Wat is Yoga Nidra? Vind diepe ontspanning + opschoning van onderbewustzijn
Door redacteurBen je een slechte slaper en kan je wel wat extra nachtrust gebruiken? Misschien is Yoga Nidra dan wel iets voor jou. Deze slaapyoga zorgt ervoor dat je tot diepe ontspanning komt. Het is overigens niet de bedoeling dat je tijdens de oefening in slaap valt, maar dat je ’s nachts beter slaapt. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati: de oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Tijdens Yoga Nidra (slaapyoga) neem je in tegenstelling tot bij andere vormen van yoga geen houdingen aan. Je ligt stil op je matje en luistert. Een stem, live of op mp3, leidt je door verschillende fases heen. Het is hierbij belangrijk dat je deze stappen niet zelf in je hoofd oproept. Om volledig te kunnen ontspannen met je jezelf laten begeleiden zodat je niks zelf hoeft te doen.
De vaste stappen
Tijdens een sessie Yoga Nidra vinden vaak de volgende vaste stappen plaats:
- Je wordt met je aandacht naar binnen geleid. Focus je kort op de geluiden om je heen en zorg ervoor dat je mind deze niet meer interessant vindt. Zo kun je vervolgens met je aandacht naar binnen keren.
- Nu doe je hetzelfde voor de smaak-, reuk- en tastzintuigen. Focus je hier even volledig op om het vervolgens los te laten en diep in jezelf te zinken.
- Probeer niet in slaap te vallen. Dan ben je namelijk niet meer bezig met het opschonen van je systeem. Zeg daarom stil in jezelf: “Ik beoefen Yoga Nidra en blijf wakker.”
- Na het terugtrekken van de zintuigen volg je een aantal keer je ademhaling om nog dichter bij jezelf te komen.
- Vervolgens leidt de stem je langs verschillende lichaamsdelen.
- Hierna is het tijd voor nog iets cruciaals: het zetten van een positieve intentie. Dit is een soort krachtspreuk voor wat je met je leven wilt.
- Je wordt door verschillende sensaties van het lichaam geleid om hier neutraal tegenover te komen staan.
- Er volgt een aantal visualisaties om eventuele onverwerkte indrukken uit het verleden los te maken en te verwerken.
- De sessie eindigt meestal met een moment van stilte. Hierin herhaal je je krachtspreuk langzaam voor jezelf en maak je weer contact met je lichaam.
De positieve effecten van Yoga Nidra
Wanneer je vaker Yoga Nidra beoefent, zorgt dit niet alleen voor diepe ontspanning, maar ook voor een vorm van opschoning van je onderbewustzijn. Beoefenaars beweren dat diepgewortelde stress een uitweg vindt en dat dit uiteindelijk kan leiden tot samadhi: eenwording met het Allerhoogste. Positieve effecten, die vaak genoemd worden door mensen die deze vorm van yoga beoefenen, zijn een betere slaap, betere concentratie, meer rust, creativiteit, energie en tot slot een sterk immuunsysteem. Ook schijnt de slaapyoga te helpen tegen angsten, depressie en een burn-out.
Kernbewustzijn
In dit boek laat Liz Koch je zien hoe je je psoas gezond, soepel en vitaal te houden. Dat is belangrijk om diep te kunnen ontspannen en rust te vinden. Dit is het praktische antwoord op de verrassende bestseller Psoas, de spier van de ziel. Het boek is geschreven voor mensen die op zoek zijn naar authentieke beweging. Het is voor hen die beseffen hoe belangrijk het is om in harmonie te zijn met het ritme van Moeder Aarde.
Lees ook deze artikelen:
Slaap je slecht en ben je toe aan een goede nachtrust? 15 tips om lekker te slapen
5 tips om eindelijk te slapen als een roos
Van deze oefening ga je beter slapen
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.