Gezondheid

Zelfhelend vermogen: ontdek zelf de betekenis van lichamelijke klachten

Door Jacqueline Rietveld
Zelfhelend vermogen: ontdek zelf de betekenis van lichamelijke klachten

We hebben allemaal het vermogen om onszelf te helen, meent Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese Geneeskunde. Dat klinkt heel groots en misschien wel onbereikbaar, maar Jacqueline laat in dit artikel zien hoe het werkt. “Door je lichaamsbewustzijn te verbinden met je verstand kun je zelf heel veel doen om een klacht te verminderen.”

De sleutel van zelfheling ligt bij het koppelen van je verstandelijk bewustzijn aan je lichaamsbewustzijn.

Associeer erop los!

Ieder mens heeft het vermogen in zich om zichzelf te helen. Kijk maar naar de manier waarop een schram vanzelf weer verdwijnt of voldoende rust je hoofdpijn verlicht. Bij andere lichamelijke klachten werkt het eigenlijk hetzelfde. Door je lichaamsbewustzijn te verbinden met je verstand kun je zelf heel veel doen om een klacht te verminderen.

De sleutel van zelfheling ligt in het koppelen van je verstandelijk bewustzijn aan je lichaamsbewustzijn. Anders gezegd: je denken en voelen laten samenwerken. De eerste stap is een kwestie van associëren. Denk eens na over wat je allemaal weet over het deel van je lichaam waar je klachten ervaart. Gebruik daarbij niet alleen medische kennis (bijvoorbeeld van internet), maar kijk ook naar de functie van het lichaamsdeel, spreekwoorden die je erover kent, de locatie ten opzichte van de rest van je lijf, de mate waarin je wel of niet zonder dit lichaamsdeel kunt leven… Associeer erop los!

Niet stevig staan door artrose

Stel, je hebt last van artrose (verzwakt kraakbeen) en dat merk je in eerste instantie in je voeten. Ik laat de medische verklaring even achterwege, want die kun je makkelijk op internet vinden. Ik laat je zien hoe je kunt gaan associëren. Zwak kraakbeen… de stevigheid en flexibiliteit van je gestel nemen af… sta je wel stevig in je schoenen? Of ben je misschien onzeker, voel jij je vaak niet thuis op de plek waar je bent? Zijn veranderingen moeilijk voor je?

De klachten zijn het ergst in je voeten. Je voeten maken contact met de grond en helpen je om evenwicht te bewaren bij het staan en lopen. Ben je vaak met je aandacht bij de onderkant van je lichaam? Of zit je vooral in je hoofd en ren jij jezelf voorbij? Laat jij je dragen door de aarde of draaf je er vaak onbedachtzaam overheen?

Onder de navel: de basis van je bestaan

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe spreekwoorden en gezegden je op weg kunnen helpen: stevig in je schoenen staan, jezelf voorbij lopen. De plaats van het betreffende lichaamsdeel is bij het associëren minstens zo belangrijk. Lichaamsdelen en organen die zich onder de navel bevinden, vormen bijvoorbeeld het fundament van je bestaan. Dit deel van je lijf reageert op de mate waarin jij in overlevingsmodus staat of vanuit een gevoel van veiligheid je leven kan leiden. Zo is terugkerende blaasontsteking een signaal van je lichaam dat er angst in je schuilt.

Romp: een knoop in je maag

Het middenlijf – de romp – is het gebied dat input van buitenaf verwerkt. Letterlijk, in de vorm van lucht (luchtwegen) en voeding (spijsverteringsorganen). Maar ook bij het verwerken van gebeurtenissen speelt je romp een rol. Dingen die je meemaakt, kunnen adembenemend zijn of benauwend aanvoelen. Je kunt ergens een knoop van in je maag krijgen of dingen op je lever hebben. Je hart kan het gevoel hebben zich te moeten beschermen. De weefsels om het hart heen kunnen als het ware een schild gaan vormen als reactie op emotioneel hartzeer. Bij pericarditis (ontsteking van het hartzakje) is de hartbeschermer overactief. Maar denk ook aan vergroeiingen van de bovenrug in de vorm van scoliose of kyfose.

Nek en hoofd: communicatie en gedachtekracht

Het bovenste deel van je lichaam heerst holistisch gezien over je gedachtekracht en zeggingskracht. In je brein vormen zich gedachten en emoties. Hoofdpijn gaat meestal gepaard met overmatige stress en blijven steken in je denken. Je keel en stembanden spelen een grote rol in het al dan niet uiten van wat je denkt en voelt. Keelklachten hebben dus vaak te maken met jouw manier van communiceren. Zeg jij alles of slik je vaak woorden in? Overbelast jij je keel door steeds maar mee te praten met anderen, door te schreeuwen om aandacht of omdat je bang bent voor stilte?

Emotie achter de pijn

Associëren is dus de eerste belangrijke stap om jezelf te helen. Daarna komt het erop aan om het signaal dat jouw lichaam je geeft te doorvoelen. Om even in de pijn of irritatie die je voelt te duiken, in plaats van deze te negeren. Want dat is wat we in eerste instantie doen om door te kunnen: de pijn verbijten en verdergaan op verstand en wilskracht. Naar de pijn toegaan met je aandacht, maakt dat deze sneller kan verminderen. Het lichaam hoeft niet langer te schreeuwen – je hebt geluisterd.

Het doorvoelen van de lichamelijke pijn zal emoties bij je oproepen, zoals angst, verdriet of boosheid. Die emotie heb je waarschijnlijk ook op andere momenten in je leven gevoeld. Als je onderzoekt wat die verschillende momenten met elkaar gemeen hebben, kun je uitkomen bij het patroon in jouw leven waar je lichaam aandacht voor vraagt. Een patroon dat lang geleden is ontstaan en je nu niet meer dient. Als jij jezelf de ruimte geeft om dat patroon los te laten, is er voor je lichaam geen reden meer om in de oude kramp te blijven. Het zelfhelend vermogen heeft dan vrij baan: je lichaam kan gaan helen.

Medische hulp accepteren

Jezelf helen op holistische wijze is natuurlijk en goed voor je. Maar blijf ook openstaan voor hulp vanuit medische hoek. Een gebroken been moet echt eerst worden gezet en verbonden om na genezing weer hetzelfde te kunnen functioneren als voorheen.

En soms zijn klachten zo acuut dat tijdelijk gebruik van medicijnen nodig is om op krachten te komen voordat je weer voldoende energie hebt om met je zelfhelend vermogen aan de slag te gaan. Luister goed naar je eigen behoeften, maar ook naar je grenzen. Afhankelijk blijven van medische zorg is niet altijd nodig.

Het effect van zelfheling

Het effect van zelfheling varieert. Zo is het natuurlijk afhankelijk van de fase waarin je lichamelijke klacht zich bevindt. Als een ziekte of aandoening al vergevorderd of chronisch is, kan het in elk geval zorgen voor verlichting van fysieke ongemakken. Minder pijn of stijfheid bijvoorbeeld, en meer mogelijkheden om de dingen te doen die je graag wilt. Wanneer je er vroeg bij bent of de klacht het gevolg is van een ongeluk, is het heel goed mogelijk dat zelfheling voor herstel zorgt of het tenminste bespoedigt.

Jezelf helen is niet per se makkelijk. Het is altijd makkelijker om patronen bij een ander te zien en een ander te helpen dan jezelf. Daarom zijn we ook niet alleen op de wereld: we zijn er om elkaar te helpen. Dus vergeet niet om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar kennis van oosterse en westerse geneeskunde combineert ze met intuïtief invoelen en aanraken. Ze geeft individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?