Bewustzijn

Dit zegt jouw manier van ademen over je persoonlijkheid

Door redacteur
Dit zegt jouw manier van ademen over je persoonlijkheid

Je ademt zoals je bent. Al ben je het je lang niet altijd bewust, de manier waarop je in het leven staat is af te lezen uit je adembeweging. Elke leefstijl heeft zijn eigen, kenmerkende adempatroon. Je ademt je persoonlijkheid. Hoe adem jij?

Elk mens is uniek, dus plaats jezelf alsjeblieft niet in een hokje. Maar misschien herken je in de verschillende karakters aspecten van jezelf en van je adempatroon. Weet jij hoe je zelf ademt? Probeer er eens tijdens het lezen van dit artikel op te letten hoe je ademt.

Adem jij hoog en snel? – Verstandelijk en druk

Bij een hoge ademhaling, vanuit je borst, doe je een relatief groot beroep op je verstand. Je hecht veel waarde aan de rationele aspecten van je bestaan. Als je daarnaast ook nog snél ademt creëer je, onopzettelijk, spanning of stress. Waarschijnlijk ben je een doener en ben je graag druk bezig. Je kunt moeilijk op een stoel blijven zitten om eens even breeduit van je rust te genieten. Als je eenmaal zit komt er al snel iets in je hoofd wat je nog moet doen. Je kunt je slecht bedwingen om die dingen te laten. Toch heb je je rust nodig, want als je snel blijft ademen en bezig blijft kom je niet meer tot diepe ontspanning en word je te moe. In het slechtste geval leidt dit tot overspannenheid of een burn-out. Je ademt of leeft jezelf als het ware over de kop.

Adem jij meer in dan uit? – Enthousiast maar alleen

Als je meer inademt dan uitademt heb je waarschijnlijk veel ideeën, zie je altijd wel mogelijkheden en ben je mogelijk visionair. Al je ideeën geven inspiratie en energie, maar met het uitvoeren ervan loop je mogelijk vast. Je kunt moeilijk kiezen, je zou het liefst alles tegelijk doen. Je begint met het ene en gaat door met het andere. Het is lastig om te focussen en je aan een bepaalde koers te houden. En als je wel koers houdt, blijkt het moeilijk om anderen hierin mee te krijgen. Je wordt misschien soms als drammerig ervaren terwijl je dat niet zo bedoelt. Je wilt je naasten alleen maar meenemen in je enthousiasme. Je omgeving voelt echter niet de spirit die jij hebt en ervaart weerstand om met jouw ideeën mee te gaan. Ga je meer uitademen, dan ontstaat er meer aansluiting tussen jou en de ander.

Adem jij oppervlakkig? – Niet ongelukkig maar ook niet gelukkig

Je functioneert goed en weet ook wel wat van je leven te maken, maar haalt toch weinig voldoening uit je leven. Je mist inspiratie, enthousiasme, bent misschien moeilijk vooruit te branden en hebt geregeld ’s morgens geen zin om je bed uit te komen. Je ademt dan waarschijnlijk oppervlakkig, vanuit je middenrif. Je hebt een buikademhaling met een relatief klein ademvolume. Je blijft wellicht gemakkelijk hangen in oude patronen en kan best dagelijkse sleur ervaren.

Je bent niet ongelukkig, maar ook niet gelukkig. Alles is er in je leven, maar je mist iets. Waarschijnlijk ben jij niet helemaal verbonden met je basis. Je zegt misschien vanuit je onderbuik: ‘Nu is het klaar! Nu zet ik mijn schouders
eronder, ik pak mezelf aan, kom in actie!’ Dat gevoel heb je echter alleen kortstondig, je mist het structureel. Je kunt wel gefrustreerd raken of driftig worden uit onmacht, maar echte boosheid, de kracht om tot een wezenlijke en duurzame verandering te komen ken je niet. Je durft geen ‘nee’ te zeggen, maar eigenlijk ook niet echt ‘ja’.

Let op met deze oppervlakkige middenrifademhaling dat je niet te snel naar een borrel, sigaretten of drugs grijpt, want de hang naar verslaving is groot. Je zoekt iets om je gelijkmatigheid te doorbreken. Het lastige is dat je er moeilijk weer van afkomt als je eenmaal met regelmaat genots- of verruimende middelen tot je neemt.

Adem jij verkeerd? Jerommeke

Als je inademt trek je je buik strak naar binnen en zuig je je borst vol. Hiermee blaas je je bovenlichaam op en geef je jezelf extra kracht. Bij de uitademing ontspan je je borst en buik. Daarna zuig je de lucht weer voluit naar binnen. Je ademt vooral op deze manier als je iets moeilijks gaat doen, krachtinspanning levert. Bijvoorbeeld als je in de spotlights staat, een moeilijke vergadering leidt, tijdens een uitdagende sporttraining of in een serieus gevecht. Van fotomodel tot politieagent, iedereen kan zich een dergelijk adempatroon eigen maken

Je hebt een kranige en sterke persoonlijkheid. Je laat je niet kisten en slaat je overal doorheen. Jij komt er wel. Mogelijk geef je meer dan je ontvangt en jeuken je handen omdat jij wel weet hoe dingen beter aangepakt kunnen worden. Je houdt niet van geklungel, maar wel van duidelijke afspraken. Let wel op, want het zou kunnen dat je vatbaar bent voor een hernia of iets anders dat jou plotsklaps onderuithaalt. Misschien verberg je namelijk een lichte onzekerheid vanbinnen door middel van een uiterlijke persoonlijke kracht. Je doet je onbewust wat sterker voor dan je je werkelijk voelt en er kan een moment komen dat je breekt. Op dat moment is het tijd om je kwetsbare kant onder ogen te zien.

Heb jij een middenrifademhaling en zucht je veel? – Emotionele reacties

Een adempatroon dat je wel met je hartgebied verbindt maar niet dieper gaat dan dat, maakt je tot een gevoelig type. Het kan zijn dat je leeft vanuit een middenrifademhaling met een redelijk groot ademvolume. Als je even zucht – en dat doe je regelmatig – adem je diep in via je borst. Je staat voornamelijk in contact met de bovenlaag van je
gevoel. Je voelt van alles en wordt heen en weer geslingerd door je emoties. Je ervaart namelijk niet vaak je diepste gevoelens, maar meestal afgeleiden daarvan.

Je kunt bijvoorbeeld flink geïrriteerd of opvliegerig zijn, waar je later misschien wel spijt van hebt. Of je wordt emotioneel van een klein onprettig voorval. Je voelt je mogelijk snel aangevallen, terwijl je omgeving het helemaal niet zo bedoelt. Helaas is het voor jezelf moeilijk te geloven dat de ander goede intenties heeft. Omdat je snel huilt of uit je slof schiet beoordeel jij jezelf als emotioneel type en vaak als zwak. En tegelijkertijd weet je diep vanbinnen heel goed dat júíst jij bijzonder sterk bent. Je hebt een enorme oerkracht in je en bent in wezen heel intuïtief, maar staat alleen nog niet helemaal met deze kracht in contact. Je mist namelijk de verbinding met je onderbuik.

Heb jij een lage, snelle adem? – Toe aan nieuwe keuzes en spirituele groei

Een ademhaling die jou verbindt met je onderbuik maakt je intuïtief en helpt je zowel op jezelf alsook op het leven te vertrouwen. Het geeft je het gevoel dat alles wel goed komt, ook al lijkt je leven of je werk op bepaalde momenten misschien een bende. Je kunt goede keuzes maken en houdt je focus vast om je doelen te bereiken. Je laat je niet te veel afleiden en durft ook tijd te nemen om uit te rusten. Je kunt geïnspireerd zijn, weet waar te beginnen en door te zetten. Ook durf je je eigen pijn wel onder ogen te zien. Je kunt veel betekenen voor anderen, zonder dat je hun problemen gaat oplossen. Je zorgt er liever voor dat anderen zelf in hun kracht gaan staan. Echter, in de loop van je succesvolle leven kan het zijn dat je toch iets mist. Dat alles goed gaat zoals het gaat, maar toch de vraag rijst: is dit alles? Waar leef ik voor? Wat is de zin van mijn bestaan? Wat beteken ik voor anderen? Je wordt nieuwsgierig naar nieuwe, misschien wel spirituele aspecten van het leven.

Heb jij een laag, rustig adempatroon? – Zoekend naar balans tussen stilte en actie

Adem je tot in de diepte van je onderbuik en ook nog wat meer uit dan in, dan kun je waarschijnlijk goed bij je eigen stilte komen. Mogelijk trek je erg naar de meditatieve en spirituele aspecten van het leven. Je houdt van rust en kunt je heel verbonden en erg gelukkig voelen. Je kunt je gevoelens en gedachten gewaarworden en tegelijk zicht houden op wie je bent en waar je naartoe wilt. Het kán echter zijn (dit hoeft niet) dat je hierdoor moeizaam in actie komt of een laag werktempo hebt. Een kop koffie kan je helpen om op gang te komen en je snelheid op te voeren, maar pas op dat te veel koffie je niet uit balans brengt. Een krachtige ademoefening zal in dat geval beter werken om vanuit de stilte in je daadkracht te stappen.

Heb jij een gebalanceerde, lage adem? – Hooggevoelig of hoogbegaafd

Kun je veel, neem je veel verantwoordelijkheid op je schouders en sta je altijd voor anderen klaar? Weet je hoe complexe zaken in elkaar zitten en voel je intuïtief veel aan? Kun je moeilijk nee zeggen en heb je bakken met energie? Dwing je veel respect af bij anderen door wie je bent en wat je zegt en doet? Dan ben je zeker goed verbonden met jezelf. Mogelijk ben je zelfs hooggevoelig of hoogbegaafd. Je ademt in je onderbuik en bent in balans. Maar je hebt wel valkuilen. Door je grote draagkracht kan het zijn dat je nog meer gaat aanpakken en dat kan ten koste van jezelf gaan. Op dat moment adem je meer in dan uit. Je bent dan vatbaar voor een burn-out, omdat je grote verantwoordelijkheidsgevoel je betrokken en actief houdt.

Je talenten zijn een gave, waak ervoor dat je er geen roofbouw mee pleegt of dat er te veel prikkels bij je binnenkomen. Deze groep HSP’ers (High Sensitive Persons) en, HSS’ers (High Sensation Seekers) wordt steeds groter. Deze aanduidingen helpen wel om inzicht te krijgen in wie je bent en hoe je functioneert, maar brengen nog niet direct evenwicht. Je adem kan je helpen om je te verbinden met je basis en in balans te blijven. De verlengde uitademing steunt je om het evenwicht te vinden tussen jezelf en anderen, tussen geven en ontvangen, tussen inspannen en ontspannen. Voor jou is het belangrijk om veel langer uit te ademen dan je nu doet. Dat creëert de rust voor jezelf om op te laden, terwijl je nog evenveel voor anderen kunt blijven betekenen.

Ademen tot in je ziel

Ademen tot in je ziel

Wil je je beschermingsmechanismen loslaten? Dan is Ademen tot in je ziel de volgende stap in jouw transformatieproces. Spiritueel én praktisch ingestoken: Marleen van den Hout je handvatten om met behulp van je adem blijvende innerlijke rust te creëren en trauma's en oude pijn kunt loslaten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Start vandaag met ademen

Start vandaag met ademen

De bovenstaande tekst is een fragment uit Start vandaag met ademen. De auteurs Robert Bridgeman en Marleen van den Hout geven je alle tools in handen om met behulp van een hele nieuwe ademmethode je levenskwaliteit te optimaliseren. Met als gevolg meer rust en energie, sterke intuïtie, (zelf)vertrouwen, kalmte, kracht, ontspannen nek en schouders, krachtige buikspieren, zelfgenezing, concentratie en nachtrust.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over ademen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?