Zielsmissie: welke unieke opdracht heeft jouw ziel hier op aarde?
Door GastauteurElke ziel komt hier op aarde met een missie, niemand uitgezonderd. Het is een unieke opdracht die alleen jij kunt vervullen, volgens Willem Glaudemans. Hierbij horen jouw aangeboren talenten die je helpen je levensmissie te voldoen. In dit artikel lees je wat talenten zijn, hoe je jouw talenten kunt ontdekken en vind je een oefening hiervoor.
Leven met een missie
Veel mensen weten niet wat hun missie is en leven op de tast, zonder een gevoel van richting. Hun leven gaat vaak alle kanten op: er is geen regie, geen vervulling, geen geluk. Ze zijn er vaak van overtuigd dat hun leven zinloos is. Het gevoel van leegte en eenzaamheid dat hieruit voortkomt, wordt snel opgevuld met allerlei afleidingen, bezittingen en verslavingen.
Mensen die hun missie leven herken je zo. Ze stralen iets onaantastbaars uit, ze zijn niet van hun stuk te brengen. Ze zijn enthousiast en aanstekelijk in de vreugde die ze verspreiden. Ze leven gedreven vanuit hun passie en zijn vervuld. En vooral: ze weten precies waarmee ze bezig zijn. Ze gaan mee met de stroom van het leven en zwemmen er niet tegenin. Hun weg is vaak geplaveid met wonderen. Op verbazingwekkende wijze krijgen ze wat ze nodig hebben om verder te kunnen gaan met hun missie. Het lijkt zich allemaal vanzelfsprekend en moeiteloos te voltrekken en dat is in essentie ook zo. Wie zijn missie vervult, krijgt de benodigde steun van het universum. Dat is een wetmatigheid.
In eerdere artikelen gingen we in op het ontdekken van je levensmissie en de tekenen die je ziel geeft om jou op het juiste pad naar je levensmissie te krijgen. Je talenten spelen een belangrijke rol in het vinden van het juiste levenspad.
Wat zijn talenten?
Talenten zijn de vanzelfsprekende vermogens om bepaalde dingen goed te doen. Talenten kosten in principe geen moeite, ze zijn er gewoon. Ze zijn aangeboren en je hebt er een natuurlijke begaafdheid voor. Je moet ze wel ontwikkelen. Dit geldt voor elk talent. Dan komt het tot bloei.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende omschrijvingen:
- Een talent is een aangeboren vermogen.
- Een vaardigheid is een aangeleerde bekwaamheid ten dienste van een talent.
- Een verworvenheid is een handeling die je door oefening geleerd hebt (zoals lopen, fietsen, zwemmen).
Talenten herkennen
Waarschijnlijk ken je de ervaring dat je opeens dingen weet en kunt die je eigenlijk niet kunt weten of kunnen. Je hebt er nooit les in gehad, niemand heeft het je ooit voorgedaan of uitgelegd en toch gaat het je enorm goed en vanzelfsprekend af. Dat is een talent, geen verworvenheid. Het is als een bloemblad dat zich opeens ontvouwt. Iets dat in je klaarlag is op de juiste tijd weer wakker geworden. Je herinnert je spontaan weer hoe het moet, zonder erover na te denken. Dat is een heerlijk gevoel. Het is een zaad dat in je ligt en gedurende je leven steeds verder ontkiemt.
Sommige talenten ontmoet je meteen in je jeugd, andere komen later in je leven tot uiting. Pas als je leert schaken, weet je of je een talent voor schaken hebt, nietwaar? Op een of andere manier wordt het talent door het leven ‘aangezet’, en kan dan verder ontwikkeld worden.
Oefening: Ontdek je eigen talenten
Wat zijn jouw talenten?
In de onderstaande tekst vind je vier manieren om je talenten te ontdekken met zelfreflectievragen.
1. Wat doe je graag? Waar loop je warm voor? Wat maakt je enthousiast?
Bezigheden die je graag doet zijn altijd gekoppeld aan talenten. Door te kijken wat je met enthousiasme doet, kom je talenten van je op het spoor. Sommige talenten zijn zo vanzelfsprekend dat je ze nauwelijks als een talent herkent: ‘dat is toch heel gewoon, dat kan toch iedereen?’ Ook de levensgebieden waartoe je aangetrokken wordt, zeggen iets over je talenten.
2. Wat zijn diepe verlangens van je om te doen? Op wie ben je jaloers en wat zegt dit over jouw talenten?
Kijk naar je verlangens. Als je er diep vanbinnen naar verlangt om mensen iets uit te leggen, als je bijvoorbeeld met je poppen al schooltje speelde, dan kan het heel goed zijn dat jij dit leraar-talent zelf ook hebt. Je kunt immers niet naar iets verlangen dat je niet zelf in potentie bezit.
3. Welke dromen koesterde je als kind? Wat wilde je later worden als je groot was?
Wat waren de dromen waar je werkelijk warm van werd vanbinnen? Veel volwassenen zijn hun dromen vergeten, of zijn die kwijtgeraakt omdat het leven andere dingen vroeg. Elke jeugddroom wijst nog steeds naar een talent; of je dit nu hebt kunnen leven of niet.
4. Heb je plotselinge ontwaakmomenten gehad waarin je opeens wist wat je wilde?
Dit zijn momenten waarop je levenspad je levensmissie kruist. Kijk eens terug naar dit soort momenten in je leven waar je enthousiast werd, waar je opeens een richting wist, waar je een droom had over wat je wilde worden, waar je hart sneller ging kloppen en je helder was. Bijvoorbeeld iemand houdt voor het eerst een camera vast, kijkt door de zoeker en weet opeens dat hij fotograaf wil worden. Zo’n ontwaakmoment wil zeggen dat je een talent ontdekt, maar niet noodzakelijkerwijs dat dit ook meteen je missie is, al kan het wel een belangrijk missietalent voor je zijn.
Checklist: wanneer weet je of iets een talent van je is?
Maak eens een lijstje van de dingen die nu spontaan in je opkomen na het lezen van de bovenstaande vragen. In de onderstaande opsomming staan algemene ideeën die je ook op het spoor van je talenten kunnen zetten. Het wil overigens niet zeggen dat je voor een talent steeds alle onderstaande punten moet herkennen. Iets is een talent als het:
- Je vanzelf afgaat en je erin uitblinkt;
- je geen moeite kost om het aan te leren, het komt je aanwaaien, het is ‘aanleg’;
- iets is waarnaar steeds je belangstelling getrokken wordt;
- iets is waar je blij en enthousiast van wordt, wat je graag doet;
- iets is waar je je hele leven mee bezig zou kunnen zijn, wat nooit zou gaan vervelen;
- iets is wat je in anderen met gezonde jaloezie bewondert;
- iets is waardoor jij je met soortgenoten kunt verbinden
- iets is wat je leven verrijkt, dat voor veel rijkdom aan voorwerpen, kennis, contacten en ook geld kan zorgen;
- iets is waar je als kind al naar kon verlangen;
- iets is waarvoor je, meestal tot je eigen verbazing, bevestiging en complimenten van anderen krijgt (‘Wat kun je dat goed!’ En jij denkt: dat kan toch iedereen!);
- iets is wat je gewoon kunt, maar je geen idee hebt waar je het vandaan haalt;
- iets is wat je al lange tijd in je leven doet en dat zich automatisch verder ontwikkelt;
- iets is wat je zo vanzelfsprekend vindt om te doen dat je vergeet dat het een talent van je is.
Boek van de levensmissie
Dit artikel is gebaseerd op 'Boek van de levensmissie' van Willem Glaudemans. In dit boek ga je ontdekken dat je een levensmissie hebt. Je krijgt handreikingen om die voor jezelf te bepalen. Je hebt immers niet voor niets talenten meegekregen. Een missie wordt altijd in vreugde gedaan, want daar vallen je dienstbaar zijn en je geluk samen. Waar vind jij je schat? Niet op een gebaand pad, dat is het pad van een ander.
Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.
prima boek,duidelijk inzicht,heb het al bij mij , dank Willem