Self-care

Zo creëer je een Sacred space in je huis

Door Lunadea
Zo creëer je een Sacred space in je huis

Manifesteren en creëren lijkt een thema in de afgelopen maanden. Veel mensen zijn bezig om een eigen onderneming op te zetten en maken dromen waar. Niet alleen ondernemingen worden gemanifesteerd en gecreëerd: eigenlijk alles dat je succesvol wil maken, heeft creatieve energie en aandacht nodig wil het groeien. Een relatie, een moestuin, een gezin, een opleiding… Zonder aandacht wordt het niets!

Het creatieproces

“Jij lijkt altijd in een flow te zitten!” verzuchtte een vriendin laatst. Het klopt dat ik veel doe en organiseer, maar dat gaat ook niet zomaar vanzelf. Om optimaal in mijn eigen creatieproces te komen is het belangrijk om er allereerst bewust van te zijn dat er zoiets bestaat als een innerlijk creatieproces, innerlijke creativiteit en een persoonlijke hogere Zelf. Dat is mijn centrum, mijn wezen. Creativiteit is in deze echt niet alleen het kunnen maken van een schilderij of het haken van een mooie omslagdoek. Iedereen is in zekere zin creatief, op zijn of haar eigen unieke wijze.

Bewustzijn van je creatieve Zelf bereik je door er je aandacht op te richten. Mediteer op je hogere Zelf en jouw creatieve Zelf die in jou zit. Geef het aandacht en laat weten dat het er is. Door daar iedere ochtend op te mediteren kom je niet alleen tot rust maar kom je voordat de werkdag begint gelijk in contact met jouw innerlijke creatieproces. Dat is een heel fijn begin van de dag!

Een andere methode is visualiseren dat jouw creatieve Zelf als een zon uit jou straalt en zo niet alleen warmte geeft aan jou, maar ook van alles in beweging zet. Laat het maar stromen en stralen en dan zullen niet alleen de ideeën komen, maar ook de motivatie om dat te transformeren in creëren.

Een gericht altaar

Voor het realisatieproces heb ik een altaar ingericht, met daarop visitekaartjes en spullen die voor mij symbool staan voor mijn eigen onderneming. Ik schenk daar iedere dag aandacht aan, zoals ik iedere dag aandacht schenk aan álles wat ik wil laten groeien en bloeien.

Ik probeer daarnaast ook mijn innerlijke creatieve Zelf een beetje te paaien met een fijne en inspirerende werkomgeving. Ik hou van mooie plekken en een fijne sfeer om in te werken, dus Zij ook. Schatten uit de natuur, mooie kristallen voor het raam (neem stenen die de creativiteit bevorderen zoals labradoriet en lapis lazuli), kleuren die creativiteit bevorderen (oranje en blauw), het manifestatie altaar, planten en moodboards. Als ik goed in mijn vel zit, in contact ben met mijn innerlijke creatieve Zelf, dan zie ik dat direct terug in wat ik doe. Ik schrijf veel meer, kan meer e-mails beantwoorden, blogs vloeien gemakkelijker uit mijn pen, en dan weet ik ook dat ik aan de gang kan gaan met al die in klad neergekrabbelde ideeën die op de vreemdste momenten in mij opkomen.

Wat is een altaar?

Een altaar (van het Latijn altus: een verhoogde plek, of plek voor het verhevene) is een verhoging waarop rituele handelingen worden verricht, zoals het brengen van offers aan goden of voorouders. Als je kijkt naar de diverse religies wereldwijd zie je overal altaren terug. Blijkbaar is het altaar een universeel item om je eerbied voor de bezieling te tonen. Hoe hoger, hoe dichterbij het universum. Vandaar dat het een verhoogde plek is.

Niet alleen bij rituelen wordt er van een altaar gebruik gemaakt. Al zo lang de mensheid bestaat
wordt er gebruik gemaakt van vaste plaatsen van verering, worden er op die plekken rituelen uitgevoerd en offers gebracht. In beginsel waren dat krachtplekken in de natuur maar in de loop der tijd werden er plekken dichtbij huis en binnenshuis gecreëerd om tevens huis en haard bescherming te bieden.

Je gebruikt een altaar als focusplek voor jouw eerbied voor het leven, voor het universum, voor de bezielde energie, en als je daarmee werkt voor je gidsen en helpers en eventueel goden en godinnen. Het altaar is de plek waar je jouw aandacht kunt concentreren. Je kunt er bij mediteren, offers neerleggen en kunt daar steeds weer naar terugkeren. Ondanks dat je er niet altijd in de buurt bent, zal de aandacht die je er naartoe stuurde toen je er wel was er blijven en zo jouw eerbied de hele dag door sturen naar het doel van jouw altaar.

Verschillende soorten altaren

Naast een voorouderaltaar of huisaltaar zijn er nog een hele hoop andere soorten altaren: een buitenaltaar (zoals je bijvoorbeeld in Japanse tuinen ook ziet), een ritueel altaar, een keukenaltaar. Eigenlijk is iedere plek geschikt als altaar; het gaat immers om de intentie die jij hebt bij de plek. Of het nu een altaar is voor je voorouders of voor specifieke goden, voor natuurwezens of voor je gidsen; als jij hen respect wilt tonen, dan kan je dat doen door een plek voor geregelde verering en herdenking aan hen te wijden: een altaar!

Huisaltaar: een vaste altaarplek in huis, dat eventueel met de seizoenen mee verandert. Het is de plek waar je mediteert en dat je naar gevoel inricht en eventueel gebruikt voor rituelen.

Keukenaltaar: geef extra kracht en intentie mee aan het voedsel dat je bereidt door een keukenaltaar aan te leggen.

Buitenaltaar: wanneer je een tuin hebt, maak dan een buitenaltaar voor de spirits en natuurwezens in de tuin. De offers van het keukenaltaar en/of het huisaltaar kunnen na de maaltijd dienen als offers voor de natuurwezens. Maak een plekje in de tuin met mooie (edel)stenen, planten, bloemen en windgongen. Hang linten in een boom of struik voor je wensen en begraaf de dingen die je los wilt laten. Zorg in ieder geval dat je contact maakt met de plek.

Voorouderaltaar: In diverse andere culturen worden voorouders elke dag geëerd en herdacht door hun steun en begeleiding te vragen, zeker binnen magische tradities is dat een dagelijks terugkerend ritueel. Op een voorouderaltaar staan foto’s, staat water en worden offers gebracht.

Zo creëer je een altaar

Omdat het altaar ‒ net als de cirkel ‒ een gewijde plaats is, is het belangrijk dat het er verzorgd en netjes uit ziet. Het altaar is meestal gemaakt van een natuurlijk materiaal. Je kunt er een houten of stenen tafel voor gebruiken, een plank in de boekenkast of de bovenkant van een dressoir waar je al je andere heksenspullen in kunt bewaren. Je kunt een altaar in huis maken, buiten of allebei. Zorg ervoor dat de plek niet te klein is, er komen namelijk een hoop spullen op te liggen en vaak komt er in de loop der tijd nog eens een heleboel bij.

Je altaar is altijd een afspiegeling van wie jij bent, je gevoel en vaak ook van het jaargetijde. Het is constant aan verandering onderhevig. Je brandt er kaarsen, wierook, legt er kleine offers neer, dingen die je vindt en zet er verse bloemen op. Het is een ereplek die schoon moet blijven. Laat bloemen niet dood gaan, zet geregeld verse neer, vers water, nieuwe offers. Haal druppels kaarsvet weg en opgebrande stokjes wierook. Waarom? Omdat het altaar de plek is waar de magie van jouw ruimte en huis samenkomt en als het ware een beetje woont. Jij wilt toch zelf ook niet in een vies huis wonen?

De spullen op een altaar

Persoonlijk vind ik dat een altaar vooral schoonheid moet uitstralen en eventueel het doel waarvoor het is gemaakt. Je kunt voor allerlei doeleinden een altaar inrichten: een altaar voor een jaarfeest ziet er heel anders uit als een altaar voor bijvoorbeeld inspiratie en werk, omdat je er andere attributen op zet die symbolisch verwijzen naar het doel van het altaar.

Een altaar voor Midzomer richt ik in met zand en schelpen, een bos zonnebloemen en misschien nog een afbeelding van dansende elfen. En als vaste basis plaats ik kaarsen en wierook op een altaar. Maar op een altaar voor werk en inspiratie leg ik een visitekaartje, pen en papier, een offer voor de muzen en ik strooi er wat kruiden bij die inspiratie bevorderen. En natuurlijk de kaarsen en wierook. Deze altaren zien er heel anders uit, omdat het doel anders is!

Zo maak je een altaar

Zoek naar een plat oppervlakte waarop je het een en ander kunt neerzetten. Bijvoorbeeld een vensterbank, een plank in de boekenkast (maar pas daarbij op met het branden van kaarsen! Ook een waxinelichtje kan op de onderkant van de plank erboven al een brandplek veroorzaken!), de bovenkant van een dressoir, op een kant van de eettafel, op een dienblad, op een bijzettafeltje, etc.

Denk ook na over de hoogte van het altaar! Als je erbij wilt mediteren is het fijner als het altaar laag is en je er vanaf je meditatiepositie op kunt kijken. Bij een altaar op een kast is het niet fijn mediteren omdat je dan tegen de kast aan kijkt.

Woon je nog thuis en mag je geen altaar in je kamer opbouwen? Denk eens aan een reisaltaar in een kistje, waarvan je de klep kunt sluiten zodat niemand ziet dat er een altaar in zit.

Ik ken ook iemand die van de plant op haar bureau een altaar heeft gemaakt. In de aarde van de plant heeft ze een veer gestoken, er liggen kristallen bij en er hangt een rood lintje in de takken. De plant krijgt water en zo zijn alle elementen weer vertegenwoordigd. Je moet soms creatief zijn!

Sacred space of krachtplaats

Het creëren van een altaar is niet alles dat bij het creëren van een krachtplaats hoort. Een plek voelt pas bezield aan als het fijn aanvoelt en je er graag bij bent. Zorg er dus ten allen tijde voor dat jouw altaar aanvoelt als een fijne plek. Dat bereik je onder andere door het er mooi uit te laten zien, maar ook door er vaak aandacht aan te besteden, door het te zuiveren en schoon te houden. Het schoonmaken en dagelijks wierook en kaarsen branden, er geregeld bij mediteren zijn allemaal uitingen van aandacht. En wat aandacht krijgt groeit! Energie moet ook groeien, en zo is dat ook met een krachtplek.

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Lunadea:

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?