Eigenlijk gaat elk medium consult dat ik in mijn praktijk geef over de liefde. Daarom is mediumschap ook zo’n prachtig vak. De band tussen jou en degene van wie je hield, blijft altijd bestaan. En dat niet alleen, ook de ziel en de herinneringen van de persoon die je mist, blijven bestaan. Het is alleen minder merkbaar voor de meeste mensen.
Verbonden door liefde
Toch is een derde van de mensen bang voor de dood, volgens onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. In de huidige maatschappij lijkt dat meer dan ooit zo te zijn. We negeren het bestaan ervan liever en richten op ons de schoonheid van jeugd en de maakbaarheid van ons lichaam door de voortschrijdende medische technieken.
Het sterven lijkt de grootste tegenstander te zijn van het ideale einde: en ze leefden nog lang en gelukkig. Vroeg of laat kunnen we er niet omheen. Een naaste wordt bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek of een dierbare krijgt een ongeluk. Maar als je beseft dat je alleen maar tijdelijk een lichaam bent en altijd een ziel blijft, en dat je samen verbonden blijft door liefde, wordt het beeld van de onverbiddelijkheid van de dood misschien anders.
Bewijzen van leven na de dood
Het werk van een medium is het geven van bewijs van het leven na de dood. Dat is geen kleine opgave. Maar door praktische informatie te vertellen over een onbekende overledene en door herinneringen te noemen die jullie samen hebben gedeeld, komt het besef dichterbij dat er meer is na dit leven. Jouw dierbare is nog dezelfde, met dezelfde herinneringen, maar hij of zij leeft in een liefdevolle wereld.
Ook al is elk consult weer anders, er zijn gedeelde lessen over de liefde:
1. De momenten van samen genieten zijn het belangrijkste in het leven
Een overleden echtgenoot vertelt van die dans met zijn vrouw op dat feest, zorgeloos en blij. Een overleden vader laat het vissen zien, samen met zijn zoon, terwijl ze er allebei niet zo goed in waren. Maar de tijd met zijn tweetjes was zo fijn, dan ging het ook even niet over de slechte rapportcijfers van zoon.
Een dochter op consult raakt ontroerd, omdat haar overleden moeder vertelt hoe ze vaak zonder woorden zo harmonieus samen zaten. En dat moeder het echt heeft gevoeld, die aai over haar hoofd op het einde.
2. Je hebt het goed gedaan
Veel vragen gaan over het sterfbed van een ouder. Soms zijn er keuzes te maken en de twijfel of je er goed aan hebt gedaan, kan moeizaam zijn. Weet dan dat als je uit liefde een keuze hebt gemaakt, om het lijden van je vader of moeder te besparen, het de juiste was. Soms vertelt een overledene zelfs: ‘Kind, had het eerder gedaan, dat was geen leven meer.’ Het kan ook zijn dat je aanwezig bij het overlijden had willen zijn maar dat het niet lukte. Soms is het grote loslaten, sterven, makkelijker als je alleen bent.
3. Als ik het anders had kunnen doen, had ik meer liefde getoond
De overleden mensen die vertellen over hun hang naar uiterlijk vertoon, teveel bij het gezin weg zijn of de deuren sluiten na een ruzie noemen vaak dat ze nu beseffen dat ze ook voor meer liefde hadden kunnen kiezen. Dat ze vaker hadden kunnen zeggen ‘ik houd van je’ of dat in ieder geval meer hadden willen tonen. Dat ze meer knuffels konden geven, want op een dag was het te laat. Er is wel acceptatie, maar het besef dat het niet altijd liefdevol was, is er ook.
4. ‘Het spijt me’ werkt helend
Soms is het nodig dat dat gezegd wordt. Door de situatie vroeger thuis, door handelingen die niet konden of door keuzes die verdriet deden. Het kan nodig zijn dat een overledene dat zegt om zelf te helen. Ook kan het soms belangrijk zijn dat je als levend persoon het tegen een overledene zegt. Vergeving is geen goedkeuring, maar een daad van zelfliefde en begrip.
5. Rouw is een eerbetoon aan jullie liefde
Veel mensen nemen weinig tijd om te rouwen, soms zelfs helemaal niet. In de eerste week na een overlijden is er veel te regelen, dan sta je vaak op standje survival. Je bent bezig en je moet je hoofd boven water houden. Ook probeer je sterk te zijn voor anderen. Erna moet er misschien een huis leeggeruimd worden of financiën geregeld worden en ondertussen ben je ook alweer druk bezig met je dagelijkse leven.
Verdriet wordt soms geparkeerd en het is een kwestie van wachten totdat dat klachten gaat geven. Een oosters gezegde gaat: als je niet met tranen huilt, gaat er wel een orgaan huilen. Je verdriet en gemis komen door de liefde die je hebt gevoeld. Daar mag je bij stilstaan. Als je het te moeilijk vindt, kun je er hulp bij vragen. Na het rouwen is het makkelijker om ook bij de mooie momenten samen stil te staan en daarvan te genieten.
6. Je wordt liefdevol bijgestaan
‘Toen ik nog leefde, geloofde ik echt niet in dat mediumgedoe’ hoor ik soms van een overledene. En toch is er een nieuw besef gekomen, door het leven in wat mediums de spirituele wereld noemen. Je kunt sterven zien als een geboorte daar. En als er hier een kindje wordt geboren, kun je dat zien als een overlijden daar. Altijd wel aan minimaal één kant feest dus.
Dat overledenen vertellen over situaties in het leven van nabestaanden die ze niet hadden kunnen weten omdat ze al waren overleden, geeft aan dat ze nog liefdevol in de buurt zijn. Consulten worden meestal afgesloten met bemoedigende woorden aan hun geliefden. Om vooral aan te geven: Ik ben er nog. Ik leef. Maar nu anders. Ik houd van je. Ik sta je bij. Je bent nooit alleen.
Als je ervoor open staat kun je beseffen dat er een nieuwe vorm is gekomen van: en ze leefden nog lang en gelukkig.
Wil je meer weten over mediumschap? Voor jou heb ik een gratis e-book geschreven: 40 Vragen aan een medium + alle antwoorden. Ik stuur het je met liefde toe als je mailt naar info@saskiachatillon.nl.
Als een geliefde sterft …
Als een geliefde sterft is de schok meestal zo groot, dat het niet echt tot ons doordringt wat er allemaal gebeurt. We zien het wel, maar beseffen het niet. Pas later, wanneer we ons gaan realiseren dat het echt waar is dat onze geliefde nooit meer terugkomt, komen de gevoelens naar boven die zijn of haar dood in ons hebben opgeroepen. Voor velen is deze periode ook de tijd waarin we allerlei vragen gaan stellen zoals: wat is de dood eigenlijk? We willen weten en begrijpen. En daarom is juist deze periode van verdriet dikwijls ook het begin van een nieuwe, spirituele levensweg.
Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!
[…] Wat de dood ons leert over liefde […]