Warme appelcrumble: voor bij een kop thee na een boswandeling in de herfst
Door Marjolein DubbersIk denk dat ik de herfst het fijnste seizoen van allemaal vind. Al die warme kleuren nog aan bomen en struiken, een vochtige lucht vol met zuurstof en opeens wordt het binnen weer heel erg gezellig met een kaarsje.
Herfst; het seizoen van warme laarzen, dikke truien, grote mokken thee en appel met kaneel.
Appelcrumble at ik vroeger altijd bij een vriendinnetje. Haar moeder was er verzot op. Ik vond het heerlijk, maar toen al erg zoet. Dit is mijn minder zoete variant. Laat de citroenschil niet weg. Het geeft dit gerecht een frisse ondertoon en bovendien is biologische citroenschil erg gezond. Gebruik echt Ceylon kaneel, deze is zoveel geuriger dan de goedkopere variant. Deze appelcrumble is heerlijk bij een grote mok thee ’s middags na een lange herfstwandeling.
De appel kun je natuurlijk vervangen voor ander fruit zoals peer en rode vruchten. Quinoavlokken kan je vervangen door kleine havermoutvlokken.
Wist je al dat kaneel meehelpt je bloedglucosespiegel stabiel te houden als je zoetigheid eet?
Dit heb je nodig (voor 6 pers.)
- 6 appels
- 3 eetlepels honing, vloeibaar
- de fijngeraspte schil van een biologische citroen
- twee theelepels kaneel
- een theelepel vanillepoeder
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram quinoavlokken
- 2 eetlepels pijnboompitjes, licht geroosterd
- 2 eetlepels sesamzaad, licht geroosterd
- 100 gram koude kokosolie of grasboter
- Een flinke draai Keltisch zeezout
Zo maak je het
Verwarm de over tot 180 graden. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Vermeng ze goed met de 3 eetlepels honing, de citroenrasp, kaneel en vanillepoeder. Doe ze over in een ovenschaal. Snijd de koude kokosolie of boter in kleine stukjes en vermeng het met de amandelmeel, quinoavlokken en pitjes. Het moet er een beetje kruimelig uitzien. Verdeel dit over de appels en zet de schaal 20 minuten in de oven tot de appels zacht zijn en de crumble lichtbruin is geworden. Heerlijk met een lepel opgeklopte kokosroom.
Eet meer energie
Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om zo een vrolijk en vitaal leven te leiden.
Lees ook deze artikelen:
- Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel
- Goed voor je weerstand: 10 groentesoorten boordevol vitamine C
- Recept: verwarmende pompoen-gembersoep (met ontstekingsremmende eigenschappen)
De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.