Wat kun je verwachten van spiritueel ontwaken en verlichting en hoe bereik je het?
Door GangajiSpiritueel ontwaken en verlichting: veel mensen zien het als een ‘doel’ in hun leven. “Bijna iedereen heeft wel ondervonden dat het najagen van wereldse verlangens vaak tot het voortbestaan van het lijden leidt,” zegt spiritueel leraar Gangaji, auteur van De diamant in jezelf. In dit artikel vertelt ze of je iets kunt verwachten van spiritueel ontwaken en geeft ze twee fijne oefeningen die je helpen bij het zelfonderzoek dat onderdeel is van verlichting.
Het probleem zit hem in je verwachting dat verlichting bepaalde resultaten oplevert, een bepaald gevoel geeft of een bepaalde vorm aanneemt.
Op zoek naar de waarheid
Bijna iedereen heeft wel ondervonden dat het najagen van wereldse verlangens vaak tot het voortbestaan van het lijden leidt. Door die ervaring kom je tot het besef dat je er vaak een hoge prijs voor betaalt, een prijs in de vorm van levenskracht, aandacht, doelgerichtheid.
Je kunt uiteraard genoegen beleven aan wereldse zaken die je verwerft en de pijn van het verlies dragen. Maar je leven verdiept zich pas echt wanneer je bereid bent de beperkingen van wereldse verlangens in te zien. En zodra je dat inziet, kan het gebeuren dat je je aandacht – subtiel maar dodelijk – verlegt van wereldse verlangens naar verlangens op spiritueel gebied. Het verlangen naar de waarheid, dat toch als een hoogstaand verlangen wordt beschouwd, zorgt ervoor dat je je blijft afvragen waarom je lijden zich voortzet.
Verlangen naar vrijheid, liefde, de waarheid of God is het probleem niet. Mijn leermeester, Papaji, zei dat wanneer je boven alles de waarheid zoekt, dit verlangen op zich alle andere verlangens tenietdoet, en dat is waar. Het is een verlangen dat alle andere verlangens opslokt. Dus het verlangen naar verlichting is het probleem niet.
Verwachtingen over verlichting
Het probleem zit hem in je verwachting dat verlichting bepaalde resultaten oplevert, een bepaald gevoel geeft of een bepaalde vorm aanneemt. Daardoor ontstaat er verwarring en vraag je je af waarom je, terwijl je toch niets anders wilt dan verlichting, nog steeds geen blijvend gevoel van vrede hebt.
Oefening: onderzoek je gedachtewereld
Ik wil je aanraden werkelijk je eigen gedachtewereld te onderzoeken:
- Kijk of je beelden hebt van de waarheid, vrijheid, verlichting of God. En als je een beeld vindt, doe dan het volgende experiment: laat het los.
- Kijk vervolgens of je bepaalde verwachtingen hebt in relatie tot God, bijvoorbeeld de gedachte: als je God trouw bent, schenkt Hij je volmaakte gezondheid, voorspoed en eeuwig geluk.
- Ga bij jezelf te rade en kijk of je misschien verwacht dat je, wanneer je God of de waarheid gerealiseerd hebt, op een of andere manier van dit leven verlost zult zijn of er greep op zult hebben. En laat dan, louter ten behoeve van het onderzoek, die verwachtingen los. Geef ze op.
- Als je hoopt op een bepaalde vorm van helderheid, een weids gevoel van gelukzaligheid of zekerheid over jouw opdracht in deze wereld, laat dat dan gaan zodat je simpelweg hier bent. Als je niets hebt, heb je alleen jezelf. En wanneer je werkelijk alleen jezelf hebt, kun je zien wie je waarlijk bent. Als je vrij wilt zijn, en je geeft dat verlangen geen enkele vorm, je hangt er geen verwachtingen of gedachten aan, maar laat het verlangen er gewoon zijn, openbaart zich in dat oprechte verlangen het hele universum.
Onderzoek je verlangens en laat ze los
Elk deeltje blijkt één te zijn en dat ene ben jij. Zodra je ook maar één ogenblik denkt dat jouw verlangen naar God, vrijheid of de waarheid een bepaald resultaat moet hebben, of zus of zo moet aanvoelen, vertroebel je de zuiverheid van dat oprechte verlangen.
Elke spirituele zoeker staat voor de uitdaging ermee op te houden te zoeken naar iets wat zijn grote verlangen kan vervullen, hoe mooi en wezenlijk die zoektocht ook mag zijn. Je staat voor de uitdaging je hele leven als de vervulling van dat verlangen te zien. Je kunt de hele rest van je leven aan dat verlangen opofferen zonder te weten wat het resultaat zal zijn, zonder te weten of het je zal ruïneren en tot dakloosheid zal leiden of juist tot rijkdom en roem. Je kunt alles wat je hebt – en dat is je leven op dit moment – geven aan de waarheid, de vrijheid, God.
Oefening 2: zelfonderzoek
Een andere uitnodiging tot zelfonderzoek schuilt in de vraag: ‘Wat levert verlichting me op?’ Het hangt ervan af hoe eerlijk je durft te zijn, maar de mogelijkheden van deze vorm van zelfonderzoek zijn eindeloos. Zelfonderzoek heeft niets van doen met goede antwoorden, maar je moet wel bereid zijn de waarheid te spreken, je moet eerlijk durven
zijn.
Neem even de tijd om echt stil te staan bij de volgende gedachte: Als verlichting je nu eens helemaal niets, echt niets opleverde? Als je er nu eens helemaal niets aan ontleende: fysiek, mentaal, emotioneel of anderszins? De waarheid luidt dat verlichting je niet iets – iets tastbaars of zichtbaars – oplevert. Ben je bereid die waarheid te aanvaarden? Als dat zo is, ben je vrij. Als dat niet zo is, ben je nog steeds gebonden aan iets buiten jou waarvan je hoopt dat het je de vrijheid zal geven.
Fragment uit: De diamant in jezelf
De diamant in jezelf
Wil je meer lezen over verlichting en andere prachtige inzichten? Gangaji neemt je in 'De diamant in jezelf' mee op weg naar de ontdekking dat alles waar je je hele leven lang al naar op zoek bent te vinden is in het hier en Nu.
Lees ook deze fijne levenslessen van spirituele leraren:
- Don Miguel Ruiz: je kunt kiezen voor levensgeluk (ondanks tegenslagen en trauma’s)
- Wijsheid van Louise Hay: 3 fijne levenslessen
- De chaos op aarde uitgelegd: 6 belangrijke spirituele ontwikkelingen van de huidige tijd