Oefeningen

Hoe yoga helpt bij een buikje (+ 5 yogahoudingen)

Door Tara Stiles
Hoe yoga helpt bij een buikje (+ 5 yogahoudingen)

Het buikje is voor veel vrouwen een lichaamsdeel wat niet altijd gewaardeerd wordt door hen. Bijna elke vrouw heeft een buikje omdat het lichaam altijd een voorraadje wil hebben voor eventuele zwangerschappen. Het is dus heel normaal om wat meer vet te hebben op je buik dan op de rest van je lichaam. Te veel vet op je buik is echter niet gezond. Met wat simpele yogahoudingen kun je de spieren sterker maken en kan ook je buik platter worden. Daar krijg je zelfvertrouwen van!

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat je dit alleen voor elkaar krijgt door vaak te trainen (en op je eten te letten). Het zijn geweldige houdingen, maar je zult ze dagelijks moeten doen om je buik van binnen uit sterk te maken. Yoga beïnvloedt ook nog eens je gedachtepatroon en zal je helpen om voor betere voeding te kiezen. Als je regelmatig aan yoga doet, krijg je vanzelf zin om gezonder te eten en minder te drinken, en daar krimpt je buik natuurlijk ook van.

Je buik is veel meer dan een opslagplaats voor vet, in dit artikel lees je waarom jouw buik veel liefde verdient.

Hoe yoga helpt bij een buikje

Dé manier om een uitpuilend buikje strak te krijgen is veel aan yoga doen. Laat je hele lichaam meewerken, zodat je overal wat slanker wordt. Als je sterke buikspieren hebt, wordt het makkelijker om ook de rest van je lichaam strak en gespierd te krijgen, omdat je stabieler bent en meer energie hebt.

Deze houdingen zijn bedoeld om de spieren in je hele lichaam te laten werken en je beter te kunnen concentreren. Je traint je buikspieren, maar ook de grote spieren in je bovenbenen en schouders en alle kleine spieren daartussen. Let goed op je ademhaling en probeer te bewegen alsof je door water waadt: gebruik precies zoveel spierkracht als nodig is. Doe de houdingen dagelijks.

yoga1

De neerwaartse hond in combinatie met de split

Ga op handen en knieën zitten en spreid je vingers. Prik je tenen in de grond, duw je heupen omhoog en duw jezelf naar achteren in de neerwaartse hond. Druk je hielen tegen (of in de richting van) de grond en ontspan je schouders, nek en hoofd. Blijf vijf lange, diepe ademhalingen in deze houding. Adem in en til je rechterbeen op. Houd je heupen recht en flex je voet zodat je tenen naar beneden wijzen. Til je been vanuit de achterkant van je bovenbeen nog iets verder op. Duw beide handen en voeten evenveel van je af. Blijf drie lange, diepe ademhalingen in deze houding.

yoga2
De neerwaartse hond met de knie tegen het voorhoofd

Til je heupen en buik vanuit de vorige positie hoog op en breng je rechterknie naar je voorhoofd. Houd dit een lange in- en uitademing vast en breng je been dan weer omhoog in de split.

yoga3
De neerwaartse hond met gekruiste knie

Ga weer uit van de neerwaartse hond met split en til je heupen en buik hoog op. Breng je rechterknie dan naar de achterkant van je linkerbovenarm, dus nog verder naar je bovenarm dan op het plaatje. Houd een lange in- en uitademing vast en breng je been dan weer omhoog in de split. Zet je rechterbeen op de grond zodat je weer in de neerwaartse hond staat en doe de drie houdingen dan met je linkerbeen.

yoga4

De boot (en probeer erbij te glimlachen!)

Ga op je billen zitten, maak je rug lang en leun iets naar achteren. Houd je buik in en til je benen op zodat je onderbenen parallel aan de grond zijn. Als je dit te zwaar vindt, kun je je enkels vastpakken voor meer steun. Blijf tien lange, diepe ademhalingen in deze houding.

yoga5

Benen optillen en laten zakken

Ga op je rug liggen en til je benen op tot ze recht omhoog staan (als het zwaar is kun je je knieën een beetje buigen). Houd je onderrug ontspannen op de grond terwijl je je benen laat zakken tot ze een paar centimeter boven de grond hangen. Til ze dan langzaam weer omhoog. Herhaal dit nog tien keer.

Als je last van je rug krijgt, schuif je handen dan onder je billen en je onderarmen onder je onderrug, en buig je knieën licht. Het mag geen pijn in je rug doen als je deze oefening doet, dus doe wat nodig is om dat te voorkomen. Ben je klaar, trek dan je knieën tegen je borst, sla je armen eromheen en wieg zachtjes heen en weer.

Vergeet niet jezelf te bedanken na je oefening: je hebt hard gewerkt! Ga languit liggen en probeer alle spanning weer los te laten. Voel wat de oefening met je lichaam heeft gedaan.

Boekentip: Strala yoga

strala yogaStrala yoga van Tara Stiles legt je de yogafilosofie uit en heeft verschillende oefeningen om je te focussen en natuurlijk series yogahoudingen. Fijn is dat je het boek naast de YouTube-video’s van Tara Stiles kunt gebruiken: zo kun je rustig lezen èn de video’s kijken hoe het werkt.

Je kunt jouw exemplaar bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Tara Stiles
Tara Stiles

Tara Stiles bewandelt al jaren haar eigen weg als het om een gezonde levensstijl gaat. Ze is eigenaar van yogastudio Strala Yoga en inmiddels een bekende in de internationale yogawereld. Ze heeft haar eigen yogakledinglijn bij Reebok en geeft yogalessen bij de W Hotels hotelketen wereldwijd. De New York Times noemde haar ‘yoga-rebel’ en Tara moedigt jou aan hetzelfde te doen. Ook in Nederland is zij zeer populair.

Reacties
  1. Wil 7 september 2016 - 21:08
    Reply

    De neerwaartse hond met gekruiste knie "Breng je rechterknie dan naar de achterkant van je linkerbovenarm". Op het plaatje wat erbij staat lijkt de rechterknie naar de rechterbovenarm te gaan? wat is het juiste?

    1. Anouschka van Wettum 26 maart 2018 - 14:40
      Reply

      Dag Wil! Je brengt je knie inderdaad naar je linkerbovenarm: dus nog net iets verder dan op het plaatje.

  2. Angela van Doremalen 30 mei 2020 - 23:15
    Reply

    Ojee, dit is dus alleen geschikt als je jong en lenig bent, iemand zoals ik zou gelijk naar het ziekenhuis afgevoerd moeten worden, zou gelijk in een kramp schieten....nee, dank u, maar ik ga het niet eens proberen........

  3. LouLou 12 juni 2023 - 16:32
    Reply

    Heel raar dit verhaal. En dat onder de term yoga. Een lichaam is een geheel, wat maar beter kunt leren kennen, omarmen, liefhebben en goed voor zorgen. Met de benadering van een beperkt deel van je lichaam en dat te willen "helpen", creëer je m.i. het tegenovergestelde. Ik zie niet in wat dit met yoga te maken heeft omdat dit iets wezenlijks anders is dan spieren trainen, laat staan vet op een bepaald deel van je lichaam verbranden.

  4. Renate Peters 18 augustus 2024 - 05:48
    Reply

    Daar hebben we weer zo'n verdienmodelletje, waarbij de essentie van yoga wordt genegeerd. Yoga gaat om eenheid met het zelf en niet om uiterlijke kenmerken te fixen. Vreselijk dit.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?