Zo blijf je geestelijk en lichamelijk in balans in zware tijden (8 adviezen om jezelf te helen)
Door Pascale BruinenSombere gevoelens en negatieve gedachten liggen in deze tijden op de loer, maar verzwakken juist ons immuunsysteem. Wat kunnen we doen om zowel geestelijk als lichamelijk zo goed mogelijk in balans te blijven? Pascale Bruinen, mental coach en auteur van Zelfherstel van binnenuit, deelt 8 waardevolle adviezen met jou. “Geef bewuste stressreductie topprioriteit in je leven. Ruim zoveel mogelijk tijd in voor alles waar jij van ontspant.”
Als je in een ontspannen staat raakt, gaat het parasympatisch zenuwstelsel ‘aan’ en is je lichaam in staat om zijn zelfherstellend vermogen te activeren.
We weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. Bange gevoelens, onzekerheid en piekeren zorgen ervoor dat er veel stresshormonen in ons bloed komen, waardoor ons immuunsysteem verzwakt en onze gezondheid verslechtert. De negatieve gedachtenspiraal leidt ertoe dat we uitgeput raken. De vraag is: hoe kunnen we onder uitdagende omstandigheden zowel geestelijk als lichamelijk zo goed mogelijk in balans blijven? Hieronder volgt mijn lijst met suggesties.
8 adviezen: zo blijf je in zware tijden geestelijk en lichamelijk in balans
1. Doe aan liefdevolle zelfzorg
Je lichaam doet dag en nacht zijn uiterste best voor jou. Meestal vinden we dit vanzelfsprekend en staan we daar geen seconde bij stil. Maar je lichaam is onwaarschijnlijk mooi, ingewikkeld en intelligent. Per cel vinden er elke seconde zo’n 100.000 chemische reacties plaats. Als je weet dat we zo’n 37 biljoen (37.000 miljard) cellen hebben, is ons lichaam niets minder dan een wonder. Zorg er dus zo goed en liefdevol mogelijk voor. Maak er contact mee. Geef je lichaam de aandacht en zorg die het verdient.
2. Realiseer je dat je altijd een keuze hebt
Hoe ga je praktisch om met iets wat je niet wilt en niet kunt veranderen? Zolang we verzet of weerstand voelen, kost ons dat nodeloos extra energie. Energie die we hard nodig hebben om zo gezond mogelijk te blijven en al die dingen te kunnen doen die we willen doen. Aanvaarding zorgt daarentegen voor meer ruimte. Ruimte om soms wat afstand te nemen van de hele situatie, ruimte om misschien zelfs wel nieuwe kansen te zien.
Op het eerste gezicht lijkt in de huidige situatie niets te kiezen. Als er iets ernstigs gebeurt zoals de uitbraak van een pandemie bevinden we ons allemaal in dezelfde akelige situatie. Nog moeilijker wordt het als we dan ook nog voortdurend alarmerende berichten te verstouwen krijgen. Desondanks zijn er talloze momenten op een dag waarop je toch echt een keuze hebt: je laten wegvoeren op de golf van angst en paniek of je vastgrijpen aan de reddingsboei van vertrouwen.
Produceer jij angstzweet of sportzweet? Begin jij al je zinnen met ‘Ik ben bang dat…’ en ‘Als maar niet…’ of ga je voor ‘Ik heb het volste vertrouwen dat…’? Probeer al deze voorbeeldzinnen maar eens uit, dan ervaar je meteen het verschil in het gevoel dat ze oproepen in je lichaam.
3. Feel good hormonen
Uit onderzoek blijkt dat een positieve mindset je immuunsysteem een boost kan geven. Probeer daarom bewust positieve gedachten te formuleren en positieve gevoelens te cultiveren. Denk intens terug aan momenten waarop je een enorme liefde voor iets of iemand hebt gevoeld, bijvoorbeeld de geboorte van je kind. Kijk naar foto’s van je geliefde. Koester de momenten van zorgeloze vreugde en roep ze opnieuw zo levendig mogelijk op.
Wees dankbaar voor alles wat wél werkt in je leven. Deze positieve gevoelens maken feel good hormonen aan waardoor je je prettiger en veiliger voelt en geven bovendien je afweersysteem een snelle oppepper.
Ben jij gevoelig voor akelige berichtgeving? Overweeg dan om niet alles van minuut tot minuut te volgen. Kies bewust welke informatie je tot je neemt.
Tekort aan gelukshormonen? 15 natuurlijke manieren om ze weer op peil te brengen
4. Zoek bewust ontspanning
Inmiddels weten we dat langdurige stress een van de grootste veroorzakers is van ernstige chronische ziektebeelden zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ontspanning is de tegenhanger van stress en zorgt voor een beter werkend afweersysteem. Geef bewuste stressreductie daarom topprioriteit in je leven. Ruim zoveel mogelijk tijd in voor alles waar jij door ontspant.
Uit onderzoek blijkt dat meditatie de effectiefste en gezondste manier om te ontspannen is. Bij meditatie gaat het erom dat je – in stilte – je ademhaling vertraagt. Als jij je ademhaling vertraagt, vertraag je ook je hersengolven. Zo kom je in een andere staat van bewustzijn waardoor je hersenen je lichaam anders gaan aansturen. Als je regelmatig mediteert, ervaar je vanzelf minder angst en bezorgdheid, omdat je angstcentrum in de hersenen letterlijk krimpt. Anderzijds ben je dankzij regelmatige meditatie in staat om steeds meer vertrouwen in jezelf en je lichaam te voelen en kalme, afgewogen beslissingen te nemen.
5. Kies voor de kracht van de herhaling: affirmaties
De biologische effecten van je mindset staan onomstotelijk vast: gedachten, woorden en gevoelens kunnen onze gezondheid zowel beschermen als beschadigen. Een positieve manier van denken, voelen en in het leven staan is helend, terwijl een negatieve mindset je mentale en fysieke welzijn juist aantast.
Het herhaaldelijk doen van affirmaties (krachtige positieve spreuken, in dit geval over je gezondheid) zorgt ervoor dat je hersenen deze op enig moment voor waar aannemen. Dat versterkt niet alleen je vertrouwen, maar zorgt ook voor positieve biologische effecten in je lichaam. In het begin kunnen deze affirmaties gek of geforceerd aanvoelen. Maar neem van mij aan dat de kracht van de herhaling echt zijn werk doet. Zo werken je hersenen nu eenmaal (bovendien spreek ik uit ervaring). Kies daarom bewust positieve gedachten als je ergens moet wachten, schrijf ze op of spreek ze hardop uit, terwijl je in de spiegel kijkt. Zo kweek je langzaam maar zeker een beetje meer vertrouwen in jezelf en in je lichaam.
Geschikte affirmaties als je bezorgd bent over je gezondheid zijn bijvoorbeeld: ‘Ik ben veilig. Ik heb vertrouwen in de wijsheid en kracht van mijn lichaam. Ik voel me goed. Elke dag gaat het beter. Ik ben blij en dankbaar voor mijn gezondheid en die van mijn dierbaren. Ik ben ijzersterk. Ik ben fit en vitaal.’
Waarom positieve affirmaties zo belangrijk zijn voor overvloed, geluk en gezondheid
6. Visualiseer er lekker op los
Visualiseren is (met gesloten ogen) in je geest zo levendig mogelijk met al je zintuigen een gewenste situatie voor je zien. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt in gedachten naar jouw favoriete plaats gaan. Misschien is dat een bergtop, een strand of een alpenwei. Als je het moeilijk vindt om je de plek voor te stellen, kun je eerst foto’s of video’s terugkijken, zodat je weer weet hoe het eruitzag. Of je kunt kiezen voor een geleide visualisatie waarbij je alleen maar naar een stem hoeft te luisteren die je meeneemt naar die veilige en geborgen plek.
Visualisatie heeft een positieve invloed op je afweersysteem, omdat het je helpt om in een ontspannen staat te geraken. Als het lichaam deze relaxation response ervaart, gaat het parasympatisch zenuwstelsel ‘aan’ en is het lichaam in staat om zijn zelfherstellend vermogen te activeren. Ontspanning heeft dus een positieve invloed op je immuunsysteem.
Uit onderzoek gedaan bij kankerpatiënten weten we dat visualisaties die specifiek gericht zijn op het afweersysteem kunnen leiden tot de aanmaak van meer afweercellen die ook nog eens een grotere capaciteit hebben om kankercellen uit te schakelen. Het enige dat je voor visualisatie nodig hebt, is een plek waar je niet wordt gestoord. Visualisatie werkt het best als je vooraf een paar minuten je ademhaling vertraagt en je het regelmatig doet.
7. Geniet van de kleine dingen
Normaal gesproken zijn we zo druk met de waan van de dag dat we snel afgeleid raken. Bovendien opereren we meestal op de automatische piloot. Daardoor hebben we vaak geen oog meer voor al het moois dat ons elke dag omringt, zowel in als om ons huis. Daarom nodig ik je uit om eens bewust te kijken naar alle details van dat schilderij in de gang waar je elke dag langsloopt. Zie hoe de natuur in elk seizoen precies doet wat de bedoeling is. Focus je aandacht op de prachtige kleuren van het koolmeesje in je achtertuin. Anders kijken zorgt op termijn vanzelf voor verwondering over de schoonheid van al die ‘kleine’ grote dingen in je eigen omgeving. Zo kweek je meer positieve gevoelens.
8. Houd je gevoel voor humor
Natuurlijk, er zijn situaties waarin bar weinig te lachen valt. Toch is het voor je afweersysteem van belang dat je probeert om je gevoel voor humor te bewaren. Lachen zorgt voor de aanmaak van endorfines die pijnstillend zijn en een prettig gevoel geven. Door te lachen geef je je lichaam het signaal dat het veilig is, wat een gevoel van ontspanning veroorzaakt. Bingewatch dus zonder enig schuldgevoel die grappige katten- of babyfilmpjes op YouTube of lach net zolang zonder reden totdat je echt gaat lachen.
9. Geloof in de best mogelijke uitkomst
In elke situatie zijn vele scenario’s denkbaar, zelfs in een moeilijke of schijnbaar uitzichtloze situatie. Het is normaal gesproken al heel menselijk om vooral bezig te zijn met het slechtste scenario, laat staan als de dingen in je leven niet gaan zoals je wilt. Maar de slechtste uitkomst is maar een van de vele denkbare uitkomsten. Voor je gemoedsrust en je gezondheid is het juist zaak om te focussen op de best mogelijke uitkomst. Geef bewust je aandacht hieraan en probeer deze zo duidelijk mogelijk voor je te zien. Koppel er een positief verwachtingspatroon aan.
Met deze suggesties kun je langzaam maar zeker steeds meer vertrouwen ervaren in je lichaam, in jezelf en in de toekomst. Ik wens je veel gezondheid, positiviteit en vertrouwen.
Zelfherstel van binnenuit
Het is voor iedereen van belang om in actie te komen om je welzijn, gezondheid en levensverwachting te verbeteren. Ons lichaam beschikt over een groot zelfhelend vermogen dat we kunnen activeren met behulp van onze geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen. Pascale Bruinen legt uit hoe je je geest bewust kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren.
Meer informatie: www.pascalebruinen.com en www.academievoorzelfherstel.nl.
Lees verder over het zelfhelend vermogen:
Wim Hof over het zelfhelend vermogen: deze oefening kan (chronische) pijn verlichten
Zelfhelend vermogen: ontdek zelf de betekenis van lichamelijke klachten
De energetische dialoog: hoe aandacht voor je ziekte en (onbegrepen) pijn kan helen
Pascale Bruinen is schrijver, spreker en mental coach met de focus op de mind-body connectie en het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Haar nieuwste boek is ‘Zelfherstel van binnenuit. Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen’ (AnkhHermes, 2021). Pascale is tevens eigenaar van de Academie voor Zelfherstel, een online kenniscentrum voor alle bewezen effectieve zelfherstelinterventies. Meer informatie: www.pascalebruinen.com en www.academievoorzelfherstel.nl.