Ben jij bang om op jezelf te vertrouwen, omdat het weleens grote gevolgen voor je relatie kan hebben? Je bent niet de enige! Sheryl Paul, auteur van Nooit meer bang voor angst, krijgt voortdurend vragen over dit onderwerp. Daarom schreef ze dit bemoedigende artikel: “Hoe meer jij op jezelf leert te vertrouwen, hoe meer je op je partner, familie en het leven zelf kunt vertrouwen.”
Als je begint met het herstellen van je zelfvertrouwen en zelfliefde, zullen de barrières van zelfbescherming die voorkomen dat de liefde kan stromen verzachten en je relatie voelbaar verbeteren.
Bang om naar binnen te keren
Je kent ze wel: de ‘wat nou als-en’… Door de jaren heen heb ik honderden vragen gehad die altijd een variant zijn op dezelfde vraag:
‘Wat nou als ik op mezelf leer te vertrouwen en me dan realiseer dat ik mijn partner moet verlaten?’
‘Wat nou als ik naar binnen keer en een diepe duistere waarheid over mezelf ontdek die ik mijn hele leven ontkend heb?’
‘Wat nou als ik een cursus over zelfvertrouwen volg en een doos van Pandora open die ik niet meer dichtkrijg?’
Kortom: de voornaamste reden waarom mensen niet naar binnen durven te keren – geen dagboek bij durven te houden, niet durven te mediteren, geen connectie durven te maken met een bron van persoonlijke begeleiding en wijsheid, niet aan de slag met zichzelf willen gaan om zelfvertrouwen te ontwikkelen – is omdat ze bang zijn voor wat ze daar aan treffen.
Wat je moet weten over werken aan jezelf
Mijn eerste reactie hierop is mensen gerust te stellen: ik heb nog nooit iemand met een liefdevolle evenwichtige relatie ontmoet die er ineens voor koos de relatie te verbreken in zijn of haar zoektocht naar zelfliefde en zelfvertrouwen. Dat gebeurt niet, omdat de mensen die hun weg vinden naar mij meestal gezegend zijn met liefdevolle, eerlijke en fijne partners. Dat gebeurt niet, omdat je al weet dat je die relatie niet wilt verbreken, anders zou je niet zo bang zijn te ontdekken dat dat misschien wel is wat je wilt. Dat gebeurt niet, omdat je angst geen waarschuwing is; het is een verdedigingsmechanisme.
Ik heb ook nog nooit mensen ontmoet die de moed hadden aan zichzelf te werken en te helen, en vervolgens een diepe duistere waarheid over zichzelf ontdekten die eiste dat ze hun hele leven moesten opgeven. Dat is de Hollywood-versie van aan jezelf werken; niet de werkelijkheid.
Tekst gaat verder onder de boekentip
Boekentip: Nooit meer bang voor angst
‘Angst is op hol geslagen gevoeligheid.’ Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. Compassie voor jezelf hebben is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen hebben én helpt bij stabiele relaties. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Reis naar het onbekende
Natuurlijk zijn het begrijpelijke angsten. Is het spannend om de donkere krochten van je psyche in te duiken, alleen gewapend met een kleine zaklamp? Ja! Is het makkelijker om gewoon door te blijven lopen op het veilige pad van een niet-onderzocht leven? Zeker weten. Het is eng omdat zelfonderzoek betekent dat je reist naar het onbekende, en mensen die snel angstig zijn, zijn vooral bang voor het onbekende. Door de afwezigheid van bekende factoren bedenkt het angstige brein allerlei worstcasescenario’s, omdat aan iets vasthouden beter is dan aan helemaal niets.
Je relatie verbetert!
Als je overweegt zelfonderzoek te doen en deze vragen komen bij je op, dan is de eerste stap ze te zien voor wat ze zijn: verdedigingsmechanismen die proberen je te beschermen. Vervolgens is het nuttig om ze de waarheid te vertellen en je vast te houden aan de dingen die ik heb gezien in de 20 jaar dat ik dit werk doe, namelijk: als je begint met het herstellen van je zelfvertrouwen en zelfliefde, zullen de barrières van zelfbescherming die voorkomen dat de liefde kan stromen uiteindelijk verzachten en je relatie voelbaar verbeteren. Wanneer je de ontwikkeling doormaakt van onzekerheid naar zelfvertrouwen en je eigen essentie door liefhebbende ogen bekijkt, smelt de bril van angst die je zicht vertroebelt en zie jij je partner voor wie hij of zij werkelijk is.
Met andere woorden: op het moment dat je ervoor kiest om te stoppen met projecteren en verantwoordelijkheid neemt voor je interne reactie, brokkelen de barrières die de liefde blokkeren af en floreert de schoonheid die tussen jullie leeft.
De sleutel tot onze vrijheid
Wanneer je accepteert dat jij, en alleen jij, verantwoordelijk bent voor je eigen welzijn, des te sneller leer je waar echte liefde en echt vertrouwen om gaan.
Dus hier is de daadwerkelijke vraag: ben je klaar om verantwoordelijkheid te nemen voor je welzijn? En de hardnekkige en schadelijke overtuiging los te laten dat als je iemand anders zou zijn, ergens anders zou wonen, in een ander huis, met een andere partner, met een andere baan, een andere carrière, je geen angst of onzekerheid zou ervaren? Die illusie is aanlokkelijk, ik weet het. We zijn geneigd te geloven dat als we onze omstandigheden zouden veranderen, onze innerlijke werkelijkheid verandert en de twijfels stil vallen. Maar zo werkt het niet. Als mens is het zowel onze vloek als onze grootste rijkdom wanneer we ons realiseren dat wij zelf de sleutel tot onze vrijheid bezitten, en dat een van de belangrijkste toegangen tot deze vrijheid het herstellen van ons zelfvertrouwen is.
Vertrouwen als tegengif
Wanneer je dit accepteert – dat jij, en alleen jij, verantwoordelijk bent voor je eigen welzijn -, des te sneller leer je waar echte liefde en echt vertrouwen eigenlijk om gaan. En hoe meer je op jezelf leert te vertrouwen, hoe meer je je partner, familie en het leven zelf kunt vertrouwen. Het tegengif voor onzekerheid is vertrouwen. Aan de basis van een gebrek aan zelfvertrouwen ligt een hardnekkige behoefte om controle te houden over anderen en mogelijke uitkomsten. Deze komt voort uit de overtuiging dat als je controle hebt over hoe anderen jou zien en over de uitkomsten van al je beslissingen, je gelukkig zult zijn. Deze mindset leidt logischerwijs tot innerlijke verlamming en starheid die alle aspecten van je eigen welzijn beïnvloeden. Met andere woorden: het is lastig om mee te stromen met de rivier van het leven als je de diepte, snelheid en temperatuur van het water probeert te controleren.
Het is lastig om mee te stromen met de rivier van het leven als je de diepte, snelheid en temperatuur van het water probeert te controleren.
Boekentip: Nooit meer bang voor angst
‘Angst is op hol geslagen gevoeligheid.’ Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. Compassie voor jezelf hebben is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen hebben én helpt bij stabiele relaties. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Lees verder over zelfvertrouwen en relaties:
Last van het ‘met alle winden meewaaien’-syndroom? Zo vergroot jij je zelfvertrouwen!
5 tips om je zelfvertrouwen terug te krijgen na een giftige relatie
Heb jij verlatingsangst? Kom erachter dankzij deze checklist (dit zijn dé kenmerken)
Heb jij bindingsangst? Kom erachter dankzij deze checklist (dit zijn dé kenmerken)
Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.