Wat is emotionele intelligentie? Zo kun je het inzetten om emotionele blokkades te voorkomen
Door GastauteurEmotionele intelligentie is ontzettend belangrijk. Heb jij, net als vele anderen, geleerd om je emoties te onderdrukken? Dan is dit artikel voor jou! In dit fragment uit Self Love Mindset legt Merel Teunis uit wat emotionele intelligentie is en hoe je het kunt inzetten om emotionele blokkades te voorkomen.
Wat is emotionele intelligentie?
Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties te begrijpen, te interpreteren en er op een bewuste manier mee om te gaan. Dat begint bij meer bewustzijn creëren op het gebied van de emoties en sensaties die je in je lichaam ervaart. Om ze vervolgens beter te leren begrijpen en te ontdekken wat ze je willen vertellen en leren (over jezelf). Emoties vormen een manier van communiceren, net als gedachtes, maar dan zonder woorden.
Emotionele intelligentie is de manier waarop je echt kunt voelen wat je voelt, weet wat je denkt en je eigen patronen onder ogen kunt zien. Het is een actie van liefde naar jezelf om jezelf hierin de vraag te stellen: dient dit mij? Is het antwoord nee, dan biedt dit je de ruimte om weer een stapje te doen in de richting van jezelf. Het biedt je ook de mogelijkheid om jezelf deze vragen te stellen:
Waarom emotionele intelligentie zo belangrijk is
Over het algemeen ervaren mensen met een goed ontwikkelde emotionele intelligentie meer innerlijke rust en ervaren ze de ruimte om hun emoties te doorvoelen, te begrijpen, te uiten en te verwerken. Om je emoties als raadgevers te kunnen zien, is het belangrijk om te begrijpen waardoor je emoties beïnvloed worden en hoe je emoties de rest van je innerlijke systeem aansturen. En daar is je emotionele intelligentie een heel belangrijk onderdeel van.
Emoties zijn niet gemaakt om opgekropt te worden, dat is ook niet de manier om ze te laten verdwijnen. Vroeg of laat haalt dat je in. Emoties zijn er om doorvoeld te worden, zodat ze daarna weer uit je lichaam stromen. Emoties zijn energie in beweging, energie waar jij in je geheel uit bestaat. Toch vinden we het over het algemeen lastig om onze emoties echt te kunnen ervaren, met name emoties als verdriet, teleurstelling, schaamte, schuldgevoel, boosheid, frustratie. Elke vorm van pijn vermijden we het liefst, en dat is niet gek, want ons brein vindt het moeilijk om hiermee om te gaan.
Toch laten deze emoties, als raadgevers, jou wel vaak zien dat iets belangrijk voor je is (geweest). Dat iets (in het verleden) beschadigd is geraakt, bepaalde behoeftes en verlangens niet werden vervuld of lichamelijke en emotionele grenzen niet werden gerespecteerd. Soms door toedoen van een ander of ontstaan door een bepaalde situatie, soms ook doordat we onszelf niet durfden te erkennen en te waarderen zoals we zijn.
Je eigen emoties begrijpen en interpreteren
Omdat emoties wel waardevolle raadgevers zijn, maar ze niet klakkeloos aangenomen kunnen worden als de waarheid, is het belangrijk om je bewust te zijn van wat een emotie aanstuurt. Een emotie is dat wat informatie overbrengt over wat zich onder de oppervlakte afspeelt. In je lichaam, hoe jij iets ervaart. En dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met de basisbehoeftes die onvervuld zijn, maar ook met iets wat dieper kan zitten door pijn uit het verleden die je blijft wegdrukken of een gevoel van stress of tekort dat je blijft negeren. Dat is waarom het waardevol is om het ‘ik ervaar’-perspectief aan te nemen, wat ervoor zorgt dat jij als het ware even uitzoomt en vanaf een afstandje naar je emoties en lichamelijke sensaties kunt kijken.
De gevolgen van het onderdrukken van emoties
Als we emoties niet willen voelen, ze onderdrukken of negeren, komen ze vast te zitten in ons lichaam. Je lichaam, je spieren maar ook de aanmaak van hormonen, reageren op de emotionele ervaring. Als we leren, vanuit emotionele intelligentie, wat onze emoties en ons lichaam ons te vertellen hebben kunnen we deze innerlijke wijsheid op een geheel nieuwe manier gaan inzetten. Dan kunnen we de emoties en pijn uit het verleden helen door dit te mogen doorvoelen.
Lees verder: 16 manieren waarop onderdrukte emoties opduiken in je leven
Emotionele intelligentie ontwikkelen
Maar hoe doen we dat dan? In eerste instantie door simpelweg (al is dit als je dit altijd geblokkeerd hebt natuurlijk niet zo simpel als het klinkt) jezelf de ruimte te geven om meer te voelen. Door echt met je emoties en lichamelijke sensaties te gaan zitten, ze te ervaren, zonder er iets mee te hoeven doen. Emoties voel je in je lichaam en soms kan dat heel erg verschillen. Liefde en verlichting voelen we vaak in onze borst, angst of spanning rondom de maag, verliefdheid of weerstand in onze onderbuik. Door bewust aanwezig te zijn in je lichaam kun je überhaupt ruimte vrijmaken om te voelen, door verbinding met je ademhaling te maken kun je naar deze plek toe ademen, je lichaam scannen. En jezelf de vraag te stellen: wat ervaar ik nu? En wat wil dit mij vertellen over mezelf?
Een fantastische tool die je kan helpen om emotionele intelligentie te trainen is meditatie. Het doel van mediteren is niet om geen gedachtes meer te ervaren, maar om je gedachtes en emoties vanaf een nieuw en ander niveau van bewustzijn te ervaren. Ze te registreren, ze te begrijpen, maar ze ook los te laten en voorbij te laten drijven. Mediteren helpt je om te kunnen voelen wat er in je lijf gebeurt. Wat er vastzit, waar het pijn doet, waar spanning zit, maar ook waar je welke emoties voelt.
Emoties zitten je niet dwars, ze zijn er voor je
Weggedrukte emotie of pijn verdwijnt niet, die komt vanzelf weer terug. Die zit je niet dwars. Die is er voor jou. Misschien heb je in verbinding staan met je emoties, met de sensaties in je lichaam en hier meer naar luisteren, niet meegekregen van je ouders of andere opvoeders. Of misschien zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest, grote of kleine trauma’s, die ervoor gezorgd hebben dat voelen niet langer veilig voelde. Dan kan het op latere leeftijd moeilijk zijn om echt te kunnen voelen, te voelen wat we nodig hebben of willen, of om onze emoties als raadgevers te zien.
We beschikken over het vermogen om zowel positieve als negatieve emoties te ervaren. Het is niet de bedoeling dat we ons enkel gelukkig voelen, we zijn ook gemaakt om verdriet of boosheid te ervaren. Het zijn de negatieve emoties waar we ons vaak tegen verzetten, omdat we hier een oordeel over hebben of we het idee hebben dat we het niet aankunnen om dit te ervaren. Door de donkere emoties te erkennen en te helen, kun je het gewicht dat hieraan hangt verminderen en zul je je een stuk lichter en vrijer voelen.
Oefening: hoe kun je bewust met je emoties omgaan?
In het beter begrijpen en interpreteren en op een bewuste manier omgaan met je emoties is de oefening om van ‘ik ben’ mijn emoties naar ‘ik ervaar’ mijn emoties te gaan zeer waardevol. Deze oefening zorgt ervoor dat je de eerste stap zet in het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het direct toepassen ervan. Het vermogen om emotionele intelligentie in te zetten is iets wat we allemaal bezitten, maar wat soms wat aandacht vraagt, zodat het een krachtiger onderdeel kan vormen van hoe we ervoor kiezen om met onszelf om te gaan. Je zult ook merken dat naarmate je met deze mindset-shift oefent, het ook gemakkelijker zal worden om dit zonder moeite toe te passen.
Bron: Self Love Mindset
Self Love Mindset
De belangrijkste relatie in het leven is de relatie met jezelf. Daarom gaat Merel Teunis na het succes van haar eerste boek nóg meer de diepte in en biedt ze deze keer praktische handvatten en tips om met zelfliefde aan de slag te gaan.
Lees verder over emotionele intelligentie:
Heb je geleerd om je emoties te onderdrukken als kind? Zo kun je ze weer leren voelen
In gesprek met je lichaam: zo kun je omgaan met heftige en pijnlijke emoties
Omgaan met emoties: verdrink je erin of ren je weg?
Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.
Emotionele intelligentie is heel erg belangrijk om jezelf te leren kennen en te begrijpen. Dit stelt je instaat om te ervaren dat er geen grensen zijn aan wat je kan bereiken in je leven voir jezelf maar ook naar andere toe.