Geef jezelf wat je van je ouders hebt gemist (5 tips voor meer zelfliefde)
Door Terri Cole
Ben je opgegroeid met emotioneel onbeschikbare ouders of verzorgers? Herken je je in de vader- of moederwond? “Als er in onze kindertijd niet aan onze emotionele behoeften wordt voldaan, laat dat vaak een blijvende indruk achter op hoe waardig we onszelf vinden. Reparenting* kan helpen,” zegt Relatie-expert Terri Cole, auteur van Codependentie. In dit artikel geeft ze praktische tips om jezelf te geven wat je ouders je niet konden geven.
Het beschermen en koesteren van de kleine jij (of innerlijke kind) kan je helpen om die jeugdwonden te herstellen.
*De term reparenting verwijst naar het proces waarin je jezelf geeft wat je als kind tekortkwam, zoals liefde, steun, grenzen en emotionele veiligheid.
Wat is reparenting en hoe kan het helpen?
In de basis lijkt reparenting op jezelf behandelen zoals je een kind zou behandelen waar je enorm veel van houdt. Het is een prachtige manier om jezelf de liefde en vriendelijkheid te geven die je in je kindertijd misschien niet hebt gekregen, maar die je wel verdient.
Als je in je kindertijd emotionele verwaarlozing hebt ervaren en ouders of verzorgers had die niet afgestemd waren op je wensen en behoeften, voel je je misschien onwaardig of zeer kritisch over jezelf. Het beschermen en koesteren van de kleine jij kan je helpen om die jeugdwonden te herstellen. Het onvermogen van iemand anders om van je te houden op de manier waarop er als kind van je gehouden moest worden, heeft niets te maken met jouw waardigheid. Je bent waardig geboren en je bent het waard om te leven.
Misschien zeg je wel: “Mijn jeugd was niet zo slecht”, maar weet dat emotionele verwaarlozing blijvende littekens kan achterlaten. Je jeugdervaringen minimaliseren helpt niet. Wat wel helpt is je waarheid eren en jezelf behandelen met het mededogen, de liefde en de vriendelijkheid die je verdient. En als je niet gelooft dat je dat verdient, dan zal ik dat voor je doen.
Goede voorbeelden zoeken
Laten we, voordat we ingaan op hoe je kunt heropvoeden, een veelgestelde vraag behandelen: “Hoe kan ik mezelf heropvoeden als mijn eigen ouderlijke figuren niet liefdevol naar mij waren?”
Je kunt aan reparenting doen, zelfs zonder een liefdevolle verzorger die als voorbeeld kan dienen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je van nature omgaat met kinderen of huisdieren waar je van houdt, of misschien hoe je voor je kamerplanten zorgt. Ik weet dat velen van jullie fantastische verzorgers zijn voor anderen. Het is tijd om naar binnen te keren!
Je hebt waarschijnlijk ook voorbeelden gezien van goed ouderschap in andere gezinnen. Toen ik opgroeide, was mijn vader emotioneel niet beschikbaar, maar ik had vrienden met zeer betrokken vaders die me deden denken: “Ik wil iemand die toegankelijk en emotioneel warm is”. Die eigenschappen heb ik in mijn man gevonden. Samen zijn met iemand waar ik niet bang voor hoefde te zijn was ongelooflijk helend.
Je kunt ook inspiratie vinden in tv en films. Misschien zijn er heilzame familierelaties die je een warm gevoel geven afgebeeld in je favoriete sitcom.
8 kwaliteiten van liefhebbende ouders
Als je bent opgegroeid in een ongezond familiesysteem en niet zeker weet wat voor soort inspiratie je moet zoeken, dan is hier een lijst met eigenschappen die ik associeer met gezonde ouders:
1. Meelevend
2. Aanhankelijk en warm
3. Attent
4. Heeft gezonde grenzen
5. Heeft veel respect voor je, zelfs als je fouten maakt
6. Emotioneel veilig en betrouwbaar
7. Consistent (niet emotioneel wispelturig)
8. Ondersteunt jou en je dromen; concurreert niet met je
Met wat oefening kun jij deze eigenschappen ook belichamen. Laten we eens praten over hoe.
5 praktische stappen om liefdevol voor jezelf te zorgen
1. Wees je bewust van negatieve zelfpraat
Als je een fout maakt, is je eerste instinct dan om jezelf gemeen uit te schelden? Vervang dan deze harde stem voor een barmhartige stem. Ik worstel hier soms nog mee. Ik doe mijn best om tegen mezelf te zeggen: “Je bent een mens. Het is oké. Gun jezelf een pauze. Ontspan je. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.”
2. Leer jezelf te kalmeren
Het hebben van een verzorger die er emotioneel niet voor je kon zijn, kan leiden tot een ontregeld zenuwstelsel en ontregelde emoties. Als je niemand had die je gerust kon stellen of je kon vertellen dat je gevoelens veilig waren, dan heb je waarschijnlijk moeite met emotionele zelfregulatie. Jezelf kalmeren is echter wel te leren.
3. Denk eens aan jezelf
Wat geeft jou een goed gevoel? Is het een wandeling in de natuur? Een warme drank drinken? Lekker wegkruipen onder een deken? Knuffelen met een huisdier? Vraag jezelf de hele dag door: “Wat heb je nodig, schat? Wat zou op dit moment goed voor je voelen, mijn liefste?”
Het kan in het begin raar aanvoelen en misschien heb je niet eens een antwoord. Dat geeft niet. Dit is een voortdurende oefening en dialoog. Gewoon bij jezelf te rade gaan is een daad van zelfreflectie.
4. Omring jezelf met liefdevolle mensen
Het is ongelooflijk effectief om ‘vervangende’ ouderfiguren te vinden. Ze hoeven niet eens ouder te zijn dan jij! Het gaat erom hoe ze je het gevoel geven dat er met je rekening wordt gehouden en dat je gezien wordt.
5. Heb gezonde grenzen
Opkomen voor je voorkeuren, verlangens, grenzen en breekpunten is een liefdevolle daad, vooral als je ouders geen goede grenzen hadden.
Dit is een voorbeeld van het stellen van een gezonde grens: de zus van een cliënt, met wie ze een hechte band heeft, belde haar urenlang om te klagen over haar werk. Uiteindelijk zette ze haar telefoon op stil (zodat ze zich niet gedwongen voelde om meteen te reageren) en vertelde ze haar zus dat ze alleen de capaciteit had voor een beknopte versie. Door grenzen te stellen en de waarheid te vertellen, kwam ze voor zichzelf op en beschermde ze ook haar relatie met haar zus.
Deze herstelstrategieën kunnen je openstellen voor een geheel nieuwe manier van omgaan met jezelf.
Heb de meest fantastische week en zoals altijd, zorg goed voor jezelf.
Codependentie
Ontdek met ‘Codependentie’ van Terri Cole hoe je kunt stoppen met jezelf te verliezen in de behoeften van anderen, zodat je jezelf op de eerste plaats kunt zetten.

Lees ook deze artikelen van Terri Cole:
- 8 kenmerken van (hoogfunctionerende) codependentie: herken jij je hierin?
- Heb jij een vaderwond? Zo herken je de symptomen en begin je met helen
- Wat is er mis met aardig zijn? Wanneer wordt zorgzaamheid ongezond en codependent?
- Wanneer is het tijd om een vriendschap achter je te laten? Dit zijn de signalen