd door een orkaan van emoties en vraag je je af: Vergeven, hoe doe je dat in hemelsnaam? Lees dan rustig verder, ik geef je zo dadelijk twee praktische tips.

Voorbeeld uit mijn praktijk:

“De woede en boosheid zitten me zo in de weg. Ik begrijp gewoon niet waarom hij dit heeft gedaan. Waarom heeft hij niet voor mij gevochten? Ik kan het maar niet loslaten en het maakt me zo boos. Het is onbegrijpelijk en ik blijf maar zoeken naar antwoorden die nooit zullen komen. Constant herhaal ik de pijnlijke situaties in mijn gedachten, en iedere keer roepen ze weer boze gevoelens op. Ik wil hiervan loskomen, want het staat me zo in de weg.

Het kost me zoveel energie dat ik niet meer van het leven kan genieten. Het voelt alsof het me van binnen opvreet.”

Het begrip ‘wrok’ nader uitgelegd

Te lang vasthouden aan wrok houd je gevangen in pijn

Wat is wrok eigenlijk? Wrok gaat over afgunst, afkeer, bitterheid en grief. Als we gekwetst worden dan kan wrok en boosheid een reactie daarop zijn. Het is heel begrijpelijk dat je deze gevoelens voelt. Je gevoelens mogen er dan ook helemaal zijn. Maar let wel op, te lang vasthouden aan wrok houd je gevangen en staat je geluk in de weg. Je kunt dan niet meer volledig open staan voor het al het moois wat het leven je te bieden heeft.

De gevolgen van vasthouden aan wrok

Gun jezelf het beste en vergeef de ander zodat jouw levensplezier weer gaat stromen.

Vasthouden aan wrok, boosheid en rancune is schadelijk voor je emotionele welzijn, omdat je innerlijk op een negatieve manier bezig blijft met de persoon die jou gekwetst heeft. Daarbij zet wrok zich vast in je lichaam en uit zich in de vorm van spanningen. Je kunt wrok zien als het drinken van een beker gif die langzaam je ziel binnendringt. Dit klinkt misschien heftig, maar ik vertel dit zodat je beseft dat het vasthouden aan wrok voor de ander vooral schadelijk is voor jezelf. Gun jezelf het beste en vergeef de ander, zodat jouw levensplezier weer kan stromen.

Vergeving als uiting van kracht

Vergeving doe je dus niet voor de ander maar voor jezelf, en gelukkig heb je de ander ook niet nodig bij jouw proces van vergeving, want vergeving is een daad van liefde naar jezelf. In mijn praktijk merk ik dat vergeving soms wordt verward met zwakte, maar het tegenovergestelde is waar: vergeving is juist een uiting van kracht.

Ook wordt er weleens gedacht dat vergeving gaat over het goedkeuren van de daden van de ander, maar ook dit klopt niet. Je kunt namelijk de ander vergeven zonder goed te keuren wat diegene heeft gedaan, omdat vergeving puur gaat over het loslaten van de verwachtingen die je van de ander had. Door de ander te vergeven accepteer je dat de ander niet in staat was om aan jouw behoefte en verwachtingen te voldoen, hoe verdrietig dat ook was.

Vergeving als bevrijdende kracht

Vergeving is een bevrijdende kracht, maar voordat we verder gaan met de twee praktische stappen, wil ik je eerst de volgende vraag stellen: Ben je diep vanbinnen bereid om jezelf te bevrijden van wrok, woede en boosheid?

Probeer deze vraag zo oprecht mogelijk te beantwoorden. Laat ook je lichaam en ziel spreken bij het zoeken van het antwoord. Als je innerlijk nog niet klaar bent om je wrok los te laten, is dat ook goed. Vertrouw erop dat er vanzelf een moment komt waarop jij volledig bereid bent om je wrok los te laten en de stap naar vergeving te zetten.

Als jouw antwoord op deze vraag bevestigend is, nodig ik je van harte uit om verder te lezen. Ik geef je nu twee praktische stappen voor het loslaten van wrok.

Twee praktische stappen voor het loslaten van wrok

Stap 1: Maak een opsomming van alle verwijten richting je ex

In de eerste stap keren we naar binnen, want hier begint het proces van vergeving. Je kunt naar binnen keren door je ogen te sluiten en een paar keer diep in en uit te ademen. Meditatie kan hierbij ook behulpzaam zijn.

Zodra je in staat bent om naar binnen te keren, kom je pijn, verdriet, verwijten en woede tegen. Deze emoties zijn van jou en van niemand anders, en dat is een geruststelling. Dit betekent namelijk dat jij degene bent die er daadwerkelijk iets mee kan.

Neem een vel papier en zet de naam van de persoon die je wilt vergeven bovenaan. Maak een lijst met alles wat je te binnen schiet. Hier zijn een paar voorbeeldzinnetjes:

  • Je deed me pijn toen jij…
  • Je ging over mijn grenzen toen jij…
  • Ik ben boos op je omdat…
  • Ik voel me klein gemaakt omdat…

Ga door totdat je merkt dat er geen nieuwe dingen meer bij je opkomen. Als er niets meer bij je opkomt, kun je ervan uitgaan dat je alles hebt opgeschreven. Doe deze eerste stap in één keer achter elkaar.

Stap 2: Het omzetten van wrok naar verlangens

Nu je stap 1 hebt genomen, is het tijd voor de volgende stap, waarin we je boosheid transformeren naar je dieperliggende verlangens. Neem elk punt van je lijst die je in stap 1 hebt gemaakt en onderzoek welk verlangen van jou niet vervuld is. Welke diepe wens had je over de ander? Wat heeft die ander je niet gegeven wat je wel graag had gewild? Achter gevoelens van boosheid en wrok schuilt een wens en verlangen naar iets wat je liever had gehad.

Het is belangrijk om je bewust te worden van je diepere verlangens, want dit maakt het namelijk makkelijker om je boosheid om te zetten naar verdriet. Zodra je bij je verdriet uitkomt, ben je begonnen met het verwerkingsproces, het rouwproces dat je doormaakt bij verlies.

Ook voor deze stap mag je weer pen en papier pakken. Schrijf nu achter iedere zin die je hebt opgeschreven bij stap 1 wat je liever had gehad, je dieper liggende verlangen. Om je hierbij te helpen, heb ik hieronder een aantal voorbeeldzinnetjes gezet:

  • Ik verlangde dat…
  • Ik had liever gehad dat…
  • Je hebt me in de steek gelaten, ik had liever gehad dat jij…
  • Je bent gemeen tegen me geweest, ik had liever gehad dat…

Deze stap kan veel oproepen, dus neem na iedere zin even de tijd om rustig in- en uit te ademen.

Hoe nu verder…?

Vergeving is een delicaat proces

Het proces van vergeving is delicaat. Met deze twee stappen heb je een begin gemaakt met het proces van vergeving en het loslaten van wrok. Je hebt je diepste verlangens naar de oppervlakte gebracht en mogelijk de rouw gevoeld over wat je niet hebt gekregen en waar je zo naar verlangde. Dit heeft mogelijk al voor een last van je schouders gezorgd. Het proces van vergeving kent een vervolg na deze twee stappen.

Wil je daar meer over lezen? Dit artikel is geïnspireerd door Het boek van Vergeving van Willem Glaudemans. Hij omschrijft in zijn boek stapsgewijs het volledige proces van vergeving.

Ik wens je veel kracht, liefde en moed op jouw unieke weg van vergeving naar bevrijding.

Boek van vergeving

Boek van vergeving

Wil je verder aan de slag gaan met de wrok die je voelt? ‘Boek van vergeving’, van Willem Glaudemans is een praktische gids voor iedereen die met vergevingskwesties te maken heeft en daaraan wil werken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?