Spiritualiteit

Wat zijn meridianen? De 12 levenslijnen van de ziel en hun invloed op je gezondheid

Door Mike Mandl
Wat zijn meridianen? De 12 levenslijnen van de ziel en hun invloed op je gezondheid

Meridianen worden gezien als landkaart voor je ziel: levenslijnen die veel invloed hebben op je gezondheid. Er bestaan veel misverstanden over meridianen: “Meridianen zijn veel meer dan dubieuze energiebanen en zijn geen exact gedefinieerd lijnenpatroon van over het lichaam verspreide acupunctuurpunten,” zegt Mike Mandl, auteur van Meridianen. Wat zijn meridianen wél? Je leest het in dit artikel.

Onze innerlijke energie bepaalt onze uiterlijke verschijning.

Wat zijn meridianen niet?

Wat zijn meridianen niet? Het zijn veel meer dan dubieuze energiebanen, al vormen ze geen exact gedefinieerd lijnenpatroon van over het lichaam verspreide acupunctuurpunten. Deze voorstelling mag dan een adequaat beeld geven, ze heeft weinig te maken met het oorspronkelijke idee achter de meridianen.

Deze mechanische voorstelling is een kunstmatig product van de Chinese culturele revolutie, die de levende kennis van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) heeft aangepast, gestandaardiseerd en gestructureerd, met de bedoeling de indruk te geven van een exacte nauwkeurigheid, zoals die past bij huidige wetenschappelijke idealen.

Toen deze kennis naar het Westen kwam, zijn er ook de nodige vertaal- en interpretatiefouten gemaakt, met als gevolg dat het systeem van meridianen doet denken aan dat van spieren, botten en duidelijk omschreven orgaanfuncties. Maar dat is nooit de bedoeling van dit systeem geweest. Meridianen zijn geen abstracte energiebanen en ook geen nauwkeurige energetische aanvoerwegen. Meridianen zijn veel meer.

Wat zijn meridianen wel?

Wat zijn meridianen? Het zijn dus geen vast gedefinieerde principes. Je kunt het vergelijken met de chakra’s of de aura. Het zijn geen vaste lijnen die je in je lichaam kunt vinden maar energetische principes.

1. Meridianen zijn belichaamde levensprincipes

Het meridiaanprincipe is gebaseerd op twaalf fundamentele levensprincipes, die allemaal ontwikkeld en geïntegreerd moeten worden. Pas dan kan onze persoonlijkheid zich ten volle ontwikkelen en herkennen en bereiken we de werkelijk belangrijke doelen in ons leven.

Elk van de twaalf TCG-meridianen vertegenwoordigt een levensprincipe. Deze principes helpen ons om ons verantwoordelijk te gedragen en actief rekening te houden met onze gezondheid en onze persoonlijke groei. Ze kunnen ons helpen ons potentieel tot ontwikkeling te brengen. Als we erin slagen evenwicht te scheppen tussen de twaalf meridianen en de ermee overeenkomende levensprincipes, zal ons levenswiel soepel draaien.

De meridianen en hun levensprincipes:

  • De longmeridiaan: het grote ‘ja’ tegen het leven
  • De dikkedarmmeridiaan: de kracht van ‘nee’
  • De maagmeridiaan: de kunst van de jacht
  • De miltmeridiaan: de oermoeder en het centrum
  • De hartmeridiaan: de barmhartige keizer
  • De dunnedarmmeridiaan: scherpzinnige helderheid
  • De blaasmeridiaan: activiteit, reiniging en herstel
  • De niermeridiaan: je potentieel benutten
  • De pericardiummeridiaan: de brenger van vreugde
  • De drievoudige verwarmermeridiaan: coördinatie en homeostase
  • De galblaasmeridiaan: de vastberaden generaal
  • De levermeridiaan: de creatieve vrije geest

2. Meridianen zijn de landkaart van de ziel

Ons lichaam is als een geschiedenisboek van onze ontwikkeling en de meridianen zijn manieren die ons helpen dat boek goed te lezen. Als we onze bestemming voor ogen houden, kunnen we leren hoe we verder kunnen schrijven aan dat verhaal.

De meridianen vormen een landkaart van de ziel en ze geven het landschap van het lichaam zijn vorm. Als landkaart van onze ziel geven de meridianen ons een schatkaart aan de hand waarvan we onszelf kunnen ontdekken en in balans brengen. Die balans is namelijk van cruciaal belang.

3. Merdianen geven de energie in je lichaam weer

De basis van de TCG is het principe van yin en yang. In de TCG is de uiterlijke wereld yin van aard. Deze is stabieler, constanter en steviger van aard dan de innerlijke wereld, die yang is. De innerlijke wereld is vluchtiger, wisselender en minder concreet. De uiterlijke wereld is het terrein van materie, de innerlijke wereld dat van energie.

Volgens de TCG is onze inwendige energie in belangrijke mate verantwoordelijk voor hoe onze uiterlijke wereld eruitziet, dat wil zeggen ons lichaam en alle dingen waarmee wij onszelf omringen. Een belangrijk deel van ons leven is niets anders dan energie die veranderd is in materie. Wij kunnen ons leven bewust vormgeven.

Wat de meridianen van ons vragen is dit: hebben wij de levensprincipes ervan geïntegreerd en zo ja, hoe hebben we dat dan gedaan? De toestand van onze spieren, onze inwendige organen, onze zintuigen en onze lichaamsfuncties helpen ons te zien welke sterke kanten we ontwikkeld hebben en op welke punten er voor ons nog uitdagingen en taken liggen. Of we het leven met afhangende schouders benaderen of met opgeheven hoofd, de borst vooruit en de schouders naar achteren vertelt ons iets over onszelf. In onze lichaamshouding en ons gedrag belichamen we onze innerlijke levenshouding. Op basis van die houding geven we onszelf een plaats in het leven.

4. Ze hebben allemaal een eigen functie en ondersteunen elkaar

Sommige hebben een beschermende functie, sommige houden verband met het openstellen van het lichaam en sommige zorgen voor evenwicht en harmonie. Binnen het grote geheel beïnvloeden de meridianen elkaar onderling en vullen ze elkaar aan. Meridianen kunnen ook aan elkaar gekoppeld zijn.

Sommige hebben een sterke verbinding met het lichaam, andere houden meer verband met de emoties, de geest en het bewustzijn. Vandaar dat hun belangrijkste aspect niet altijd even zwaar weegt. Sommige meridianen houden verband met een hele reeks lichamelijke symptomen, andere hebben meer te maken met mentale en emotionele klachten.

5. Het wordt op verschillende manieren ingedeeld worden

Het meridiaansysteem omvat twaalf hoofdmeridianen, die op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden.

  • De bekendste indeling is die volgens de vijf elementen. Deze indeling leent zich goed voor de beschrijving van ziekteprocessen die de orgaanfuncties aantasten. Elk element wordt geassocieerd met één yin en één yangmeridiaan, behalve het element vuur, dat verband houdt met twee yin en twee yangmeridianen.
  • De meridianen zijn gerangschikt volgens de orgaanklok. Ze hebben ook een functie die verband houdt met een primaire taak, of ze ondersteunen die.
  • De meridianen worden ook ingedeeld in meridiaanfamilies, waarbij vier meridianen steeds een eenheid vormen met een specifieke taak. Die taken weerspiegelen de belangrijkste leerfasen van het ontwikkelingsproces van een mens.
      • De eerste meridiaanfamilie houdt zich bezig met de vraag: ben ik in staat om voor mezelf te zorgen? Kan ik mezelf voeden? Dit heeft betrekking op alle niveaus van het menselijk bestaan, materieel, emotioneel en mentaal.
      • De kernvraag van de tweede meridiaanfamilie is: wie ben ik en wat wil ik? Deze familie wordt vertegenwoordigt door de meridianen van het hart, de dunne darm en de nieren. Deze meridianen beginnen zich te ontwikkelen als een kind zich begint te verplaatsen, zich leert uiten en ontdekt dat het een ‘ik’ en een wil heeft.
      • De taak van de derde meridiaanfamilie is expressie in de vorm van een visie die ons potentieel activeert. De meridianen van het pericardium, de lever, de drievoudige verwarmer en de galblaas geven ons kracht, hartstocht en het vermogen om plannen te maken en samen te werken.

Bewerkt fragment uit: Meridianen

Meridianen

Meridianen

Verdiep je in de meridianen en ontdek dat lichaam en geest écht samenhangen en dat je veel leed kunt voorkomen door in balans te zijn.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?